Hodelykt: Hvilken type skal du velge? (Kjøpeguide)
Lyset må ikke være for smalt eller ujevnt. I tillegg må lykta ha et bredtstrålende nærlys. Nærlyset må kunne dimmes slik at det ikke blender eller irriterer andre som ikke har på lykt. Helst bør nær- og fjernlyset kunne lyse samtidig for å gi god nok oversikt både nært og fjernt, særlig ved utforkjøringer på ski.
Lykta bør lyse lenge, være lett, og pærene bør vare like lenge som lykta. Lykta må være robust, slitesterk og regntett. Bryterne bør være lette å bruke med votter på.
Lykta bør også kunne sikres mot å skru seg på i sekken. Måling av lys Petzl har utviklet en grei standard for minimumslyset.
Dette må tilsvare fullmånelys over et åpent landskap uten snø. Dessverre holder ikke alle seg til denne normen. Fabrikantenes oppgitte lyslengde angir bare hvor langt lyset når i et smalt felt.
Skal du ha noen praktisk nytte av lengden på fjernlyset, bør det ha en bredde på 15–20 grader. På snø er det ok med smalere lyskjegler.
Lyset svinner fort
Ytelsene er målt i +20 grader. De blir atskillig dårligere når man er ute, særlig i kuldegrader.
Den maksimale rekkevidden som er oppgitt gjelder bare når batteriene er helt nye. Allerede etter en halvtime når lyktene vesentlig kortere. Lystiden oppgis alltid for det svakeste lyset, som bare er et svakt nærlys, og som varer mye lenger enn fjernlyset. Hvis du bruker fjernlys, må derfor batteriene skiftes mye oftere enn lystiden tilsier.
Ikke ta med gassbrenner i minusgrader.
Din lysfølsomhet svekkes med årene
Unge folk har langt mer lysfølsomme øyne enn eldre og kan derfor klare seg med svakere lykter. En 40-åring trenger 4 ganger mer lys enn en 30-åring og en 60-åring trenger åtte ganger så mye lys.
Snø reflekterer lys
Snø reflekterer lyse effektiv og forbedrer lysets kvalitet, særlig de smale lysstrålene blir bedre. De blir atskillig breiere og jevnere, lyset når lenger og skarpe kanter mer diffuse. Forbedringene er mest påfallende for de lyktene som ikke har så godt lys og særlig for zoomlyktene.
Husk førstehjelpsutstyr når du skal ut på tur.
Fjernlys krever mye batteri
Det langtrekkende fjernlyset varer kort tid. Svært få av lyktene som lyser under 70 m har kraftig fjernlys i mer enn 12 timer, mens det langtrekkende lysetvarer opptil 36 t for enkelte av lyktene med lysvidde over 70 m.
Lysstyrken måles i Lumen
Det totale lysutbyttet fra en lykt måles i lumen, men denne laboratoriemålingen gir ikke et hundre prosent riktig inntrykk av hvor godt lykta lyser. De lyktene vi har vurdert til å ha godt og meget godt lys har lumenytelse fra 50-145. Men lykter vi syns har dårligere lys kan unntaksvis også måles til 140 lumen. Sammenhengen mellom høy lumenytelse og godt lys er derfor svært grov og ikke entydig.
Hodelykt for trening
Den som jogger eller trener trenger sterk og godt lys, men det trenger ikke å vare mer enn høyden et par timer. Det er heller ikke noe poeng at lyset kan dimmes når det ikke er snakk om sterkere lykter enn de vi har prøvet her. Alle lyktene med karakteren godt lys eller bedre er brukbare som treningslykter.
I utforkjøringer på ski er det viktig at lyset rekker langt, 50 m er et minimum, men mange vil at det skal rekke dobbelt så langt.
Batterutgiftene blir fort høye når man trenger så godt lys hele tida.
Derfor er det en fordel med oppladbare batterier, men det er det ikke alle lyktene som kan bruke. Enklest er det med spesiallykter der batteriene kan lades uten å måtte tas ut. Minst strøm bruker lyktene som har svakest led og gir minst lys. Hvor lenge lyset varer, er også avhengig av batteriene.
Større og flere batterier gir lengre varighet. AA-batterier varer lenger enn AAA. I streng kulde er litiumbatterier langt bedre enn vanlige alkaliske batterier, men de er dyre, og de passer ikke i alle lyktene.
Oppladbare batterier har ofte dårligere kapasitet enn alkaliske, men er rimeligere om man bruker lykten mye. Li-Ion-typen har stor kapasitet også i kulde.
Løse batteripakker inneholder ofte flere eller større batterier enn de som sitter på hodedelen av lykta. Med alkaliske batterier kan man regne med godt lys i omtrent en firedel av den oppgitte tida.
Har du planer om å kjøpe ny ryggsekk, se guide.
Superlys
Til trening på sykkel, nattorientering og løssnøkjøring i mørket trenger man sterkere lykter enn de vi har prøvet her. Lyset bør være på minst 2-300 lumen. Men også for slike superlykter er det viktigere at lyset er bredt og jevnt enn at det rekker lengst mulig.
Søkelys
Lykter skal brukes som søkelys i redningsaksjoner bør være så kraftige som mulig og rekke lengst mulig. Men spotlys med smalere lysvinkel enn 10 grader er vanskelig å bruke fordi de lyser opp et for lite felt.
Lang ledning
Når det er virkelig kaldt er det litt lettere å holde en løs batterikasse varm enn batterier som sitter på hodet. Mange av lyktene med løs batterikasse har også flere eller større batterier enn de variantene som bæres på hodet og det øker lystida ytterligere. Det er 7 lykter med løs batterikasse. En av dem rekker kortere enn 70 m, de andre lenger. Mammut Lucido TX1 Belt har absolutt lengst lystid av alle lyktene.
Vekt
Det går greit å ha opptil fire AA-batterier bakpå hodet. To AA eller tre AAA er det meste man kan ha sammen med reflektoren før det blir for vippete. Skal du løpe, er det en fordel med lettere hodedel. En reservelykt kan med fordel være lett og liten. Til turbruk er det bedre å velge en tyngre lykt og få kraftigere lys og lengre lystid. Vil du ha virkelig langvarig lys eller skal ut i sprengkulde, er større batteripakke med lang ledning tingen. Til vanlig bruk synes vi denne løsningen er litt klønete. Det er bedre å ha med ekstra batterier.
Brytere
Ikke alle bryterne er greie å bruke med hansker eller votter. Helst vil vi kunne bruke nær- og fjernlyset samtidig.
SB
Kilde: DNT