Telt: Hvilken type skal du velge? (Kjøpeguide)
Telt er standardutrustning for den som trives på lengre turer i naturen. Med et godt telt kan du overnatte hvor som helst på en komfortabel måte og komme tett på naturen på en unik måte.
Utvalget av telt er stort og det finnes mange produsenter av kvalitetstelt i tillegg til Helsport og Bergans som vi nordmenn nærmest har vokst opp med.
Vi har ikke testet teltene, men foretatt en grundig gjennomgang av egenskaper og spesifikasjoner og vurdert nærmere hva det betyr for deg.
Mange typer telt og mange forskjellige løsninger
Vekt er et viktig stikkord når man vurderer telt. Som regel skal telt beregnet for overnatting under alle slags forhold bæres over lengre avstander. Hvor mye teltet veier har derfor stor betydning. Det som avgjør vekten er hvor kraftige stoffer som er brukt. Et solid og kraftig stoff gjør teltet sterkere for å takle vanskelige forhold i tillegg til bedre slitestyrke sammenlignet med lettere materialer, selv om det må nevnes at tynne og lette stoffer har med tiden fått betydelig bedre slitestyrke. Vekten bestemmes også i stor grad om teltet er med både innertelt og fortelt. Under tøffe forhold, for eksempel sterk vind, er det en fordel med både ett og to fortelt. Størrelsen på teltet er selvfølgelig også en faktor.
Les mer om teltnyheter fra Helsport.
Vår, sommer, høst og vinter
Stort sett er de fleste telt laget for bruk vår, sommer og høst. Også om været er dårlig. For telt som skal brukes under tøffere forhold på vinterstid stilles det større krav og skal du kjøpe et telt for slik bruk bør du bruke litt tid og forsikre deg om at teltet har de egenskaper som kreves.
Bergans Trollhetta
Dette er et telt som ble lansert for flere år siden men er fortsatt et populært valg, ikke minst som følge av oppgraderinger underveis. I følge brukerkommentarer vi har lest i ulike forum er teltet lett og slå opp blant annet på grunn av Bergans system med fargekoder på stengene. Teltet er solid og tåler prøvelser under tøffe forhold, også vinterstid.
Dette er et lett telt (totalt 3,2 kg) med god stabilitet og som scorer bra for under tøffe værforhold. Gunstig pris i forhold til kvalitet og egenskaper gir plusspoeng. Bergans telt er kjent for meget god slitestyrke, noe som også gjelder for Trollhetta.
Både innertelt og fortelt har god plass med god takhøyde takket være høy midtbue. Praktiske detaljer som hemper og lommer finnes det rikelig av. Teltet veier 3,7 kg, noe som er akseptabelt for et telt med plass til fire personer. Prisen er det heller ikke noe å si på.
Helsport Fjellheimen 3 camp
Teltet er laget for alle fire årstider. Flere kommentarer fra ulike fjellsportblogger på nettet kan oppsummeres slik: Helsport Fjellheimen 3 camp er et svært populært telt (en av Helsports mest solgte telt) med lav vekt, med god plass og med en aerodynamisk utforming som takler sterk vind ekstra godt.
Helsport har utviklet et eget ventilasjonssystem, Helsport AirFlow II, som gir ekstraordinær effektiv og smart ventilasjon, også vinterstid. Resultatet er lite kondens og godt inneklima i teltet.
McKinley Escape
Her får du mye for pengene. Lav pris og bra funksjonalitet gjør dette til et godt kjøp om du har tenkt å unngå de mest ekstreme værmessige forholdene. Ventilasjonen blir fremhevet som meget god. Litt tung vekt trekker ned.
Helsport Reinsfjell X-trem 2
Helsport Reinsfjell X-trem 2 er et lett selvstående kuppeltelt med to innganger. Teltet er romslig og tilpasset vinterbruk.
For det første er dette et telt som er enkelt å slå opp og pakke ned igjen og har flere praktiske detaljer som letter dette, blant annet en løsning som hindrer at bardunene floker seg.
Teltet får skryt for god takhøyde og er stabilt også under tøffere vindforhold. Det som trekker litt ned er noe dårlig ventilasjon. Fjellforum har testet dette teltet grundig.
Helsport Svalbard 6 Camp
Dette er et reelt alternativ om du skal overnatte under ekstreme forhold i all slags temperaturer.
Meget god vindstabilitet skyldes designen som en mellomting mellom kuppeltelt og tunelltelt. Konstruksjonen med kryssende teltbuer gir ekstra god stabilitet og styrke. Teltet har god plass og høyde og fås i flere størrelser. Til tross for de gode egenskapene vinterstid sørger gode ventilasjonsmuligheter for at det fungerer greit også på sommeren.
Hvordan velge rett telt for fjellturen?
Tunneltelt eller kuppeltelt?
Hovedsakelig er det to typer telt på markedet som er egnet for turbruk i fjellet: tunneltelt og kuppeltelt. Tunneltene er vindstabile, romslige og lette å sette opp. Kuppelteltene er enda mer vindstabile og i tillegg selvbærende. Dermed kan teltet settes opp på steder hvor det er vanskelig å få feste til pluggene.
Hvilken sesong?
Teltene kan videre deles inn i sesong: sommertelt, tresesongs telt (vår, sommer og høst) og vintertelt.
Vinterteltene kan selvfølgelig brukes hele året, men har gjerne større fortelt og er kraftigere konstruert, noe som også gjør dem tyngre enn sommer- og tresesongsteltene. Sommerteltet holder til bruk i varmt og tørt vær i lavlandet, men er ikke å anbefale hvis du skal på tur i høyfjellet. Helårstelt egner seg selvfølgelig om sommeren, men sommertelt egner seg ikke nødvendigvis i høyfjellet på vinteren.
Størrelse og vekt
Her er noen ting du bør tenke på når du skal velge telt: Teltturen blir mer behagelig om teltet ikke er for tungt å dra på. Skal du bare bruke teltet til å overnatte i før du går videre neste dag, er det kanskje viktigere å ha et lett telt fremfor god plass. Skal du derimot bruke teltet som fast base, gå dagsturer og bo i teltet, kanskje en hel uke i strekk, kan det lett bli en trang opplevelse om du velger for lite telt.
Beregn gjerne mer plass en hva fabrikanten opplyser. Et tremannstelt er minimum hvis dere er to på telttur om vinteren. Da kan dere ha det meste av utstyret inne.
Et komfortabelt telt bør være så høyt at en person på 185 cm kan sitte i innerteltet uten å bøye ryggen eller stange hodet i taket. Det bør også være plass til et stort liggeunderlag (60×200 cm) i et enmannstelt eller to mellombrede (55 cm) i et tomannstelt.
Teltet bør være ustyrt med en eller helst to fortelt hvor du kan sette fra deg en del av utstyret. Vinterstid er det praktisk å kunne børste av seg snøen i forteltet før du kryper inn i hovedteltet.
Stormmatter
Stormmatter nederst på teltet er en fordel i dårlig vær. Denne kan du stable stein på, det bedrer stabiliteten vesentlig. Vinterstid er en slik kant enda mer nødvendig: Da stabler du snøblokker på den. Husk på at utluftingen blir vesentlig dårligere ved bruk av stormmattene.
Lufteluker
Teltet bør ha gode, regulerbare lufteluker. Disse bør være utformet slik at de ikke slipper inn regn om sommeren, eller for mye snø om vinteren.
Ekstra barduner
Telt som skal brukes i høyfjellet bør være utstyrt med ekstra barduner. Det er ikke nødvendig å bruke alle hver gang teltet skal opp, men blir vinden hard, kan det være godt å ha mye å feste teltet i.
Hvordan vedlikeholde et telt?
Tar du godt vare på teltet ditt har du bra ly i mange år. Husk alltid å lufte og tørke teltet før det pakkes sammen i oppbevaringsposen. Skitt kan fjernes med lunkent vann, eventuelt ved vask på 30 grader. Ved behov må teltet reimpregneres under/etter vask. Følg anvisning fra leverandøren.
Under transport
Telt kan fort bli skadet under transport. Det første du bør gjøre er å anskaffe et solid transport-pose/trekk som er i et tykkere materiale og som tåler vann. Teltstenger kan fort lage hull og rift i telduken, legg disse derfor godt inne i teltet når du ruller det sammen. Skal du bære teltet på en sekk bør du legge det på toppen for å unngå fuktighet (for eksempel når du setter fra deg sekken).
Oppbevaring
Skal du oppbevare et telt i en lang periode er det viktig å unngå fukt, teltet må være knusktørt. Selv den minste fuktighet kan medføre skade i teltduken, stygge merker og ubehagelig lukt. Det beste er å la det henge i et tørt rom med god temperatur. Det anbefales også at teltet ikke eksponeres for sterk lys (for eksempel sollys) under lagringen.
Sørg for god lufting
Bruker du teltet sjelden skal du slå det opp minst en gang i året. Velg en tørr og varm sommerdag og la det luftes skikkelig, gjerne et helt døgn. Sørg for at alle deler av teltet blir luftet og at all fuktighet er borte før du pakker det ned igjen.
Hold teltet vanntett
Du bør impregnere teltet regelmessig, gjerne før bruk. Selv om de fleste telt har impregnering vil denne etter hvert bli svakere og du risikerer at fukt trenger inn. Det finnes mange typer impregnering, det enkleste er å spraye på. Sørg for at alle delene impregneres.
Rengjøring av teltet
Holde du teltet rent vil det vare lenge. Du bør derfor ta deg til en skikkelig rengjøring av og til. Ikke bruk sterke vaskemidler og ikke for varmt vann. Teltet kan du vaske på badet. Skyll godt og forsikre deg om at teltet er skikkelig tørt før du pakker det ned.
Slik vedlikeholder du soveposen.
Lover og regler rundt teltbruk
Hvilke regler gjelder for hvor du kan slå opp et telt, og hva er per definisjon et telt?
Retten til å slå opp telt omfattes av allemannsretten. Teltbruken er regulert i Friluftsloven. I tillegg kommer lokale forskrifter som vil variere fra sted til sted. Friluftlovens § 9 om teltregler tillater å slå opp et telt i utmark inntil 150 meter fra bebyggelse i to døgn. Slås teltet opp i utmark og fjernt fra bebyggelse er det i utgangspunktet ingen tidsbegrensning. Teltoppholdet skal følge regler om hensyn (§ 11) og ikke være til skade.
Lokale forskrifter
Hvor du kan slå opp et telt er også regulert av lokale forskrifter. Det er mange steder kun tillatt å slå opp telt på henviste plasser som er lagt til rette for dette. Reguleringene kan også bestemme hva som skal regnes som et telt, for eksempel størrelsen samt hvor stor en teltgruppe kan være. Informasjon om dette finner du som regel på kommunenes nettsider.
Overnatting i telt på vinterstid
Skal du på telttur i snø og kuldegrader stilles det ekstra store krav til teltet.
De fleste teltene er laget for vår, sommer og høst og holder ikke mål når det skal fungere i kaldt og krevende vær. Hvilke modeller som er de beste kan diskuteres, men en tommelfingerregel er å holde seg langt unna de rimeligste.
Teltet må tåle sterk vind
På vintertur blir vinden ofte en utfordring. Det blåser generelt mer, og kald vind kan være en stor, og farlig, utfordring. Noe av det viktigste, og din livsforsikring, er at teltet tåler kraftig vind. Det må ha en design som fører vinden lett over og rundt teltet og ingen utvendige detaljer som fanger vind.
Lufting er viktig mot is og rim
Når kuldegradene setter inn må du for all del unngå høy fuktighet i teltet. God gjennomlufting og ventilasjon er derfor svært viktig. Samles det mye kondens i teltet (og det gjør det fort når det er varmt inne og kaldt ute), vil det omdannes til is og frost og skape problemer. Teltduken blir fort full av rim. Lufteventilene må sitte i toppen av teltet for å sikre god fukttransport. Et tips er å fjerne rim fra innerduken før den smelter (ta med en børste).
Hvilken type telt er gunstig?
Kuppelteltene tåler mest vind og er foretrukket av mange som ferdes på tur vinterstid. Tunelltelt fungerer også bra med god plass. De er også lette å sette opp i dårlig vær. Du har med mye utstyr på vintertur og det er greit å ha litt ekstra plass. Er dere to som skal sove i teltet er det ikke dumt med et tremannstelt, så har dere litt bedre plass.
Hvor bør du slå opp teltet?
Først og fremst må du forsikre deg om at det ikke er skredfare der du slår opp teltet. Her holder det med sunn fornuft. I tillegg bør du velge en plass som ikke er eksponert for vind, om dette er mulig. Husk at det kan blåse mye om natten. Unngå kuldegroper i terrenget. Nederst i en dal med vannføring i bunnen er det kaldt og rått. Du skal ikke mange meterne oppover i terrenget før forholdene blir betydelig bedre. Et tips er å lage en kuldegrop i forteltet.
Trenger du stormmatter?
En stormmatte er et stykke stoff / klaffe nederst på utsiden av teltet som legges under/dekkes av snø. Dette gjør teltet mer motstandsdyktig mot vind, den får ikke tak i den nedre kanten. Her trenger du helle ikke lufting, luftingen skal sitte i øvre del av teltet.
Hva bør du ta med på telttur på vinteren?
Varme klær: Ullundertøy og dunjakke er obligatorisk. Klærne du bruker når du går må ha god ventilasjon. Mange foretrekker klær med ventilasjonsåpninger med glidelås. Det er enklere og mer effektivt enn å tenke at all fukt og svette skal presses gjennom stoffet.
Varme til oppvarming av telt og matlaging. Velg primus med bensin/parafin. Ta med nok brennstoff.
Skredsøker er et godt råd. Er dere flere kan en søkestang være en god investering.
Sovepose som tåler kulde og et liggeunderlag med god isolasjon.
Kart, kompass, skismurning og snøspade.
Tren litt på forhånd. Slå opp teltet og overnatt gjerne i hagen før du legger ut på langtur.
Hvordan varme opp teltet?
De mest brukte måtene å varme opp telt er ved hjelp av gassbrenner, primus eller stormkjøkken
Gassbrenner er tryggest
Så lenge det er plussgrader er gassbrenner kanskje det tryggeste alternativet for oppvarming av et telt. Du har god kontroll på flammen som bare er noen få centimeter høy. Skal du lage mat eller koke vann eller kaffe er gassbrenner veldig effektivt. Du får også kjøpt enkle stativ for å sette på gassbeholderen. Bakdelen med gass er at det koster en del, slike bokser har en begrenset funksjonstid før de er tomme. Gassbrenneren lager en spiss flamme som ikke spres så lett. Her må du se litt under hvilke forhold og temperaturer du skal overnatte i (gassbeholderen mister trykket etter hvert som høyden over havet øker), samt hvor stort teltet er.
Gass fungerer ikke om vinteren
Blir det minusgrader vil gassen forandre karakter, bli tyktflytende og du mister trykket i boksen. Gassen kommer ikke ut og kan ikke anvendes. En løsning er å holde gassbeholderen varm, for eksempel inntil kroppen, men erfaringsmessig er dette en komplisert løsning som ikke er å anbefale.
Se også komplett kjøpeguide for gassbrenner.
Primus gir mye varme, men er risikofylt
Primus bruker parafin som varmekilde og produserer derfor mye varme svært effektivt. Bruken av primus i telt krever litt kunnskap. Det skal ikke så mye til før flammen blir for stor, med potensielt katastrofale følger i et telt i lett brennbare materialer. Høyden over primusen må være minimum 70 cm. Det er viktig med god lufttilgang når primusen brenner. Du bør kun bruke primus med parafin.
Stomkjøkken
Dette fungerer også på et vis om du passer på at flammen ikke kommer i kontakt med teltduk eller klær/soveposer, det skal ikke mye vind til før flammen skifter retning. Du bør alltid ha en kasserolle på storkjøkkenet for å sikre at du har kontroll på flammen. Stormkjøkken er ikke favoritt som varmekilde i et telt.
Hvordan unngå kondens i teltet?
Det er kjedelig å starte dagen etter en natt i telt med våt innvendig telt, som i tillegg kanskje drypper. Årsaken til fukten er kondens som samler seg i løpet av natten. Grunnen til at kondens dannes er den samme som når det er dugg på bilvinduet, det vil si at varm luft inne og kald luft ute møtes. I tillegg dannes det luftfuktighet gjennom pust fra personene som oppholder seg i teltet, fra fuktig utstyr og matlaging/koking av vann.
Problemet er størst når det er kaldt ute
Kondensen dannes på grunn av forskjellene i temperatur. Desto kaldere det er ute jo større er sannsynligheten for at det dannes kondens. De mest utsatte delene av teltet er yttertelt og teltbunn. Ytterteltet vil dryppe ved den minste bevegelse og fukt i teltbunnen, gjerne mellom liggeunderlag og bunn, er ubehagelig og problematisk. Det er derfor gode grunner for å treffe tiltak for å redusere kondensdannelsen.
Hva kan du gjøre?
Stikkordet er god ventilasjon
For det første bør du velge et telt som har gode system for ventilasjon. Dette gjelder både effektive muligheter for lufting gjennom ventilasjonsventilene samt riktig avstand mellom innertelt og yttertelt hele veien rundt. Er det god avstand mellom inner- og yttertelt vil duken på ytterteltet bli mindre påvirket av varmen fra innerteltet og derfor bli kaldere og med mindre kondens som resultat.
Anvender du stormmatter vil disse blokkere luftinntaket i nedre del av teltet og derfor redusere ventilasjonen. Enkelte telt har ventilasjonsløsning med stormatter, andre ikke. Vi har hørt om at det kan ettermonteres lufteventiler.
Begrens fuktigheten inne i teltet
Desto mer fukt du drar inn i teltet jo mer kondens vil det kunne bli. Fjern snø fra klær, sko og utstyr før du tar det inn. Prøv å tørke klærne på bålet om mulig. Koker du vann inne i teltet bør du bruke lokk, det blir utrolig mye fukt fra vann som fordamper.
Sture Bjørseth