Skiklær langrenn – Hvordan velge riktig?
Langrenn kan være så mangt og det samme gjelder for hvilke skiklær for langrenn du skal velge . Utvalget av skibukser og skijakker er enormt stort og det er ikke alltid så lett og orintere seg i jungelen av modeller og merker. Mange tidligere stjerner innen langrenn, for eksempel Bjørn Dæhlie, har egne kolleksjoner med klær laget for langrennsporet.
Intensitet, utetemperatur og værforhold legger premissene for valg av klær. Det er for eksempel stor forskjell på om du skal gå en rask skitur uten stopp, eller om du skal gå en lengre tur med mange stopp og opphold.
Her er noen tips til valg av skiklær for langrenn:
Velg riktig undertøy
Det er viktig at undertøyet transporterer bort svetten fra huden. Blir svetten liggende på huden vil du raskt bli kald. Svetten må bort fra huden gjennom undertøyet og ut i mellomlaget. Det verste valget er undertøy i bomull. Bomull drar til seg svetten og istedenfor å transportere den videre og ut blir fukten værende i tøyet og ligger som en klam klut på huden. Da blir du fort kald.
Du kan velge teknisk undertøy som er laget for å transportere bort svette og fukt. Polyester og polypropylen er vanlige materialer i teknisk og funksjonelt undertøy og fungerer meget bra for skigåing med høy intensitet. Ull er også ett alternativ. Det puster bra og leder svetten ut. I tillegg har ull en isolerende effekt selv om tøyet blir vått. Dette er en stor fordel om du skal på turer hvor du tar lengre matpauser osv. Med ull er du trygg.
Undertøyet skal være langarmet og bena på stilongsen skal gå helt ned.
Slik velger du riktige langrennski.
Mellomlaget skal sørge for holde deg god og varm
Valg av mellomlag avhenger av hvor intens skituren er. Høyt tempo med mye svette krever et helt annet mellomlag enn roligere turer. Det er ofte smart med mellomlag i flere deler, så er det lett å finjustere underveis. Et eksempel er toppturer hvor det svettes mye i bakkene oppover i forhold til hjemturen.
Ved høy intensitet holder det som regel med et tynnere plagg i et godt pustende teknisk materiale. Er tempoet rolig og du svetter mindre er det bedre med et mer isolerende materiale som kombinerer gode pusteegenskaper med god isolasjon. Eksempel på slike materialer er fleece eller også ull på kalde dager. Vær sikker på at fleeceplagget er av en kvalitet som puster. Det finnes mange klær i fleece som puster dårlig så ikke vær altfor grådig når du skal velge merke og modell.
Vurder om du har behov for høy hals. En praktisk løsning er hals med glidelås. Det gir fin fleksibilitet.
Skijakke for langrenn
Her er igjen spørsmålet hvordan tur du skal ut på og under hvilke forhold. Skal du på treningstur med høy intensitet holder det med lettere plagg som puster godt. Det viktige er at du får på en varm jakke (eller varm bil) etter turen slik at du ikke blir kald. Vind og snø legger også føringer for valg av skijakke. For trening finnes det mange flotte og lette skijakker som både holder vind og snø ute samtidig som de puster godt.
Er turen av den rolige typen blir det å holde seg varm kanskje det viktigste. Mange sverger til softshell for langrenn. Softshell er et godt isolerende materiale som har fin fleksibilitet. Stoffet er også stille og du slipper gnikkelyder når du går. Det er en fordel at jakken har luftemuligheter, helst med glidelås. Det gjør det enkelt å justere temperaturen underveis. Aktive friluftsfolk vet også verdien av lommer og praktiske detaljer. Ta deg litt tid til å prøve og sjekke jakken før du kjøper.
Skibukse for langrenn
Her gjelder det samme som for skijakken. Lette pustende materialer for raske turer, og isolerende men allikevel pustende for rolige turer med mindre svette. Enkelte skibukser har åpning med glidelås nedover låret (blant annet Norrøna). Dette er veldig praktisk og gjør det lett å justere temperaturen.
For skiturer med høy intensitet er tights, pants og mer tettsittende lette bukser å foretrekke. Ytterpunktet her blir racingdress for langrenn. Disse er veldig lette og gode å gå i. Men, de isolerer dårlig og du er avhengig av en jakke når turen er over. Avsluttes turen ved bilen er det veldig enkelt.
Skibuksen må som jakken være tilpasset vær og vind.
Hvor lange skal langrennstaver være?
Husk lue og votter
Er det kaldt ute skal du velge votter istedenfor hansker. Hansker gir bedre feste på staven, men isolerer dårlig. En vott skaper mer indre varme. Velger du hansker må du forsikre deg om at de transporterer svette og fukt slik at du ikke blir klam og dermed kald på hendene.
Mye av varmen vi produserer under fysisk aktivitet går ut gjennom hodet. Du svetter mye i hovedbunnen og derfor er det viktig med riktig hodeplagg som kan regulere temperaturen. Pannebånd fungerer bra for å holde panne og ører varme samtidig som svetten har fritt utløp. Er det kaldt ute blir du nødt til å bruke lue. Det finnes modeller som puster godt.
Tilslutt, ikke glem solbriller om det er sol eller sterkt lys.
Lei av å smøre ski? Felleski er smørefrie og fungerer meget bra på all slags føre.