Pulsklokke: Hvordan velge rett modell? (Kjøpeguide)

Pulsklokker og treningsklokker har fått en utrolig stor popularitet både blant mosjonister og de som trener aktivt, på ulike nivå. Prisene er heller ikke avskrekkende og du trenger ikke legge så mye på bordet for en pulsklokke med mange nyttige funksjoner og av bra kvalitet. Kjente produsenter på det norske markedet er Garmin og Polar.

Hva er en pulsklokke / treningsklokke?

En pulsklokke er i utgangspunktet en avansert digital klokke som viser tid og informasjon på et display, det vil si litt mer enn et aktivitetsarmbånd.

Pulsklokken måler, som navnet sier, pulsen og knytter målingen opp mot annen informasjon, bearbeider og analyserer denne for å kunne hente ut nøkkelinformasjon. Dette er i hovedsak registrering av hjertefrekvens over en periode/treningsøkt, fart, høydemeter, trasè osv. Informasjon kan du bruke til å følge din fysiske utvikling, sammenligne ulike treningsøkter og få hjelp til å trene riktig.

Dataene overføres til datamaskinen hvor du har tilgang til medfølgende avanserte dataprogrammer for analyser og visualisering av informasjonen.

 

Hvilken type skal du velge?

Avansert pulsklokke i stilig hvit design – Polar M400.

Det finnes mange typer og kriteriene for å velge riktig modell må knyttes opp mot hvilken bruk den er ment for, hvilke ambisjoner du har og hvor mye tid du er interessert i legge ned i analyser og databearbeiding.  Mange synes slike analyser er både motiverende og fascinerende og det er lett og forstå. Både klokken og medfølgende programvare gir mye innsikt og informasjonen presenteres på en flott måte.En billig pulsklokke kan også gjøre nytten, det spørs hva du er ute etter.

Avanserte klokker har funksjoner som hjelper med intervalltrening, trening i pulssoner, restitusjon og ulike analyser. Både Garmin, Suunto og Polar har mye spennende ekstrautstyr.

 

Pulsbelte

Pulsen måles av et smalt belte som legges rundt overkroppen på brystnivå. Dette beltet er laget av plastikk / gummi og inneholder sensorer som registrerer pulsen (hjertets elektriske aktivitet) og sender trådløst (Bluetooth eller ANT+) til pulsklokken. Den digitale overføringen av data sikrer at det ikke oppstår forstyrrelser fra andre apparater.

 

Hvilke typer pulsklokker har du å velge i?

De ulike modellene og er tilpasset ulik bruk og skiller seg ved ulik datafangst og programvare.

 

Allsidig sport

Dette er den vanlige typen de fleste velger. De er laget for bruk i alle typer sport. Størst utbytte får du i aktiviteter hvor du forflytter deg (løpe, ski, svømme) og kan utnytte mulighetene for målinger med GPS som hastighet, høyde og terreng.

 

Innendørs trening

Klokkene leveres med spesiell programvare for typiske fitness-aktiviteter på helsestudio. Du får mer utbytte av treningen og blir inspirert av informasjonen du kan hente ut av analysene.

 

Sykling

Pulsklokker er også nyttig for trening på sykkel. I tillegg til vanlige registreringer som fart og terreng finnes det ekstrautstyr for måling av frekvens og kraft på pedalene. Klokken kobles gjerne opp mot en sykkelcomputer som gir tilgang mye spesialtilpasset informasjon og analyser som hjelper deg til effektig trening.

 

Velg display av god kvalitet

Det er viktig at displayet er skarpt og tydelig. Har du svakt syn og ikke bruker briller når du trener er det en stor fordel med store tegn, i hvert fall informasjon som du ønsker tilgjengelig under økten (for eksempel pulsen). Godt lys på displayet er nødvendig for trening etter mørkets frembrudd. Det er praktisk at knappene for valg av lys er såpass store og lett tilgjengelige at du ikke må fomle med dette, det er veldig irriterende og måtte stoppe opp for å trykke på klokken.

 

Skal du velge en pulsklokke med eller uten GPS?

GPS åpner opp en ny verden når det gjelder informasjon i forbindelse med trening. Brukervennlig programvare som presenterer data på en informativ og fascinerende måte imponerer de fleste.

Bakdelen med GPS er batteriforbruket. Den kontinuerlige overføringen/ innhenting av informasjon krever mye strøm. En annen bakdel som noen synes er ubehagelig er følelsen av å være overvåket. GPS registrerer alle dine bevegelser og hvor trygge appene som brukes er når det gjelder oppbevaring av informasjonen varierer. Men det ville vært dumt å ikke benytte seg av de fordelene dette utstyret har. Velger du kjente merker kan du være rimelig trygg på at informasjonen ikke blir misbrukt.

 

Koble pulsklokken med mobilen

Pulsklokker smelter teknologisk sammen mobilen. Mobilen kommuniserer med klokken og du har, alt etter hvilken klokke, tilgang til funksjoner på mobilen, samtalestyring, sms/mms, Facebook og andre sosiale media, musikk osv.

 

Hva koster pulsklokker?

Du må regne med å betale rundt tusen kroner for en enkel modell av et godt merke. To av flere anerkjente merker på det norske markedet er Polar og Garmin. De mest avanserte pulsklokkene koster over fem tusen kroner.

SB

 

You may also like...