Hvordan kommer du i gang med kajakk padling?
Kajakkpadling er på fremmarsj i Norge og stadig flere anskaffer kajakk/kano og utstyr. Padling er lett å komme i gang med, sett farkosten på vannet og sett i gang. Men, den beste løsningen er å gjøre grundige forberedelser slik at både opplevelsen og sikkerheten blir best mulig.
Spander på deg et nybegynnerkurs
Selv om dette er en tilsynelatende enkel og oversiktlig aktivitet er det en del ting du bør vite. Har du muligheten og en klubb i nærheten bør du absolutt ta deg tid til et kurs for nybegynnere. Der lærer du det viktigste om sikkerhet, reglene for padling, valg av utstyr pluss mye mer. I tillegg kommer du i kontakt med et miljø og andre padlere, noe som både er inspirerende og lærerikt. Klubbene arrangerer ofte turer du kan delta på. Nærmeste klubb finner du på nettsidene til Norges Padleforbund.
Hvilket utstyr trenger du?
Velg en kajakk som passer deg
Det er mange typer og mange merker om modeller på markedet og det er ikke lett å finn og velge den for deg optimale kajakken.
Er du helt fersk innen padling bør du kartlegge modeller som er beregnet på nybegynnere. Disse kalles rekreasjonskajakker og er lettere å padle, de er mer stabile og stødige. Har du padlet en del før og har forlatt nybegynnerstadiet er det vanlig å velge en kajakk hvor hastighet prioriteres opp og stabilitet noe ned, det vil si en mer krevende modell.
Dette henger også sammen med din fysiske styrke. Jo sterkere du er fysisk desto raskere kajakk vil du beherske.
Hvordan skal du bruke kajakken?
Valg av kajakk bestemmes også av hvordan padling du skal drive med. Er målet å trene og legge tilbake lange avstander så hurtig som mulig vil de raske modellene være aktuelle. Skal du derimot padle for å slappe av og ta rolige turer hvor rekreasjon og naturopplevelser er det viktige er du best tjent med en stabil modell, rekreasjonskajakk. Skal padlingen foregå under tøffere forhold med vind og bølger vil en stabil kano kunne være det beste valget, selv om du er viderekommende.
Har du store ambisjoner og tror du raskt vil kunne padle i raske kanoer vil nybegynnerstadiet bli tilbakelagt relativt hurtig, da kan det lønne seg å leie en nybegynnerkajakk slik at du slipper å bytte etter kort tid. Hør med den lokale klubben om det er mulig å leie kajakk. En fordel med kajakk er at de holder seg godt i pris og du kan bytte til en mer avansert modell uten å måtte ta de store tapene.
Padleårer
Hvilken åre du skal velge bestemmes av kajakkens bredde samt hvor sterk du er. En stabil rekreasjonskajakk bør ha en åre med spadeblad. Dette er en tradisjonelle åretypen. Den andre typen er vingåre. Denne krever en smalere kajakkmodell og er beregnet for viderekommende. Årene er rundt 220 centimeter lange. Akkurat lengde og type bør du diskutere nærmere med den du kjøper kajakk og årer av.
Redningsvest for padling
Dette kalles padlevest og er tilpasset bruk i kajakk. Det vil si at den er litt mer fleksibel og smidig enn ordinære redningsvester. Akkurat hvilken størrelse og vektklasse du trenger finner du ut i butikken eller fra de du kjøper av.
Sittebrønnstrekk er praktisk men ikke ufarlig
Padler du i røft og fuktig vær er det praktisk med et sittebrønnstrekk. Det holder både regn og vannsprut ute og du holder deg tørr. Her er det viktig at du har kontroll på hvordan du kommer deg fri om kajakken skulle velte. Trekket kan føre til at du blir sittende fast og ikke kommer deg ut. Du bør derfor vurdere, eller helst teste selv, om du er sterk og flink nok til å bruke sittebrønnstrekk.
Hva med klær til padlingen?
Her bestemmer vær og temperatur. På en fin sommerdag holder det med en short og t-skjorte. I kald og fuktig vær kan det bli nødvendig å investere i våtdrakt og våtsko. Varme jakker som tåler vann kombinert med underklær i ull gjør padleturen behagelig i lave temperaturer.
På jakt etter gummibåt? Se guide.
SB