Ryggsekk: Hvilken type skal du velge? (Kjøpeguide)

Det finnes mange typer ryggsekker på markedet, Bergans er den mest solgte ryggsekk i Norge. Det lønner seg å bruke litt tid på å finne den rette. Spørsmålet er som alltid hvilke behov du har. Under hvilke forhold skal du bruke sekken, hvor mye plass trenger du og ikke minst hvordan en ryggsekk passer deg.

Vi har ikke testet ryggsekkene, men foretatt en grundig gjennomgang av egenskaper og spesifikasjoner og vurdert nærmere hva det betyr for deg.

Til slutt i artikkelen finner du en komplett kjøpeguide med mange tips til hva som er viktig å tenke på om du skal kjøpe ny ryggsekk. Er det bæremeis du er ute etter kan du lese mer her.

Bergans Trollhetta 75L Lady Ryggsekk

Bergans Trollhetta 75L Lady er en 75 liters tursekk designet for kvinner. Dette er en av Bergans toppselgere.

Dette er en 75 liters tursekk fra Bergans som er designet for kvinner.

Maksimal komfort med Spine Adjustable

Bæresystemet Spine Adjustable gjør det mulig å justere både rygglengde og toppstrammerne for optimal komfort og passform.

Topplokket kan brukes som sekk

En smart funksjon er det avtagbare topplokket (som for øvrig er justerbart i høyden) som kan gjøres om til en hoftesekk eller til en vanlig dagstursekk.

Både innvendig og utvendig lomme gjør dette til en praktisk løsning. Hoftebeltet gir meget god støtte og har både lomme og feste for pulk.
Sekken er beregnet for en vekt opp til 30 kg og er dermed aktuell for både lengre turer også med overnatting. Med mange lommer og festepunkter for ulike typer utstyr og både rygg, skulderreimer og hoftebelte i netting som ventilerer (Mesh) er dette en praktisk sekk.

Bergans Trollhetta 75L Lady scorer godt både på praktiske løsninger og relativt lav vekt (2,6 kg).  Det eneste negative vi har funnet er at hovedrommet ikke er delt. Men, fronten kan åpnes helt med buet glidelås, det hjelper på.

 

Gregory Baltoro 75

Gregory Mountain Products er en ledende produsent av turutstyr. Ikke så kjent i Norge, men i utlandet er dette et velrenommert merke. Gregory Baltoro 75 er en tursekk for en allsidig bruk og med mange praktiske detaljer og løsninger.

Mange positive kommentarer går på bæresystemet som har meget gode justeringsmuligheter slik at sekken sitter godt på ryggen, hoftedelen er robust og stødig og sitter godt.

Gregory Baltoro 75L får mye skryt for gode innstillingsmuligheter og praktiske løsninger.

Du kan med andre ord bære tungt (anbefalt maksimalvekt er 25 kg) på en behagelig måte. Vekten på 2,4 kilo (den midterste størrelsen) er også en av de laveste i klassen. Du kan velge mellom tre størrelser avhengig av rygglengden (rygglengden følger ikke alltid kroppslengden).

Praktiske løsninger som fremheves er:

  • Mange og romslige lommer, det er også lomme i hoftebeltet
  • Sekken kan åpnes i fronten (U-form), lett å pakke.
  • I bunnen finner du en stor lomme for sovepose.
  • Toppen av sekken kan heves og senkes i tillegg til å tas av.
  • Integrert regntrekk
  • Høy kvalitet hele veien

Det eneste som trekker litt ned er prisen som i juni 2017 ligger på ca 3.000.

 

Helsport Alta 85L

Dette er en praktisk og allsidig ryggsekk med forholdsvis lav vekt. Sekken får skryt for bæresystemet (LINKTM) som er enkelt å stille inn samt gir god komfort selv om vekten har høy vekt. Topplokket kan også på denne modellen tas av og anvendes som en mindre ryggsekk på 5 liter (kan også festes slik at den henger foran og du har lett tilgang til kart og utstyr underveis) eller som hoftesekk.

Helsport Alta 85L har ventilert ryggdel, mange praktiske lommer og festemuligheter samt stødig og bevegbart hoftebelte.

Polyamide 192D double ripstop

Dette er et sterkt stoff vevd som rutenett og med stor rivestyrke. Dette stoffet brukes i ytterdelen. Innvendig i sekken anvendes det noe tynnere men fortsatt sterke stoffet Polyester 75D.

 

AARN Load Limo 75L

Aarn er en New Zealandsk produsent av turutstyr av høy kvalitet. Det fokuseres spesielt på selve bærekomforten og mange internasjonale priser for gode løsninger tilsier at Aarn har lykkes.

Selve kjernen i bæresystemet er konseptet FlowMo Bodypack.

AARN Load Limo 75L har et unikt bæresystem med fleksibel plassering og justering av to frontsekker for bedre fordeling av vekten.

Konseptet går ut på å holde sekken mest mulig i ro når du går. Jo mer sekken følger dine bevegelser, desto tyngre vil den virke. I praksis betyr dette at sekkens opplevde vekt reduseres med ca 30%, og det merkes godt på en lengre tur. Du blir mindre sliten og har god bærekomfort underveis.

Hvordan fungerer FlowMo Bodypack?

Hemmeligheten er å fordele vekten bedre. Sekken har to frontsekker som settes på hoftebeltet eller på skulderstroppene. Vekten fordeles rundt kroppen og du unngår ”svaie-effekten” når sekken er tungt lastet. I tillegg har du utstyr du trenger underveis lett tilgjengelig. Du kan også plassere utstyret i forhold til hvilket terreng du skal gå i, dvs. du kan selv bestemme tyngdepunktet. Frontsekkene kan også svinges ut til siden slik at du har god sikt ned og fremover om terrenget krever dette. Det tar litt lengre tid å tilpasse denne sekken i forhold til en vanlig type, litt flere reimer å forholde seg til. Men, noen minutter med ekstra innsats lønner seg.

Kraftig og vannavvisende ytterstoff

Aarn sekkene er laget i kraftige men lette stoffer som tåler mye. Ytterstoffet er vannavstøtende, posen inne er vanntett. Dette er etter manges mening den beste løsningen. Det er umulig å sikre ytterdelen av en ryggsekk 100% mot vann.

En vekt på knappe to kilo for en 77 liters ryggsekk av denne typen er meget bra.

 

Lundhags V12 75 liter

Dette er en praktisk sekk hvor det er mulig å dele hovedrommet i to (glidelås). Sekken kan åpnes i fronten og har åpning i bunnen. Bæresystemet er den vanlige V løsningen som vi kjenner fra andre Lundhags-sekker. Rammen er buet og gir både god balanse og god kontakt med ryggflaten. Lengden på ryggen er justerbar.

Solid og praktisk hoftebelte

Lundhags V12 75 hoftebelte er en av de best polstrede i denne klassen, i tillegg gir brede stropper god støtte og komfort. Hoftebeltet har to praktiske lommer i netting. Sekken har også mange praktiske finesser som fester for kamera i skulderstroppene, plass for drikkesystem og sidelommer i elastisk materiale. Topplokket kan tas av.

Denne sekken får gode tilbakemeldinger for utmerket bærekomfort, godt med plass, praktiske lommer og detaljer.

Går turen i den mørke årstiden må du huske hodelykt.

 

Norrøna Recon Synkroflex Pack 125 liter

Norrønnas største sekk på hele 125 liter (hovedrom på 93 liter).

Norrøna Recon Synkroflex Pack 125 liter er en av de største og mest solide sekkene på markedet. Er også godkjent av Forsvaret.

Sekken brukes blant annet av militæret og har alle egenskapene som kreves for tøff bruk under krevende forhold hvor det skal bæres tungt. Dette er dog ikke til hinder for å bruke sekken under rolige og mindre krevende forhold. Som familiesekk egner den seg ypperlig.

Avansert bæresystem – Synkroflex

Norrøna Recon Synkroflex Pack er en pakkrammesekk i solid utførelse. Bæresystemet er Norrønnas Synkroflex som betyr at sekken ligger veldig godt inntil kroppen. Systemet har også innbygd demping som reduserer støt og slag under bæringen. Ryggens lengde kan justeres på en veldig enkel og presis måte for kroppslengder i intervallet 170 til 190 cm.

Praktiske lommer og fester

Sidelommene kan tas av og settes sammen til en mindre sekk. Skal du bære ski er det stikklomme på begge sider for dette. Topplokket har tre lommer og kan tas av. Sekken har flere festemuligheter for både ting du trenger underveis og ting som skal transporteres, for eksempel liggeunderlag. Store sidelommer gjør det mulig å fordele vekt på en god og stabil måte.

Dette er en sekk som tåler mye, har stor plass og er i tillegg komfortabel å bære.

 

Valg av tursekk

Mange sekker har praktiske ekstrafunksjoner som dekker ulike behov, for eksempel ulike festemuligheter til utstyr, lommer og drikkeoppbevaring.

Spesielt god på dette er Fjällreven.

Justeringsmuligheter er viktig for å tilpasse ryggsekken til din kropp og din bruk. Det lønner seg å prøve sekken i butikken om du har mulighet til det. Ikke vær redd for å spørre betjeningen om å legge oppi vekt slik at du får prøvd sekken ordentlig før du kjøper.

Hvilke typer sekk har du å velge i?

 

Mindre tursekk

Dette kalles gjerne dagstursekk og har en størrelse på 20 – 30 liter. Disse har lav vekt og er lette å bære, de er praktiske og du har du plass nok til det viktigste for en dagstur i friluft. Det er først når du skal ha med utstyr for overnatting at størrelsen bør være fra 40 liter og oppover.

 

Større tursekk

Toppmodell fra Bergans, Alpinist large på 130 liter.

Dette er sekker som egner seg til turer som går over flere dager uten at du har med full oppakning for overnatting. Fjellturer med overnatting på hytter er et typisk bruksområde. Størrelsen bør ligge på 40 til 65 liter.

 

Tursekk for overnatting

Skal du overnatte ute og skal ha med telt, sovepose, liggeunderlag og utstyr for matlaging i tillegg til klær og annet turutstyr blir plassbehovet stort og en ryggsekk bør ha en størrelse på minimum 60-65 liter.

 

Sekk for ekstra tung bør

Dette kalles pakkrammesekker og har en kraftig ramme som tåler tung last. Størrelsen på slike ryggsekker varierer og kan tilpasses det som skal transporteres. I forbindelse med jakt brukes pakkrammesekker til å bære utstyr og bytte.

 

Ryggsekk herre og dame, hva er forskjellen?

Når sekken har en størrelse på over 40 liter skilles det på dame og herresekker. Forskjellen går først og fremst på lengden og bredden på ryggen. Damesekker har en smalere form slik at bredden på skulderstropper og magebelte er mindre/smalere. Magebeltet og hoftedelen på damesekker er designet for kvinnelige former. Er skulderstroppene festet for bredt vil de lett skli av. I tillegg er brystreimen plassert slik at den ikke er ubehagelig i forhold til bryster. Den smalere formen betyr selvfølgelig at sekkene blir mindre og rommer færre liter.

Det avgjørende er kroppens form og størrelse og det er ikke uvanlig at mindre menn foretrekker en damesekk og vise versa.

 

Pakkramme- eller anatomisk ryggsekk?

Forskjellen er veldig enkel. Anatomiske ryggsekker har ikke stiv ramme, pakkrammesekker har stiv ramme. En anatomisk ryggsekk tilpasser seg ryggen og er mer fleksibel og komfortabel i bruk. Den ligger tett inntil ryggen selve stivheten bestemmes av innholdet i sekken. Det er derfor viktig å pakke riktig slik at vekten er godt fordelt og du ikke har spisse kanter som stikker i ryggen.

Pakkrammesekken gir bedre stabilitet når du skal bære tungt. Rammen i metall gjør at sekken ikke ligger tett på ryggen, du har derfor større frihet til å pakke sekken som du vil. En stor fordel med pakkrammesekken er at den har avstand til ryggen og du får veldig god lufting. Tunge sekker som ligger tett på ryggen gjør at du fort blir klam og svett på ryggen

 

Hvilken størrelse?

Har du varierte aktiviteter hvor du bærer med deg ryggsekk kan det være vanskelig og finne den perfekte sekken. Det ender gjerne med at du har to eller også tre sekker for ulik bruk. Det store skillet går på om du skal på overnattingstur eller ikke. Full oppakning krever mye plass. En løsning kan være å feste sovepose, telt og liggeunderlag utenpå sekken, da klarer du deg med en mindre modell. Praktiske festeanordninger, fleksible lokk, lommer og reimer kan gjøre små sekker større og store sekker mindre.

 

Hvilken rygglengde?

Skal du bære en ryggsekk på en trygg og komfortabel må sekkens rygglengde passe din egen kroppsstørrelse. Hvor lang du er har en viss betydning, men personer med samme høyde kan ha forskjellig lengde på ryggen. Det finnes sekker med fast rygg og sekker hvor du kan regulere rygglengden. På sekker uten lengdejustering kan justering av reimene brukes til en viss justering av lengden.  På justerbare sekker stilles lengden inn enten trinnløst eller trinnvis. Skal sekken brukes av personer med svært ulik høyde slik at man må utnytte trinnjusteringen maksimalt i begge retninger er ikke dette optimalt. Sekken gir ikke optimal komfort og stødighet i ytterkantene av justeringsskalaen.

 

Justeringsmuligheter er viktig

Det er stor forskjell på justeringsmulighetene på ryggsekker, derfor er det viktig at du prøver sekken grundig før du kjøper slik at du er sikker på at den kan justeres til ditt behov. I tillegg til justering av lengden er det viktig å kunne justere mage- hoftebeltet, skulderstropper/ bærseler og eventuelt brystreim. Justering skjer med reimer eller borrelås. Skal du bruke sekken mye og planlegger å ha den i lang tid anbefales det å velge en sekk med reimer. Disse har god holdbarhet og mister ikke funksjon etter hvert som de blir slitte. Borrelås gir presise justeringsmuligheter men slites fortere og da blir de fort ubrukbare. Det er heller ikke så lett å skifte disse.

 

Lommer og funksjoner

Det finnes mange typer funksjoner som dekker ulike behov. Det lønner seg å tenke nøye gjennom hvilke funksjoner som er viktig for din bruk. Det er kjedelig å oppdage i ettertid at sekken mangler egenskaper som du har bruk for.

 

Hvilke er de viktigste ekstrafunksjonene på en ryggsekk?

Lommer

Lommer i topplokket, på sidene, på magebeltet og inne i sekken.

Praktisk lomme på Bergans Skarstind W 40 liter.

Enkelte lommer har glidelås, andre lukkes med reim. Det er greit at sekken i det minste har ett par lommer med glidelås for trygg oppbevaring av nøkler, lommebok, førstehjelpsutstyr og viktige småting. Løse lommer som monteres på siden ved behov er også praktisk.

 

Flere åpninger

Det er ikke lett å hente noe langt nede i en fullpakket stor sekk uten å ta ut innholdet. Det er derfor veldig praktisk at sekken kan åpnes nede slik at du letter kommer til. Du kan legge sekken på bakken og åpne den uten at ting faller ut.

 

Festemuligheter

Smart plasserte fester gjør det mulig å hekte på alt mulig utstyr du trenger underveis, det er greit å slippe og stoppe og ta av sekken hver gang du trenger noe. Dette kan være kamerautstyr, gps, kart og kompass, kikkert, isøkser og drikkeflasker for å nevne noe.

 

Regntrekk

De fleste sekker er laget av vanntette materialer som gir gopd beskyttelse for regn. Men erfaringsmessig vil en sekk i kraftig regnvær slippe inn vann. Lommer, fester, bretter og åpninger kan aldri bli 100% vanntette, uansett hvilke vanntette materialer du bruker. Løsningen er vanntett regntrekk som trekkes over sekken. Det er en fordel at dette er integrert i sekken. Da glemmer du det aldri og har det lett tilgjengelig i tillegg til at formen er tilpasset sekken.

 

Dobbel bunn

Sekken får ofte mye slitasje i bunnen og skal sekken brukes ofte og på tøffe turer er det en fordel med dobbel bunn. Det vil også hjelpe på vanntettheten, slitte materialer og rifter slipper lett inn vann.

 

Før du kjøper!

Du bør absolutt prøve ryggsekken før du kjøper, og helst med en viss tyngde i sekken. Still inn sekken som om du skal på langtur og beveg deg litt rundt i butikken for å få den rette feelingen med om sekken passer. Ikke vær sjenert!

Ta deg også tid til å studere detaljene, lommene og ulike funksjoner.

God tur!

SB

 

You may also like...