Romaskin – Hvordan velge riktig? (Kjøpeguide)

Trening på romaskin er allsidig og noe av det mest effektive du kan gjøre for å komme i form, og ikke minst brenne kalorier om det er målet. Du trener både styrke, utholdenhet, kondisjon og ikke minst hurtighet.

Hva er viktig å legge vekt på når du skal investere i en god romaskin?

Hvilken motstand gir maskinen

Dette er viktig etter hvert som du får bedre teknikk og styrke trenger mer motstand for å få riktig belastning. Det er store forskjeller på de ulike modellene. Best rofølelse har maskiner med stort svinghjul. Det blir mere realistisk i forhold maskiner hvor motstanden kommer fra magneter.

Lydnivå

Det er stor forskjell på lydnivået. Romaskiner med magnetmotstand har generelt et høyere støynivå enn maskiner med luftmotstand.

Brukervennlighet

Det er en fordel om maskinen er lett å justere slik at du raskt kommer i gang.

Det finnes flere typer romaskiner og det lønner seg å bruke litt tid på å finne den modellen som passer deg og din lommebok.

Dette er viktig om flere bruker maskinen. Sete, sittestilling og generell utforming er det best du prøver. Her blir det litt smak og behag. Det samme gjelder design og utseende.

Generell kvalitet

Kravet til kvalitet avhenger av hvor mye romaskinen blir brukt. Trener du alene to ganger uken blir belastningen en annen enn om hele idrettslaget skal trane på maskinen. Et godt råd er å holde seg til de kjente merkene og unngå de billigste modellene.

 

Er romaskin effektiv trening?

Mange velger tredemølle og elipsemaskin framfor romaskin, men det er det liten grunn til. På en romaskin kan du trene mer allsidig, du bygger muskulatur og generell styrke på en unik måte, veldiog effektiv grunntrening. Den negative belastningen på kroppen er liten både for knær, rygg, armer og skuldre.

Bruk displayet som motivasjonsfaktor

På maskiner med display kan du bruke dette til å gjøre treningen mer interessant samtidig som tiden går fortere. Du kan se hvor fort og langt du ror. Du kan sammenligne sekvenser og stille inn ulike treningsprogram for både intervall og langkjøring.  Hva med å gjennomføre konkurranser mot maskinen?

Tredemølle er også et populært alternativ, se kjøpeguide.

Sture Bjørseth

You may also like...