Hva er riktig lengde på slalomski?

Slalomski har utviklet seg enormt de senere årene. Ny kunnskap kombinert med nye materialer og teknologi har gjort det mulig å utvikle nye typer ski tilpasset ulike forhold og skiteknikker. Twintipski og carvingski er eksempler på dette. Dette har også hatt stor betydning for hva som er den optimale skilengden for den enkelte utøver. Forskjellige typer ski krever forskjellig lengde.

Skilengden henger sammen med innsvinget

Lengden på alpinski har alltid vært koblet sammen med hvor enkel/vanskelig skien er å svinge og manøvrere. Korte ski var lettere å svinge enn lengre. Her har utøverens ferdigheter også vært en viktig faktor, jo flinkere og sterkere en utøver desto lengre kunne skiene være.

På dagens slalomski er innsvinget en minst like viktig faktor som lengden når det gjelder manøvrering. Skiens konstruksjon bestemmer egenskapene og skiprodusentene har med ny teknologi mange strenger å spille på når det gjelder å gi ski unike egenskaper og karakter. Lengde må derfor alltid sees i sammenheng med innsving. En generell utvikling i skiteknikk og ferdigheter hos utøverne spiller også inn.

 

Kroppslengden er utgangspunktet

Referansepunktet har alltid vært utøverens lengde og hvor lang skien skal være i forhold til denne. En nybegynner blir anbefalt å starte med et par slalomski med samme lengde som en selv, og gjerne runde av nedover om skilengden ikke matcher kroppslengden.

Barn skal ha korte ski de kan leke og ha det gøy med. Er skiene for lange ski blir det vanskelig å manøvrere og skigleden forsvinner.

Mer erfaring og bedre ferdigheter gjør det naturlig å velge ski som er 5 – 15 cm lengre enn kroppslengden.
Erfarne løpere følger ikke denne skalaen og mange velger skilengder ut ifra personlige preferanser. En fysisk sterk løper som liker høye hastigheter vil gjerne velge betydelig lengre ski enn en nybegynner.

Som nevnt har skitypen også stor betydning.

Her er noen generelle anbefalinger på skilengde for de vanligste typene alpinski:

 

Carvingski – skilengde

Carvingski er først og fremst laget for kjøring i preparerte skibakker. Skiene har stort innsving og er lette å svinge. Carvingski finnes med forskjellig innsving (svingradius) og hvor lange skiene bør være avhenger av dette. Et mindre innsving (opp til ca 15 meter svingradius) gjør skiene lettere å manøvrere og egner seg for den som vil kjøre raske hurtige svinger. Er dette målet med kjøringen kan skiene være 10 – 15 cm kortere enn deg selv, da får du virkelig kontroll i svingene.

Dette er en behagelig type ski for den som er i bakken for å leke seg litt og slappe av med skikjøringen.

For større fart er carvingski med et større innsving (14 – 18 meter svingradius) å foretrekke. Det gir mer stabilitet. Skilengden kan gjerne være tilsvarende kroppslengden evt 5-10 cm kortere.

Se omtale av Blizzard carvingski.

 

Twintipski – skilengde

Twintipski er laget for den som vil utfordre seg selv med litt avansert kjøring gjerne både frem og bakover og med ulike triks på menyen. Derfor er det også stor forskjell på hvilken lengde som anbefales for twintipski. Den enkelte utøver har preferanser som bestemmer. Generelt velger nybegynnere kortere ski en viderekommende. Korte ski er en fordel om man vil lære seg avanserte triks (for eksempel jibb). En utøver med lite erfaring kan gjerne velge en twintipski med en lengde ca 10 kortere enn kroppslengden.

En mer erfaren løper har større styrke og ferdigheter og kjører i større hastighet. Da er det en fordel med lengre ski og en skilengde på ens egen høyde er vanlig.

Velg også riktige alpinstøvler, alpinhjelm og binding til de nye skiene. Se guider.

 

Allmountainski – skilengde

Dette er ski som brukes i alle sammenhenger og det finnes mange varianter. Her blir det opp til utøveren å bestemme hva skiene skal brukes til å velge modell og lengde deretter. Lengden på allmountainski er ofte ca egen kroppslengde, evt 5 cm kortere.

 

Toppturski – skilengde

Her gjelder det samme som for allmountainski. Det er din bruk og dine preferanser som bestemmer. Noen foretrekker for eksempel korte lette ski på grunn av ønske om lav vekt (en fordel om turene er bratte og krevende), mens andre prioriterer skiopplevelsen på nedfarten og velger ski deretter. Det er fordel med noe kortere ski i bratt og vanskelig terreng. Er nedfarten ikke så bratt og ekstrem er det ikke noe som er bedre enn litt lengre ski som ligger fint i snøen slik at du får den stabiliteten du trenger for store svinger i høy hastighet.

Det blir opp til deg selv, men det vanlige er å velge toppturski med en lengde som er null til ti centimeter under kroppslengden.

 

Hva med lengde på slalomski for barn?

Barn har det moro med korte ski og du kan trygt velge en skilengde for barna som ligger 10 til 20 cm under kroppslengden. Ikke gjør feilen å kjøpe ski som barnet «skal ha noen år og vokse inn i». Har barnet for lange ski vil det ødelegge all skiglede både på kort og lang sikt.

Hvor lange skal stavene være?

Sture Bjørseth

Flere tips om riktig skilengde.

You may also like...