Sovepose: Hvilken type skal du velge? (Kjøpeguide)

Du har mye å velge i når du skal finne deg en ny sovepose. Utvalget er enormt og det er flere ting du bør ta i betraktning før du velger modell. Skal du på langtur er det viktig å velge en lett sovepose. Se om du finner en test av soveposer, det kan lønne seg.

Under hvilke temperaturer du skal bruke soveposen? Vinter eller sommer?

Skal du overnatte ute om vinteren, eller skal posen kun brukes innendørs? Blir soveposen for varm eller for kald vil det bli ubehagelige netter og dårlig søvn. Å ligge og fryse natten gjennom, eller våkne gjennomvåt av svette er noe du absolutt bør unngå. Ta utgangspunkt i den kaldeste temperaturen du skal anvende posen i.

Det er også viktig at en sovepose ikke er for stor eller for liten. En tommelfingerregel er at du skal kunne skifte sokker i posen, da er den stor nok.

 

Skal du velge sovepose i dun eller fiber?

Soveposer er enten fylt med dun eller med syntetisk stoff /fiber. Begge har sine fordeler og bakdeler.

 

Dunsovepose, pluss og minus

Dun er et lett naturlig materiale (fra and og gås) som isolerer godt. En dunpose er enklere å pakke sammen til liten størrelse, noe som er praktisk når den skal transporteres. Du får altså mye varme i forhold til vekten du skal bære med deg. I tillegg har dun lang varighet.

Problemet med dun oppstår når det blir vått. Da klumper fjærene seg og isolasjonsevnen blir kraftig redusert i tillegg til at soveposen blir tung. Dunposer passer derfor best under tørrere forhold. Prisen er høy om du går for dun av høy kvalitet. Er du allergiker må du avklare dette i forhold til dun.

 

Kunstfiberpose, pluss og minus

Fyllmaterialet er syntetisk og består av små kunstfiber som gir god isolering. Fordelen med syntetisk materiale er at det bevarer isoleringsegenskapene også når det blir vått.

Sovepose pakket i kompresjonstrekk. Helsport.

I tillegg er det billigere enn dun og du slipper eventuelle problemer med allergi. Soveposer i kunstfiber er ofte foretrukket for bruk vinterstid pga av risikoen for fukt.
Bakdelene er størrelsen, de kan ikke pakkes sammen på samme måten som dunposer og tar derfor mer plass. De er også tyngre, spesielt om modellen er laget for å tåle veldig lave temperaturer.

Du vil også oppleve at komforten er litt mindre, posen er ikke like myk og behagelig som tilsvarende i dun.

 

Soveposens ytterstoff

Det er viktig at ytterstoffet har gode pusteegenskaper slik at du unngår oppsamling av fukt i isolasjonsmaterialet. Hvor godt stoffet tåler vann varierer fra modell til modell. Det er en stor fordel om stoffet er noe vannavvisende for å unngå at naturlig kondens sakte men sikkert trenger inn.
Mange velger å bruke et ekstra trekk som beskytter mot vann. Disse finnes i forskjellige materialer, fra enkle i nylon til mer avanserte med membraner som både er vanntette og har gode pusteegenskaper, for eksempel Gore-Tex.

Les også: Slik tar du vare på soveposens egenskaper.

 

Solid glidelås er viktig

Går glidelåsen i stykker har du et stort problem. Soveposens isoleringsegenskaper reduseres og det er kostbart å reparere. Derfor bør du velge modeller og merker med solide glidelåser. Poser for tøffe turer har som regel kun halv glidelås for å unngå tap av varme, glidelåsen vil alltid være en kilde til varmetap.

Det finnes også poser med toveis glidelås. Da kan du åpne posen også nede for bedre lufting og komfort. I tillegg er det mulig å koble sammen to eller flere poser på denne måten.

 

Ekstrem- og komforttemperatur

Soveposer har oppgitt to verdier for hvilken temperatur de er beregnet for, komfort- og ekstremtemperaturen. Komforttemperaturen er den mest brukte verdien. Dette er en internasjonal standard som angir den laveste temperaturen utenfor posen som en kvinne av gjennomsnittlig størrelse kan sove komfortabelt i, det vil en god natts søvn.

Ekstremtemperaturen angir den absolutt laveste temperaturen posen kan benyttes i, uten at det skal være komfortabelt.

Du bør ta utgangspunkt i den laveste temperaturen du skal bruke posen i. Det er bedre at posen er varm enn for kald. Er du av den frosne typen skal du også legge inn litt ekstra margin. Skal du bruke den både i ekstrem kulde og ekstrem varme bør du investere i to poser for å dekke dette behovet. Et tips er å velge en enkel og rimelig sommerpose og en mer avansert vinterpose.

Velg riktig liggeunderlag.

 

T-merking

Det finnes fire standardbetegnelser for temperatur for soveposer:

T-Comfort

Angir den laveste utetemperaturen en kvinne kan sove komfortabelt i soveposen.

T-Ext

Angir den absolutt laveste temperatur en gjennomsnittlig kvinne kan bruke posen i. Her er det ikke snakk om komfort, verdien angir ekstremtemperaturen i grenseland for farlig nedkjøling.

T-Lim

Angir den laveste utetemperaturen en gjennomsnittlig mann kan sove komfortabelt i soveposen.

T-Max

Dette er i motsatt ende av temperaturskalaen og angir den høyeste utetemperaturen posen kan brukes (en gjennomsnittlig mann) i uten at man svetter.T-max angir øvre temperaturgrense for komfortabel søvn Maksimumtemperatur (maximum temperature T-max). Denne grensen angir øvre temperatur for hvor en standard mann kan sove komfortabelt uten å svette.

De mest brukte er T-Comfort og T-Ext.

 

Soveposens lengde

En tommelfingerregel er at du skal kunne strekke deg helt ut med hetten på hodet. I praksis betyr det at posen bør ha en lengde på ca 15 cm lenger enn kroppslengden. De vanligste lengdene på soveposer er 180 cm, 195 cm og 215 cm. En alt for stor pose vil inneholde mye unødvendig luft som skal varmes opp og som gjør posen kaldere. En for trang pose blir ubehagelig. En sovepose for barn må ikke være for stor. Se også tips for kjøp av barnesovepose.

 

Dobbel sovepose

Det er enkelt å koble sammen to soveposer ved hjelp av glidelåsen. Glidelåsen bør helst vær like lang som soveposen eller minst tre fjerdedeler av denne. Høyre zip (RZ) og venstre zip (LZ) går fint mot hverandre på de fleste modeller, sjekk før turen. En sammenkoblet dobbel sovepose inneholder mer luft so  skal holdes varm på kalde dager og er derfor rent varmemsiig ikke den beste løsningen. men, det er jo hyggelig å sove sammen også på tur, så dette blir en avveining.

 

Husk riktig oppbevaring

Både dun og fiber poser må lagres riktig for at egenskapene skal bevares. Da er det to alternativer å velge mellom. Enten henger posen fritt i full lengde, eller så pakker du den inn i trekket. Soveposen skal ikke rulles, det fører til skjev fordeling av isolasjonsmaterialet.

SB

 

You may also like...