Ha det gøy på Twintip ski

Det mest karakteristiske med Twintip ski er at begge ender er bøyd oppover (både tupp og hale). Denne designen gjør det mulig å manøvrere skiene på en helt egen måte. Når du kan kjøre like lett bakover som fremover sier det seg selv at det åpner seg nye muligheter. Slike ski er også nødvendig for å kunne kjøre på en optimal måte i ski- park og pipe.

Twin tip finnes i mange varianter tilpasset ulik bruk. Pudderski for kjøring i dyp og løs snø er et kjent begrep for den som er glad i stå på ski.

Det finnes tre typer twintip ski

Powder twintip – pudderski

Dette er twintip ski laget for kjøring i dyp og løs snø hvor du er avhengig av å flyte oppå snøen for å kunne manøvrere sikkert. Dette er allsidige ski som du ser mye av i alpinanleggene.

All mountain twintip

Dette er ski laget for allsidig skikjøring som puddersnø, isete og preparerte løyper, bratt terreng, tung og fuktig snø og andre krevende forhold.

Park og Pipe twintip

Dette er ski i freestyle segmentet og utviklet for kjøring i park og pipe med jibbing og rails.

I tillegg til disse hovedgruppene finnes det mange varianter også innenfor hovedtypene. Dette går på forhold som innsving, bredde, stivhet osv., akkurat som for andre typer slalom- alpinski. Noen produsenter har også sine egne designdetaljer som skal gi ulike egenskaper.

 

Kjøring med twintip ski

Generelt gir denne type ski veldig god sving- og manøvreringsegenskaper. I hvilken grad avhenger som nevnt av hvilken bruk skien er designet for. Twin-tip ski svinger generelt raskt og har gode egenskaper i løs snø (puddersnø). Det finnes egne pudderski.

Twintip ski åpner for nye utfordringer og spennende skiopplevelser.

Modeller som er designet for kjøring i skiparker har innsving som gjør kjøringen mer optimal (dette har blant annet betydning for at skiene skal kunne kjøres like lett bakover som fremover).  Det finnes mange varianter av de ulike egenskapene og enkelte modeller ligger mellom hovedgruppene. Her blir det opp til deg å velge ski som egner seg for din kjøring. Det mangler ikke på valgmuligheter.

 

Hvilke bindinger skal du velge?

Siden Twintip ski som regel har en bredere form stiller dette også krav til bindingene. Skibremsen, eller skistopperen, må være tilpasset bredden for å fungere. Disse følger med bindinger som er laget for twintip modellene. Tilpassede bindinger har også flere egenskaper som er nyttige for kjøringen, for eksempel bedre demping. Du kan også bruke ordinære bindinger med skistoppere i riktig bredde.

 

Hvor lange skal twintip ski være?

En tommelfingerregel er at twintip ski skal være litt lenger enn ordinære alpinski (ca. 5 centimeter). Dette skyldes at skiene er konstruert på en annen måte med «to ender», noe som blant annet påvirker skiens kontakt med underlaget. Men, også her spørs det hvilken type ski du velger. Hør med de du kjøper ski av slik at du velger rett.

 

Twintip skienes historie

Twintip ski har vært en populær type ski i mange år men har sin opprinnelse helt tilbake til 70 årene. Skiene var mest brukt innen freestyle kjøring og den første skiprodusenten som seriøst satset på Twin tips design var Olin. Utover 70 årene og inn i 80 årene kom skiprodusentene fortløpende med egne twintip modeller i tillegg til at det også dukket opp nye merker som spesialisert på twintip ski.

Det hele tok skikkelig av når det ble bygget skiparker for snowboardkjøring. De tradisjonelle skikjørerne så raskt at her var det muligheter for å utfolde seg i et nytt miljø, men ordinære slalomski egnet seg dårlig. En ski med tupp i begge ender har et et mye større potensiale i en skipark og dermed ble twintip skiene en del av hverdagen i alpinbakkene.

Andre artikler som kan interessere deg:

Kjøpeguide for alpinsko
Kjøpeguide for staver for alpin
Hvilke krav skal en hjelm oppfylle?

SB

 

You may also like...