Brilleglass for sportsbriller

Når du har valgt modell og merke for dine nye sportsbriller kommer valget av glass. Hvordan type glass, hvilken farge? På de fleste sportsbrillene av en viss kvalitet kan du bytte glass, en stor fordel om du stiller høye krav under alle forhold.

Her er en oversikt over en del valgmuligheter du har når det gjelder glass til sportsbriller.

Polarisert glass

Alt lys består av en mengde stråler som blir reflektert når det møter en hindring, for eksempel ditt brilleglass. Når lysstrålene reflekteres oppstår det reflekser som kan virke veldig forstyrrende samtidig som siktkvaliteten reduseres. Dette problemet løses på briller gjennom et filter som legges på glasset. Dette filteret er polariserende, dvs eliminerer refleksjonene. Dette gir et renere, skarpere og bedre gjennomsyn i brillen. I praksis er det stor forskjell på briller med og uten polarisert glass. Du må alltid velge briller som har polarisert glass!

 

UV – stråler

Sollys inneholder UV-stråler og det er viktig å beskytte øynene. UV-stråler er skadelige og spesielt i sterkt lys kreves det god beskyttelse, både for å skåne øynene og for et skarpere syn gjennom glasset.

To populære modeller fra Oakley: Oakley Wind Jacket 2.0 og Oakley Radar EV.

 

Glass som endrer farge i forhold til lyset

Oakley har 29 forskjellige glasstyper/farger å velge i. Bruk litt tid på å finne det som passer best for din bruk.

Slike glass gir bortimot optimalt syn under alle slags forhold. Forholdene kan endre seg i løpet av treningsturen og det er alltid smart å ha riktig farge på glasset. Med glass som skifter farge slipper du å bytte glass på brillene, en stor fordel. På den annen side er det kanskje først og fremst på vinteren lysforholdene er vanskelige og skiftende og fargen på glasset er avgjørende.

Mørke glass er viktige mot sterkt sollys, polarisert glass er viktig i all slags sterkt lys og er lyset flatt vil farget glass i gult og oransje gi bedre kontrast (gjelder spesielt på snø).

Her er en kort oversikt over hvilken farge på glasset som passer best for ulike forhold. Det går fint an å bruke de fleste farger under de fleste forhold, alt går på et vis, men stiller du høye krav må du være mer presis i fargevalget. Det blir også litt hva du selv foretrekker.

Oransje glass

Oransje glass reduserer lysmengden når det både er sterkt sollys og sikten er redusert.

Gule glass

Optimale for sterkt lys når solen ikke skinner, i overskyet vær og når sikten er redusert. Lysstyrken reduseres slik at kontraster blir tydeligere.

Brune glass

Har stort sett de samme egenskapene som oransje glass. Reduserer lysmengden i sollys. Brune glass gjør landskapet «penere». Det blir en smakssak.

Blå glass

Fargen blått reduserer blåskjæret i lyset og gir god skarphet.

Grå glass

Disse gir det mest naturlige synet uten endring av farger. Egner seg godt i sollys. Har ofte ikke de samme egenskapene til å vise kontraster i snø og i flatt lys like presist, men fungerer helt greit.

Er du i tvil om hvilke sportbriller du skal velge? Her er noen råd.

Sture Bjørseth