Telttur med barn – Tips og gode råd

Barn har det kjempegøy på telttur og er turen godt planlagt blir det garantert en flott opplevelse for både store og små.

Her er noen tips før dere legger av gårde.

Planlegg sammen barna

Involver barna tidlig og la de ta del i planleggingen. Hvor skal dere dra, hva skal dere ta med? Ta dette som et positivt prosjekt og skap forventninger og nysgjerrighet. Pakk sekken sammen barna.

 

Ta gjerne med venner

Har dere plass og mulighet er det en god ide å invitere en eller flere venner av barna. Det er viktig at vennene og deres foreldre viser litt engasjement i å sørge for at riktig utstyr er på plass. Kanskje det er en ide å invitere andre familier? Det blir opp til deg, det er ikke noe vits i å være overambisiøs heller.

 

Hvor skal turen gå?

Hvor langt er det aktuelt å gå? Det spørs hvor god form barn og foreldre er i. Er det barn fra 10 år og oppover som driver idrett er turens lengde ikke noe problem. Er det med mindre barn og barn som ikke er godt trent er det bedre med en kortere tur. Ta hensyn til det barnet som er minst eller det som har minst fysisk kapasitet, turen skal være en flott opplevelse for alle.

Det anbefales at de første turene er korte og gjerne til et sted som ikke er altfor langt hjemmefra, det kan bli behov for å reise hjem av forskjellige grunner og ikke alt går etter planen. Ta et eventuelt avbrudd med godt humør.

 

Husk god mat og litt ekstra kos

Lag måltid som er enkle men som smaker godt. Pølsegrilling og pinnebrød på eget bål er klassikere og noe barna synes er kjekt. En løsning er å forberede mat på forhånd slik at det bare er å varme opp. Ta med sjokolade, det smaker godt ute i frisk natur. Saftkonsentrat er lett å bære og smaker godt. Ta også med tørkerull, det blir fort litt søl.

 

Ta med nok klær

Det er viktig at ingen fryser og det blir fort litt kjølig på kvelden, også om sommeren. Barna har også et høyt aktivitetsnivå og blir gjerne varme og svette. Da er det alltid smart å skifte til tørre underklær og sokker i ull når dagens aktiviteter er over. Da er barna tørre og varme hele kvelden og natten.

 

Ta med kosedyr

Dette blir litt avhengig av hvor gamle barna er.

Naturen er den flotteste lekeplassen og med litt engasjement fra de voksne blir teltturen en fantastisk opplevelse.

Ta med et eller flere kosedyr, da har flere å leke og dele opplevelsen med. Hva med å la barna ha en egen liten sekk de bærer selv hvor de har kosedyr og andre små leker de kan ha det gøy med på turen.

Se listen over hva du bør ta med på telttur.

 

Ta grep mot mygg og knott

Går turen på en årstid med mye mygg og knott må du ta dette på alvor for at turen skal bli en positiv opplevelse for barna. Ta med myggmiddel som er laget for barn og som ikke inneholder skadelige stoffer, barn drar gjerne slike ting inn i både øyne og munn. Myggnetting for teltet er også fundamentalt i kampen mot myggen. Ta hensyn til myggproblemet når du velger teltplass. Unngå fuktige steder og plasser uten vind. Her kan du lese mer om hvor du skal slå opp teltet.

 

Skap en positiv opplevelse

Du må engasjere deg i å gjøre turen til en flott opplevelse for barna som de ønsker å gjenta. Ta pauser når de blir slitne, pass på at alle har det bra. Det er også lurt å ha litt ekstra tålmodighet med små og store ting, ikke vær streng, la barna utfolde seg litt ekstra på tur.

Se også: Anbefalte turer med barn i den norske fjellheimen.

Ta dere tid til å leke med barna og gi de full oppmerksomhet under turen. Gjennomfør aktiviteter, vær litt speideraktig, lag noe med saker dere finner i naturen, utforsk dyrelivet. Det er utrolig mye kjekt dere kan finne på ute i naturen.

God tur!

Planer om nytt telt? Se innholdsrik kjøpeguide.

Sture Bjørseth

 

You may also like...