Kompass: Hvilken type skal du velge? (Kjøpeguide)

Kompass er en enkel og rimelig teknologi som gjør det enklere å holde riktig kurs når du er på tur slik at du kommer trygt frem til bestemmelsesstedet.

Kompassets fungerer ved å bruke magnetismen på jorda. Polpunktene nord- og sørpolen har sterkest magnetisme og kompasspilene dras mot disse punktene. Derfor vil kompasspilen alltid peke mot nord og dermed gjøre det mulig å bestemme også den endre retningene.

Det er forskjell på om kompasset er kalibrert for nord- eller sydpolen. Et norsk kompass må være kalibrert for nordpolen.

Les også: Komplett guide for kjøp av ryggsekk.

 

Hvorden velge kompass?

Det fins to hovedtyper kompass for turbruk, speilkompass og det klassiske platekompasset.

Kompass med speil

Fordelen med et speilkompass er at det er lettere å ta ut kursen.

Moderne speilkompass fra Silva.

Du løfter opp speilet og kan sikte bedre i terrenget. Du kan også bruke speilet til krysspeiling for nøyaktig posisjon. En annen viktig fordel er at speilhuset beskytter. I sammenfoldet form ligger speilet over og dekker hele flasten. Dette synes mange er en fordel. Det er jo også problematisk om kompasset blir ødelagt når du befinner deg utenfor allfarvei og er avhengig av å bruke kompasset for å komme trygt frem.

En bakdel med speilkompass er at de som regel er kortere i lengden. Noen synes dette gjør det vanskelig å ta ut kursen.

På tur i mørket? En rimelig hodelykt holder i massevis.

 

 

Klassisk platekompass.

Dette er det typiske «speiderkompasset» mange har stiftet bekjentskap med. Disse er uten speil og er foretrukket av mange.

Det finnes også andre typer. Ett er lommekompasset. Dette er en liten rund boks som er fylt med sprit eller olje hvor toppen av kompasset er en glassplate. Magnetnålen viser nord. Dette er kompass som ikke egner seg til å ta kurs, men du vet i hvert fall hvor nord er.

De fleste kompass har millimetermål og skala for omregning av målestokk. Det er en fordel at kompasset har en solid stropp slik at du enkelt kan ha det hengende rundt halsen eller på sekken. Det kan lønne seg å kjøpe kompass på nett.

 

Bruk av kompass

Det lønner seg å bruke litt tid på å lære seg å bruke det på riktig måte. Har du tenkt å bruke det under tøffe forhold bør du være godt forberedt.

SB

Kartverket har mer informasjon om bruk av kart og kompass.