Tredemølle – Hvilken type skal du velge? (Komplett kjøpeguide)

Tredemølle er det mest populære større treningsapparatet for hjemmebruk. Mange bruker løping på tredemølle som et alternativ på vinteren. Snø og glatte veier frister ikke. Men dårlig vær, regn og blest ellers i året gjør tredemøllen at du klarer å trene effektivt uansett vær og føre.

Pollenallergi er for mange et motiv for å legge løpeturen innendørs. Tredemølle er også en grei måte ås starte med løping og jogging på. Det er ikke så lystbetont å jogge rundt i sakte fart med litt for mange kilo på kroppen. Da foretrekker mange å øve hjemme før de legger turen utendørs. Tredemølle er også effekt for deg som gå raskt ned i vekt.

Tredemøller deles inn i tre klasser:

Opp til 10.000 kroner

Dette er enkle tredemøller som ikke tåler kraftig belastning, men som egner seg meget godt for enkel bruk. Gåing og lett jogg går helt fint. Generelt har tredemøller i denne klassen dårligere støtdemping og mindre stabilitet enn dyrere modeller. Motoren yter mindre og hastigheten kommer ikke over joggefart. De rimeligste modellene (gåbånd) har ikke motor og egner seg til gåing og ikke aktiv kondisjonstrening. Veier du over 80-90 kilo er ikke denne typen noe for deg.

10 – 15.000 kroner

Tredemøller i denne klassen er mer stabile, de er tyngre og tåler større belastning. Dempingen er god og du kan løpe mye uten å risikere belastningsskader pga tredemøllen. De har ofte displayer for informasjon og treningsprogram. Løpebåndet er bredere, motoren er kraftig og tåler høye hastigheter. Her er det bare å løpe i vei, du vil være den begrensede faktoren og ikke tredemøllen.

Over 15.000 kroner

Dette er godt utstyrte og slitesterke tredemøller som er laget for lang og intens bruk. Motorene leverer høy hastighet og tåler mye belastning. De er også godt utstyrte med stort display som viser mye informasjon, du kan følge med på treningen og har tilgang til avanserte treningsprogrammer. Pulsmåler, kraftig vifte og høyttalere er andre nyttige funksjoner.

 

Her er det viktigste når du skal velge tredemølle:

Hastighet

Når hastighet når rundt 7 km/t er det naturlig å løpe/jogge. Skal du derfor kun gå på tredemøllen er det tilstrekkelig med en modell som klarer denne hastigheten. Skal du derimot aktivt trene og jogge/løpe er det vanlig med en hastighet opp mot 16-17 km/t. For intens intervalltrening bør du ha mulighet for hastigheter opp mot 20 km/t.

Motortype

Det finnes to typer motorer for tredemølle, AC (vekselstrøm) eller DC (likestrøm). AC motor er sterkest, tåler mest og koster også mest.

Her er de viktigste forskjellene:

  • AC motor har over 50% større kraftutnyttelse i forhold til HK.
  • AC motorene tåler større belastning og har en lengre levetid.
  • AC motorene er børsteløse, DC motoren har børster og disse må skiftes ca ved hver 3000 timers bruk.
  • AC motorer støyer mindre.

Skal du bruke tredemøllen 1-2 timer pr dag holder det med en DC motor. Er dere flere som trener ofte og på samme tredemølle bør du absolutt velge AC motor.
Antall hestekrefter ligger normalt på rundt 1,5 HK, større motorer har 2,5 til 3 HK.

Støynivå

Her spørs det hvor tredemøllen skal plasseres. Står den usjenert til og ikke forstyrrer er ikke støynivået så viktig, da blir det din egen støytoleranse som avgjør. Skal den stå på en plass hvor andre også oppholder seg er det smart å velge en modell med et akseptabelt støynivå.
Sjekk at tredemøllen ikke støyer for mye. Hvis du må liste deg rundt på tredemøllen, fordi omgivelsene klager, blir den ikke brukt.

Tilstrekkelig stor løpeflate

Løpeflaten er lengden ganget med bredden på båndet. Det er arealet du har til disposisjon. Løper du hurtig med lange steg trenger du mer plass enn om du skal gå rolig. En tommelfingerregel er en bredde på minimum 45 cm og en lengde på minimum 130 cm for hurtig løping. Det anbefales ikke å gå under en lengde på 120 cm.

God demping

Ben, rygg og knær belastes mye når du løper. Er du ikke vant til å jogge skal du være veldig forsiktig i starten, du må bygge opp tilstrekkelig muskulatur og styrke for å takle belastningen. Selv erfarne løpere tar god demping på alvor.

Hvor god demping en tredemølle har avhenger av flere faktorer. Det viktigste er at tredemøllen har en innebygd dempefunksjon. I tillegg spiller selve båndet en rolle. Et tykt bånd av riktig kvalitet og materiale demper best. Dempefunksjonen henger ofte sammen med prisen, jo dyrere tredemølle jo bedre demping.

Hvorfor velger mange romaskin?

Display og tilleggsfunksjoner

Det finnes mange typer display og mange ulike informasjoner som formidles på tredemøllen. Du kan måle puls, regne ut kaloriforbruk og mye mer. Det finnes også treningsprogrammer og programvare som skal hjelpe deg i treningen. Hvor mange av disse funksjonene en tredemølle har avhenger fra modell til modell og har mye med pris og gjøre. Det lønner seg å sette seg inne i disse funksjonene før du kjøper, så er du sikker på at du får det du trenger.

Justering av stigning

Justering av stigningen/vinkelen på løpebåndet er en veldig nyttig funksjon. For det første belastes bena mindre når du løper i oppoverbakke. I tillegg er skrå vinkel med på å øke belastningen slik at du kan trene hardt uten å ”løpe som en gal”. Dette er veldig gunstig for nybegynnere eller personer med noen kilo for mye. Det er en fordel at vinkelen kan justeres samtidig som tredemøllen går.

SB

 

You may also like...