Bowling – Hvordan spille bedre? Komplett guide

Bowling ser enkelt ut, men det er litt mer komplisert enn som så. Her er noen tips til hvordan du lykkes bedre med bowling:

Utstyret skal passe deg

De fleste låner utstyr på bowlinghallen de spiller. Ta deg de ekstra minuttene som skal til for å finne en bowlingkule som passer, har riktig tyngde og fingerhull. Rett fingerhull/håndtak er avgjørende for å kunne spille riktig.

Skoene skal sitte godt og ikke glippe bak. Utleiesko er de samme for høyre- og venstrehendte.

Satser du på bowling og investerer i eget utstyr er det viktig å gjøre seg kjent med de ulike utstyrsalternativene. Utvalget av for eksempel bowlingkuler er stort. En bowlingkule skal ikke veie mer enn 7,26 kg og omkretsen skal ikke overstige 68,6 cm (dvs en diameter på 21,8 cm). På kulen står et tydelig tall som angir vekten i pund.

Bowlingkuler finnes i ulike design og form, det er også vanlig at kulene spesialslipes til den enkelte utøver for å få den «optimale skruen». Kulene har ulik hardhet for optimale egenskaper på ulike baner. I konkurranser har utøverne med seg flere forskjellige kuler med ulike egenskaper.

Bowling kan du spille nesten over alt. Her er de viktigste bowlinghallene i Trondheim, Bergen og Oslo.

Hvordan velge rett bowlingsko?

  • De skal ha en såle som ikke lager merke på banen
  • Det skal være mulig å «skli» med skoen (skilsåle), du drar den etter deg i det siste steget før du kaster
  • Det er en fordel at sålene kan skiftes, bowlingsko slites fort

Teknikk – hvordan spille bedre bowling?

Noe av det viktigste er at du følger godt med når du spiller. Du må observere deg selv og hvordan du spiller, hva fungerer og hva fungerer ikke. Bare slik kan du lære. Det kan være litt vanskelig i starten og forstå hvordan du spiller, det hele kan virke litt tilfeldig, av og til treffer du, av og til bommer du helt.

En viktig ting er at bowlingkulen skal rulles, ikke kastes. Du skal ha en fin og jevn bevegelse i tilløpet før kulen berører gulvet, bare slik kan du styre kulen. Det gjelder å finne rytmen.

Tilløpet består som regel av 3 til 5 steg. Foten skal ikke gå over linjen. Foten som «treffer» linjen skal være på motsatt side av hånden du kaster med. Tommelfingeren skal være rette mot kjeglene og slippe før resten av fingerene.

Hva med bowlingbanen?

Banen er dekket med en tynn film av olje. Dette gir både større fart på bowlingkulen og muligheter for å skru kulen. Men, oljen er også en utfordring. Den fordeler seg noe ujevnt over banen, dette varierer under spillet og fra bane til bane. Dette må du ta hensyn til når du spiller, du må forstå hvor oljen er og hvordan kulen ruller i forhold til dette. For en som ikke har spilt mye vil dette være vanskelig og mest sannsynlig ikke noe man tenker på, men erfarne spillere bruker dette aktivt i spillet.

 

Øvelse gjør mester, spill masse

Bowling er en aktivitet som krever mye øvelse. Hovedbevegelsene er enkle, men det skal mye til for at du lærer en teknikk som gjør at du treffer godt jevnt på alle kastene. Alle treffer 100% innimellom, men skal du lykkes i bowling må du treffe 99.9% på hvert kast.

Aktive utøvere spiller minst en gang i uken. Dette vil naturligvis koste en del, men melder du deg inn i en klubb vil det åpne seg muligheter for å spille litt rimeligere.

Men, du trenger ikke treffe hele tiden for å ha det gøy med bowling.

 

Spillereglene i bowling

Bowling spilles alltid i serier på 10 omganger. En omgang kalles også rute. Hver deltager kaster to ganger i hver omgang. Kjeglene nullstilles mellom hver omgang. Klarer du å velte alle kjeglene på det første kastet i en omgang får du 10 ekstrapoeng samt en ekstra bonus på de to påfølgende kast. Dette kalles strike. Strike i siste omgang gir 2 ekstra kast.

Velter du alle kjeglene etter to kast (dvs en omgang) får du 10 ekstrapoeng samt bonuspoeng i neste kast. Dette kalles spare. Spare i siste omgang gir ett ekstrakast.

Klarer du ikke felle alle kjeglene i en omgang får du ett poeng for hver kjegle som er felt.

Total mulig poengsum i et spill er 300.

Hvor stor er en bowlingbane?

Banens størrelse er bestemt i de internasjonale reglene for bowling. Lengden er 18,28 m, bredde er 1,07 m.

Hvor store er kjeglene?

Også for kjeglene finnes det regler, høyde skal være 38,48 cm og vekten i inervallet 1.47 – 1,64 kilo.

Bowling på høyt nivå er krevende

Bowling på toppnivå stiller krav til både fysisk form og teknikk. Mange utøvere driver med fysisk trening for å kunne yte maksimalt i konkurranser. Det er krevende å holde presisjon og koordinasjon på topp under lange konkurranser som kan vare i timevis. Det gjelder å ha litt å gå på.

Visste du at bowling er blant de største sportsgrenene i verden?

 

Hvor kommer bowling fra?

Det hele startet i Egypt ca. 3.000 år før Kristus. Vi vet at bowling var populært blant grekerne og romerne allerede for 4000 år siden. I Europa dukket bowling opp i England i middelalderen og etablerte seg som en svært populær aktivitet, ikke minst blant konger og i finere kretser.

USA videreutviklet bowlingspillet

På 1800 tallet kom bowling til USA. Amerikanerne videreutviklet spillet og etablerte regler som i dag gjelder over hele verden. Amerikanske soldater brukte bowlingspill som rekreasjon mellom kamphandlingene under 2de verdenskrig og det amerikanske militæret fikk bygget et stort antall bowlingbaner til dette formålet.

Bowling har til og med hvert en del av kirkelige ritualer i middelalderen.

Når kom bowling til Norge?

Den første bowlinghallen ble etablert i Bergen i 1960. Interessen var stor og har stort sett vært økende fram til i dag. De automatiske kjeglemaskinene gjorde spillet enklere og mindre slitsomt, noe som også var positivt for populariteten.

Norges bowling forbund (NBF)

NBF består av 11 regionale kretser, hver med flere klubber. NBF er medlem i Norges Olympiske komité NOK samt Norges Idrettsforbund NIF.

Bedriftsbowling er godt organisert. Det arrangeres mange seriemesterskap, konkurranser og turneringer bedriftslag kan delta på. Det hele er godt organisert. Mer informasjon finner du hos Norges Bedriftsidrettsforbund.

Du kan også etablere en bowlingklubb, det er ganske enkelt. Det kan for eksempel være en gjeng kamerater som slår seg sammen, eller en større bedrift. Kontakt den lokale idrettskretsen og Norges Bowlingforbund.

Bowling er sosialt og for alle

Bowling passer for alle og er en morsom fellesaktivitet hvor listen for å delta er lav. Dere trenger ikke være mer enn to for å spille. En bedrift kan deles inn i grupper som konkurrere mot hverandre.

Bowlinghallene har avansert utstyr hvor det er litt å sette sammen grupper og konkurranser. Konkurranseinstinktet våkner fort hos de fleste når de blir utfordret i bowling.

Bowling kan du også spille overalt, det er rundt 100 bowlinghaller i Norge, godt fordelt over hele landet. Det er også et stort antall bowlingklubber. Klubbene har spillere i alle aldre og nivåer, her er det plass til alle.

 

You may also like...