3 tursko til dame med Gore-Tex (2021)

Vi har valgt tre tursko for damer som tåler litt tøffere terreng. Alle tre modellene scorer høyt på viktige parameter som komfort, sålens gripeevne og fukt/vann egenskaper. Tursko egner seg for allroundbruk i skog mark, men skal du på lange krevende fjellturer anbefales det fjellsko.

 

Salomon X Ultra 3 Mid GTX W

Populær bestselger som er spesielt designet for kvinner med ekstra fokus på ergonomi og design. Descent Control-teknologi gjør denne skoen tekniske fotturer effektivt og skinner virkelig under tøffe utforkjøringer uansett vær og føre.

Fantastisk grep: To gummityper gir denne skoen fra Salomon et fantastisk grep. Hælen har et eget mønster som gir godt feste og kontroll, spesielt i utforkjøringer. Skoen har Salomons velkjente Contagrip® TD såle med dypt mønster og en gummiblanding med lang holdbarhet.

Stabilitet og demping: X ULTRA 3 MID GTX W er designet for maksimal stabilitet og demping. Et skum i konstruksjonen (EVA-skum) gir ekstra god passform og støtdemping.

Vanntett og pustende: GORE-TEX membran sørger for at du holder deg tørr på bena samtidig som fuktigheten inne i skoen transporteres ut.

PU-belagt skinn: Et polyuretanbelagt skinn som beskytter det og gjør det sterkere å vare lenger.

 

Crispi Mylla Mid GTX

Lett tursko i vannavstøtende semsket skinn. Skoen er halvhøy og gir meget god støtte.

Vanntett og med god fukttransport: Takket være Gore-Tex Performance Comfort – membran holder du deg tørr på beina nesten uansett værforhold.

Godt grep, også på vått underlag: Vibram såle med gummiblanding og mønster som gir godt grep også på våte steiner og røtter. Mellomsålen er støtabsorberende

Løs innersåle som absorberer fukt: Sålekonseptet har navnet Air Mesh EVO og transporterer fuktigheten vekk fra foten. Sålen kan du tørke og vaske.

Vekt: 430 gr.

 

Alfa Kvist Advance GTX W

En lett, komfortabel og svært anvendelig tursko for bruk i variert terreng. Skoen er solid og med tett passform til dame. Ripstop-tekstilet kombinert med GORE-TEX® membran gjør skoen vanntett og pustende, og sørger for tørre føtter hele dagen. Beskyttelsen rundt skoen (kalosjeringen) øker slitestyrken betraktelig.

Høy komfort og godt grep: Støtdempende EVA mellomsålen kombinert med den myke yttersålen Vibram® Grip A/P/S sørger for trygt grep og torsjonsstabilitet på vått og tørt underlag. Egen damelest tilpasset dameføtter.

Vanntett og god pusteevne: GORE-TEX® membran og flere lag i konstruksjonen sørger for god isolasjon unike pusteegenskaper for høy komfort.

Godt grep: Vibram® Grip yttersåle gir godt feste på både vått og tørt underlag.

Alfa materialer med unike egenskaper:

RIPSTOP: Slitesterkt materiale med lav vekt. En tykk forsterkningstråd veves inn med jevne mellomrom, denne forhindrer at smårifter utvikler seg til større flenger.

GORE-TEX EXTENDED COMFORT: Brukes i lave og middels høye Hiking modeller hvor det kreves ekstra god pusteevne. Vann sperres ute, mens svetten enkelt fordamper fra innsiden. Til bruk under varme forhold. 100 % vanntett, slitesterk, svært god pusteevne, sørger for et tørt og komfortabelt klima for føttene ved høye temperaturer eller ved høy aktivitet.

Avansert såle: VIBRAM® GRIP APS, spesialutviklet såle fra Alfa Sko AS og Vibram®. Mønsteret gir et optimalt sålegrep og er tilpasset våre lave- og middels høye tursko/hikingsko. Definerte knotter gir et sikkert grep i ujevnt terreng, og den definerte kanten rundt sålen gir godt feste på stein og grus. Sålen har også en godt definert hel som gir ekstra godt feste i nedoverbakker. Mønsteret er utformet slik at jord og grus ikke fester seg.

 

Skal du velge høye eller lave tursko?

Det handler om stabilitet. En lav sko gir mindre støtte, foten og ankelen kan bevege seg mer. Fordelen er lavere vekt, bedre lufting og mer bevegelsesfrihet. Dette fungerer fint på vei og i lett terreng.

I brattere og mer krevende terreng må foten ha bedre støtte, det får du når skoen er høyere. Fot og ankel låses i skoen og kan ikke beveges fritt. Dette er en fordel på lenger turer, i myr og ulendt terreng. At skoen er høy gir også bedre beskyttelse mot vanninntrengning.

 

Gore Tex eller ikke?

Gore Tex er et vanntett og pustende syntetisk materiale som brukes i mange produkter som eksponeres for vann. Gore tex dominerer dette markedet men nye materialer med tilsvarende egenskaper gjør seg stadig mer gjeldende ( for eksempel  Sympatex, NeoShell, OutDry og Omni-Dry).

Fordelen med materialer som Gore tex er den gode beskyttelse de gir mot fukt og komforten som ligger i at fukten transporteres ut fra huden. Bakdelene er totalt sett dårligere pusteevne enn materialer som ikke er vanntette. Gore tex sko er også dyrere.

 

Tursko og plattfot

Her gjelder det samme som for andre typer sko, men det er noen utfordringer. Du kan ikke forvente at alle tursko har plass til innleggssåler som justerer plattfoten, men hos sportsforretninger som XXL vil du få hjelp.

En ekspert på området vet ofte om modeller av ulike typer sko (også tursko) hvor det er mulig å legge inn innleggssåler.

Et generelt råd er uansett: Det er ikke på skoene du skal spare pengene. Kjøp kvalitet, da får du sko som tar vare på føttene, gir deg en bedre turopplevelse og som varer lenge.