Alpinstøvler: Hvilken type skal du velge? (Kjøpeguide)

Hvordan velger du rett alpinstøvler? Skal du ha fullt utbytte av skikjøringen må du ha alpinstøvler, eller slalomstøvler, som passer din fot og kjøring, som er varme og som har en design du liker. Utvalget er stort, men ta deg litt tid til og studere og prøve aktuelle modeller.

Passform

Skistøvlene overfører energi fra til skiene og har stor innvirkning på kjøringen. For store støvler gir upresis og ubehagelig kjøring. Har foten et for stort spillerom i støvelen har det betydning for når bindingen løser ut, du kan i verste fall risikere at foten vrir seg rundt inne i støvelen istedenfor at bindingen løses ut. Husk at også lengden på skiene har en betydning for sikkerheten.

Er støvelen for liten blir kjøringen ubehagelig og smertefull, i tillegg til at du fryser lettere. Bruk derfor god tid når du prøver støvlene. Ta med de sokkene du skal bruke og prøv grundig.

Det er vanlig og måle føttene i centimeter fra bakre del av helen til fremre tå. De aller fleste størrelser er oppgitt i centimeter og du har et godt utgangspunkt for å finne din størrelse.

Les også guide for valg av staver.

 

Antall spenner

Det anbefales sko med minst fire spenner. Dette gir nøaktig stramming over hele foten og leggen.

 

Det finnes to hovedtyper slalomstøvler.

 

Frontåpen støvel

Disse er de vanligste. De åpnes foran som vanlige sko og strammes med spenner. De finnes i et utall av merker og modeller og til alle ferdighetsnivåer. Nordica har sitt «slide-in» system hvor hele overdelen over foten er leddet og gjør det enkelt å ta støvlene av og på.

 

Bakåpen støvel

Disse åpnes bak og er særlig behagelige og lette å bruke. Finnes stort sett på barnestøvler.

Planer om å kjøpe ny hjelm? 

 

Ytterstøvelen

Den er laget i hard plast og støtter foten. Forskjellen på de ulike modellene handler om hvor fleksibelt eller mykt/hardt plastikken er samt hvordan fleksibilitet ankel-leddet har. Stor fleksibilitet gjør skoen enklere å kjøre med, du har mer å gå på før du får problemer og i verste fall mister balansen. Er støvelen stivere har den mindre fleksibilitet og er mer presis.

Det betyr at slag og feilskjær forplantes direkte til foten, du har mer presis kontroll, men det krever også mer styrke av deg for å unngå å miste balansen. Jo stivere sko, desto flinkere skikjører bør du være. Stive sko brukes av konkurransekjørere og avanserte amatører.

 

Innerstøvel

Innerstøvelen er som regel laget i mykt skum som til en viss grad formes etter foten gjennom bruk av støvelen. Dyrere støvler tilpasser seg bedre enn rimelige modeller. Det finnes en type innerstøvel som heter Custom-fit / warm fit. Disse kan du varme opp og forme med varmluft før du tar de på for første gang.

Materialet blir mykere og legger/ setter seg bedre rundt foten for optimal tilpasning. Du kan varme opp en slik innerstøvel så ofte du vil for å justere formen.

Støvelen skal sitte relativt tett på foten når du tar dem på for første gang. Innerstøvelen formes etter foten etterhvert.  Tærne bør gå helt fram til (men ikke berøre, klemmes eller krølles) støvelspissen.

Ved bøying av knærne skal hælen holde seg nede i skosålen. Spennene må være i midtstilling slik at du kan justere i begge retninger senere.

 

Hvilke sokker passer i slalomsko?

Bomullsokker absorberer fukt og føttene blir fort kalde, det produseres en god del svette i varme støvler. Ullsokker, gjerne merinoull, holder deg varm selv om de blir våte. Tekniske sokker i blandingsmaterialer (ull og syntetisk) har gode egenskaper både for pusting og isolering og anbefales av mange. Ikke ha på for tykke sokker, litt bevegelse skal foten ha for å unngå å bli kald.

Slik velger du en skibinding som passer deg.

SB

Har du prøvd twintip ski? Her er litt info.

Du finner mer informasjon om skisko på nettsidene til Nordica.

 

You may also like...