Langrennski: Hvilken type skal du velge? (Kjøpeguide)

Det finnes i hovedsak to typer langrennski, klassiske og ski for skøyting. Forskjellen på de to er stor og det er et valg du må ta. Ønsker du noe midt i mellom vil det lønne seg å velge klassiske ski, de kan også brukes til skøyting. Motsatt egner skøyteski seg ikke for klassisk langrenn. De fleste turløpere velger klassiske langrennski som har et mer allsidig bruksområde. Det finnes flere varianter av langrennski, blant annet felleski og fjellski.

Klassiske langrennski

Disse er laget for å gå i preparerte løyper og framdriften skjer ved at skien låses i sporet og du får et fraspark. Vi sier at skien har en festesone. Klassiske langrennski har tre soner (kalles også smøresoner) på sålen. Foran og bak på skien har du glidesoner, på midten en festesone. Det er festesonen som trykkes ned i sporet når du skal ta fraspark. Når du kun skal gli er det glidesonene som bidrar og festesonen skal ikke ha et sterkt trykk mot bakken, det sørger skiens spenn for. Er spennet i skien for lavt eller for høyt i forhold til din vekt og stil vil samspillet mellom glide- og festesone ikke fungere optimalt og du vil oppleve dårligere glid eller dårligere feste.

 

Velg riktig spenn

Velger du en ski med for stort/hardt spenn vil du ikke klare å trykke festsonen ned i sporet, den blir liggende ”over” og du får ikke kraft i frasparket. Det motsatte skjer om spennet er for lite. Frasparket blir bra, men når festesonen hele tiden er i kontakt med sporet vil dette gi dårligere glid.

 

Skøyteski

Bruk litt tid på å finne de rette skiene til din bruk.

Skøyteski er enda stivere og har et større spenn enn klassiske ski. Dette skyldes av skøyteteknikken gir et sterkere fraspark. Er spennet for svakt/skien for myk, vil en for stor del av sålen ha kontakt med snøen, nåe som gir dårligere glid.

Vi anbefaler at du velger en langrennski til skøyting som er tilsvarende din egen høyde.

Hvilke klær egner seg best for langrenn?

 

Hvor lange ski?

Klassiske langrennski anbefales med en lengde på ca 20-25 cm høyere enn din egen lengde. Er skiene smørefrie anbefales det å redusere lengden med 5 cm.
Skøyteski skal ha en lengde på 10-15 cm under din egen lengde. Er du helt nybegynner anbefaler at du reduserer skilengden med 5 cm.

Tips om smøring av ski.

Er du en aktiv langrennsløper finner du mer informasjon om langrenn her.

SB

 

You may also like...