Gummistøvler herre: Hvilken type skal du velge? (Kjøpeguide)

Gummistøvler er det eneste fottøyet som garantert er helt vanntett. Det kan brukes under alle våte forhold og mange modeller har god komfort og kan uten problem brukes som turstøvler når forholdene krever det.

Det er stor forskjell på gummistøvler. Vi har sett på hva som er viktig når du skal velge støvel.

Riktig størrelse og passform

Støvelen skal sitte godt på foten uten at fot og legg kommer i press.

Du skal ha plass til tykke sokker og den skal i glippe på hælen når du går. Gummistøvler har ikke justeringsmuligheter over risten, derfor er det viktig at bredde og høyde rundt foten er stor nok, men ikke for stor slik at foten sklir inne i støvelen. Litt romslighet rundt foten er også viktig for å unngå at foten blir kald. Unntaket er joggestøvler, de skal sitte tett.

Kom i form med rett type joggesko, se guide.

 

Komfort

Robust gummistøvel -Viking Slagbjørn .

Skal du på lange turer er det en fordel om gummistøvelen har god demping. Ankelstøtte er også viktig om du skal gå i ulendt og krevende terreng. Her er det stor forskjell på modellene og du bør velge i forhold til bruken.

 

Stramming av skaftet

Skaftet er toppen på støvelen og det er en fordel om dette har en snørefunksjon. Dermed unngår du enklere at vann, og rusk og rask trenger ned i støvelen, Du holder også bedre på varmen.

 

Yttersåle med godt grep

Gummistøvler brukes under våte forhold og det derfor viktig med en såle som har godt grep på vått underlag. Gummien må være mykere. Mønsteret bør være grovt for å sikre godt feste på alle typer underlag.

Sålen skal også støtte foten og sålens stivhet og hardhet avgjør dette. En myk såle gir deg bedre kontakt med underlaget, men spisse steiner og kvister blir fort ubehagelige. Det er også slitsomt å gå med en for myk såle som bøyer seg på krevende underlag.

Foten må hele tiden korrigere for å holde balansen. Stivheten sjekker du ved å vri sålen oppover og til siden på langs. Hardheten på sålen tester du ved å prøve å prøve å bevege gummien i mønsteret. Klarer du ikke å bevege denne er sålen i hardeste laget.

På turer i krevende terreng bør du velge egnede fjellstøvler. Se tips.

SB

 

You may also like...