Vintersovepose – hva er viktig å tenke på før kjøp?
Skal du på telttur vinterstid må du investere i en varm og komfortabel sovepose beregnet for lave temperaturer. Vi har sett nærmere på hva som er viktig å ta hensyn til når du skal velge en ny vintersovepose.
Dunpose eller syntetisk?
Dette er det første du må bestemme. Dunposer er populære og det med gode grunner. For det første er dunposer varmere enn syntetiske poser i forhold til størrelse og vekt. Posen kan stappes ned i et relativt lite transporttrekk som ikke tar stor plass i eller oppå ryggsekken.
Fukt kan bli et problem med dunsovepose
Blir en sovepose i dun våt blir det problematisk.
For det første mister dunkammerne i posen den isolerende effekten. Dunfjærene klebrer seg sammen og den isolerende effekten luften rundt fjørene har forsvinner. Resultatet blir en iskald pose. En dunpose krever derfor litt ekstra oppmerksomhet i forhold til fukt. Transporttrekket må være vanntett og kondens som legger seg i løpet av natten må tørkes bort før du pakker posen.
Det er ikke lett å tørke soveposen vinterstid. Går turen over flere dager er en syntetisk pose sikrere, spesielt om været er kaldt og utfordrende.
Hvordan varm sovepose skal du velge?
Når du studerer de ulike modellene nærmere vil du se at det finnes forskjellige temperaturgrenser. Problemet er at de ulike produsentene har hatt ulike metoder og tester for å bestemme temperaturgrensene. Derfor har det tidligere både vært vanskelig både å velge sovepose samt sammenligne de ulike merkene.
EN 13537 – Europeisk standard
For å løse dette problemet har EU innført en standard (EN 13537) for testing og merking av temperaturgrenser for soveposer. De fleste produsenter av kvalitetssoveposer følger denne standarden, og det er derfor nå blitt enklere å finne frem i soveposejungelen.
Les også: Komplett guide til kjøp av sovepose
Hvordan utføres testene?
Den oppgitte temperaturgrensen gjelder temperaturen i luften rundt soveposen. Det vanlige er å teste posene i testkammer hvor hele temperaturspekteret kan simuleres. Inne i posen plasseres det en dukke med samme størrelse som et voksent menneske som er full av målesensorer for å kunne gjøre en vurdering av soveposens totale evne til å holde på temperatur.
Problemet er at denne testen (EN 13537) ikke tar hensyn til forhold som vind, luftfuktighet, hvilke klær personen bruker i soveposen. Temperaturgrensene gir derfor kun en pekepinn, du kan gjøre mye selv for å holde varmen når du overnatter i en sovepose vinterstid.
Fire temperatursoner
Målstandarden EN 13537 plasserer soveposene i fire klasser:
T-comfort: Dette angir temperaturen som kreves for at en voksen kvinne kan sove behagelig.
T-limit: Dette angir temperaturen som kreves for at en voksen mann kan sove behagelig.
T-extreme: Dette er den laveste temperaturen som kreves for at en voksen kvinne kan overleve i seks timer uten å bli påført frostskader eller kraftig nedkjøling. Det handler derfor ikke om komfort, men om å overleve.
T-upper/max: Dette er den høyeste temperaturen en voksen man kan sove behagelig i.
Vintersovepose for de mest ekstreme turer
Skal du virkelig på langtur i vinterkulden (ned til minus 50 grader) må du går for en ekstrempose. Dette er soveposer med to til tre poser satt sammen, innerpose, ytterpose og en egen pose for å stoppe damp/fuktig luft. En dampsperre stopper fuktigheten fra kroppen i å nå ut til de ytre lag av soveposen, noe som vil kunne føre til isdannelse og negative påvirkning på isolasjonsevnen. Ekstremposer leveres også uten glidelås for å unngå varmetap. Du kan bruke soveposen uten alle delposene om turen går i litt varmere vær.
Ikke glem: Velg riktig type liggeunderlag.
Husk å sjekke dette før du kjøper:
Passer soveposen til kroppen din?
Målene er basert på posens innvendige lengde, som regel enten 180cm, 195cm eller 215cm. Det er fordel å velge en pose med en innvendig lengde som er rundt 10 cm lengre enn deg selv (særlig om posen skal brukes på vinterstid).
Posens bredde er også viktig
Er du litt stor kan en smal pose fort bli trang. De fleste merkene har brede modeller.
Sjekk også om posen har praktiske detaljer som stramme- og snøremuligheter, hodehette og varmekrage.
Tar du godt vare på soveposen varer den også lenger.
Se også Den Norske Turistforenings tips til fjelltur i påskefjellet.
Sture Bjørseth