Sykkelhjelm: 5 tips når du skal kjøpe ny (Kjøpeguide)

Sykkelhjelm er etter hvert blitt en naturlig del av sykkelutrustningen, både for barn og voksne. Enten du skal sykle til jobben eller på langtur, det er viktig med godt utstyr, og da er hjelm det første du skal prioritere.

De fleste fall og ulykker med sykkel fører til slag mot hode, nakke og skulderpartiet. Hodet er det mest utsatte og statistikk viser at hodeskader er den mest alvorlige skaden som følge av sykkelulykker.

En robust og riktig plassert sykkelhjelm demper støtene og gir bokstavlig talt en mykere landing. I følge myndighetene reduseres risikoen for å skade hodet i sykkelulykker med hele 80% ved bruk av hjelm.

Test hjelmen – den skal ha riktig form og sitte godt

Hjelmen skal dekke pannen, tinningene, skallen og bakhodet. Ved sykkelulykker er det oftest frontpartiet, panne og tinning, som får den største belastningen, god beskyttelse her er derfor ekstra viktig.

Sykkelhjelmen skal også sitte godt og kunne beveges maksimalt 2-3 cm i hver retning. Velg en hjelm som er lett å justere og stille inn slik at den passer deg.
Trygg Trafikk anbefaler på det sterkeste at ørene er frie, det er viktig å ha kontroll på lydbildet i trafikken. Hjelmer som dekker ørene (BMX) anbefales derfor ikke brukt i trafikken.

 

Viktige egenskaper

Støtdempende materiale

En av de viktigste egenskapene en sykkelhjelm skal ha er å dempe støt. Treffer hodet bakken vil kraften i slaget kunne gjøre stor skade og en demping av dette betyr enormt mye for hvor store skader du får.

Fargerik og godt synlig sykkelhjelm fra Carrera. Modell: Foldable Standard Lime

Hjelmen skal være laget av et støtdempende materialer og ha en konstruksjon som distribuerer kraften fra treffpunktet og ut i hele hjelmen. Dette demper på en effektiv måte.

God ventilasjon

Det kan fort bli klamt og fuktig under en hjelm og det lønner seg å velge modeller med god ventilasjon. Da er det lettere å få et positivt forhold til det å bruke hjelm, særlig når det er varmt i været.

Sterke farger

En hjelm i en sterk og godt synlig farge gir litt ekstra sikkerhet i form av at du blir lettere sett av trafikkantene rundt deg. Det gjelder å ikke være forfengelig og isteden la sikkerhet gå foran utseende. Dette gjelder både dame og herre.

Lett innstilling

Det skal være enkelt å justere hjelmen slik at den passer riktig. Hakeremmen er sentral i strammingen og den bør ha enkle funksjoner. Den skal også sitte tett og behagelig.
Hakeremmen skal også sitte godt, samtidig som den ikke oppleves som ubehagelig. Hakeremmen bør være enkel å justere. Dette er spesielt viktig for barnehjelmer.

 

Kjøp godkjente hjelmer

Sykkelhjelm må være godkjent og ha merket CE og EN 1078. Dette europeisk sikkerhetsstandard for sykkel- og skatehjelmer. Hold deg unna hjelmer som ikke har disse merkene.

Se tips til hvordan du velger rett el-sykkel.

 

Ikke kjøp brukt hjelm

En hjelm som utsettes for et kraftig støt kan bli ødelagt og ha en kraftig redusert dempefunksjon. Selv om dette ikke alltid er så synlig på hjelmen kan det skjule seg store og potensielt farlige defekter. Du bør derfor kjenne hjelmens historikk. Det er også grunne til at du ikke skal kjøpe brukte hjelmer. Den kan være skadet og ikke gi deg den beskyttelse du trenger i en kritisksituasjon. Det samme gjelder om hjelmen er gammel. Materialene vil med årene miste noen av sine egenskaper og ikke lenger oppfylle kravene.

 

Sykkelhjelm og barn

Barn bør alltid bruke hjelm når de er ute å sykler eller sitter på / bak på en sykkel (også i sykkelvogn). De er ekstra sårbare og et kraftig skal mot hodet kan får katastrofale konsekvenser. En barnesykkel blir brukt på mange måter og å sørge for god sikkerhet er ditt ansvar.

Problemet med barns bruk av hjelm er at de veksler mellom å leke og sykle. Du må lære de å ta av hjelmen når de går av sykkelen for å leke. Det finnes flere tilfeller hvor barn har blitt hengende i lekeapparater etter hjelmen, flere med alvorlig utgang.

Dette er selvfølgelig et problem og ofte en stor utfordring. Du kommer langt med å gi barna forståelse for dette problemet og oppfordre de til også å passe på hverandre.
Hakeremmen må sitte riktig slik at hjelmen ikke blir for løs. Man ser ofte barn med for løse hjelmer som henger bakover på hodet. Remmen skal sitte så stramt at du får maksimalt to fingre i mellom.

Ta deg tid i butikken og la junior prøve hjelmene skikkelig.

SB

 

You may also like...