Gassbrenner: Hvilken type skal du velge? (Kjøpeguide)

Gassbrenner er en populær varmekilde for turfolk som vil tilberede mat eller varme drikke i naturen. Varmen er sterk og det tar bare ett sekund før du har varmen disponibelt. På vinterstid ute i kuldegrader er ikke gass et godt valg. For bruk i plussgrader er gassbrenner absolutt noe å vurdere for den som er glad i friluftsliv.

Gassbrenner får du i flere størrelser. De minste egner seg veldig bra for turbruk. Disse består av en liten gassbeholder som du skrur fast et lite stativ på. Vekten er lav og de koster lite. Forholdet pris/effekt er meget gunstig.

Den neste størrelsen er et todelt system hvor gassbeholderen og brenner/stativ er to separate enheter. De er koblet sammen med en slange. Fordelen med en slik løsning er at brenneren kan være større og plasseres fritt, uavhengig av beholderen. Brenneren blir også stødigere og tåler større vekt. Bakdelen er høyere vekt..

Skal du på langtur kan det være en fordel å ta med både kompass og kikkert.

Hvilke er fordelene med gassbrenner?

Enkel i bruk

Du åpner kranen, tenner på gassen og er klar til matlaging på sekunder. Det er også enkelt å regulere varmen og gir deg bedre kontroll, en fordel framfor brennere på flytende drivstoff som  sprit, parafin og bensin. Du slipper problemer med sot og sjenerende røyk, en stor fordel innendørs eller inne i et telt. Den krever lite vedlikehold og du slipper søl og lekkasjer.

 

Lav vekt

Selve gassen veier ingenting. Beholderne er laget i lette materialer og selve brenneren er enkel og lett sammenlignet med en sprit- eller bensinbrenner.

 

Høy effekt

Gass brenner rent og skaper sterk varme med høy effekt. Under matlaging er problemet heller at det blir for varmt og du risikerer å brenne maten enn at matlagingen tar for lang tid.

Planer om ny ryggsekk? se kjøpeguide.

 

Velg riktig brennhode med riktig diameter

Størrelsen og utformingen av brennhodet er avgjørende for brennerens egenskaper. Det kritiske er brennhodets diameter, det vil si bredden. Et brennhode med liten diameter vil ha en smalere og spissere flamme noe som gir sterk og konsentrert varme. Dette kan bli et problem når du skal steke mat i en stor stekepanne. Varmefordelingen i pannen blir skjev og der er lettere å brenne maten.

Skal du derimot koke vann fungerer en spiss flamme meget bra, da dreier det seg kun om å få rette mest mulig varme mot kjelen.

Et brennhode med større diameter vil fordele flammen bedre og gi en jevnere varmespredning. Da har du bedre kontroll med matlagingen og slipper å passe på hele tiden.

Hvilken brenner du skal velge blir en avveining mellom hvilke behov du har, vekt og pris.

 

Gassproblemer på vinteren

Når gassen blir kald reduseres trykket i gassbeholderen og gassen endrer konsistens til veske og den blir ubrukelig. For å bøte på dette problemet består gasser som brukes i denne sammenheng av flere typer gasser, butan, isobutan og propan. Disse har forskjellige egenskaper og satt sammen på en optimal måte vil gassen tåle mere kulde. Minus 5 til 6 grader er en kritisk temperatur for denne type gasser. Du berger bra om du holder gassbeholderen varm ved å pakke den godt inn i noe som isolerer eller varmer den opp for eksempel med kroppsvarme.

For turer i skikkelig kulde bør du vurdere en brenner med sprit eller parafin, bensin. Husk å ta med hodelykt, da er det litt enklere å betjene gassbrenneren.

SB

Se flere tips om varme for matlaging på tur.