Lommelykt: Hvilken type skal du velge? (Kjøpeguide)

Hvilken lommelykt du bør velge avhenger av hva du skal bruke den samt under hvilke forhold.

De viktigste kriteriene for valg av lommelykt er lysstyrke, lysspredning og størrelse/vekt. Den beste lommelykten er den som dekker ditt behov.

Kraftig lommelykt trenger god batterikapasitet

Skal lommelykten brukes mye og i lengre tid blir batterikapasitet den kritiske faktoren.

Her er det stor forskjell på de ulike modellene. Er bruken av kort varighet og kun noen minutter om gangen kan en lettere modell uten store batteri være tilstrekkelig. Skal du bære lykten lenge er vekten viktig, store batterier veier mye.

Bruker du lommelykten mye sparer du på å ha oppladbare batterier.

Disse koster litt mer i innkjøp men blir på sikt mye rimeligere. Det er også en fordel om lykten bruker samme type batteri som resten av utstyret. Da klarer du deg med èn lader og det er lettere å ha med back-up batterier

En lykt for bruk i telt trenger en svak lyskilde som varer lenge, her blir det en avveining.

Trenger du en lykt som skal lyse langt eller lyse opp ett større område er styrken viktig.

En lykt hvor du kan justere styrken på lyset kan være et smart valg, du trenger mest sannsynlig ikke samme lysstyrke hele tiden. Da bruker lykten mindre strøm og du klarer den kanskje med mindre og lettere batterier.

LED teknologi

Lommelykt med zoom for lysstrålen. Cree XML T6.

LED (light emitting diode) er den nye teknologen for lyskilder og er i ferd med å bli standardteknologien også i lommelykter. Hovedfordelen er et betydelig lavere strømforbruk og sterkere lys. Det er også mulig å justere lysstyrken, en stor fordel for bruk i ulike situasjoner.

Ved å gå fra de tradisjonelle lyspærene med glødetråd til LED dioder reduseres strømkonsumet med 90%. I tillegg varer LED lampene betydelig lenger, enkelte reklamerer med en varighet på titusenvis av timer. Problemet med dette er at lysstyrken reduseres med tiden.

Fra Watt til lumen

Lumen angir hvor mye lys en lyskilde avgir, dvs en summering av styrken i lyset i alle retninger. Lommelykter med samme lumen kan derfor ha forskjellige type lystyrker avhengig av lyskjeglens form. En smal lysstråle blir sterkere enn et bredt lys. Det er derfor en fordel om det er mulig å justere bredden på lysstrålen.

Watt angir hvor mye energi en lyskilde bruker, ikke hvor mye lys den avgir. Lumen er derfor en mer relevant måte å angi lysstyrke på.

Trenger du en vanntett lommelykt?

Skal du ha med lykten på overnattingsturer i all slags vær eller skal bruke lykten for eksempel som arbeidslys ute i nedbør bør du velge en lykt som tåler fuktighet eller aller helst er vanntett. Kommer det vann inn i lykten blir den fort ødelagt.

Hodelykt kan ofte være den beste løsningen, da har du begge hendene frie.

Hva koster lommelykter?

Prisspennet er stort, fra 50 kroner og oppover til flere tusen. Det som bestemmer er styrke, funksjoner og kvalitet. Mange produsenter tilbyr ekstrautstyr og funksjoner for mer optimal bruk av lykten. For eksempel vanntetthet, ulike festemuligheter, reimer og vesker for transport, spesielle batterier og ladere for å nevne noe.

SB