Truger: Hvilken type skal du velge? (Kjøpeguide)

Truger blir stadig mer populært i Norge. De er lette å lære seg å gå på og kan brukes til både trening og turer i friluft. Du går på samme måte som med vanlige sko. Noen foretrekker å bruke staver samtidig for bedre balanse og bedre treningseffekt. særdeles bratte og vanskelige forhold.

Du kan spare mye på å kjøpe truger på salg eller på tilbud, et tips er å følge med på nettbutikkene. Å kjøpe truger er ikke vanskelig, men du bør ta deg tid til å sette deg inn i sakene.

Det er typisk at de som prøver truger for første gang blir veldig entusiastiske og skryter veldig av denne litt nye og annerledes opplevelsen.

De fleste modellene er laget med en ramme av aluminium. Platen, eller også kalt dekket, som du har foten festet på, er laget i kunstige materialer som nylon, neopren og polyuretan.

Hovedtypene er trenings-truge, stor løssnø truge og allround-truge. Størrelsen (lengden) oppgis i tommer og ligger i intervallet ca 20 til 40 tommer.

Det finnes turtruger, hyttetruger, løpetruger og allround-truger.

Hvilken størrelse skal truger ha?

Poenget med truger er jo at du ikke skal synke ned i snøen når du går/løper. Størrelsen er derfor viktig for at du skal ha glede av trugene. Din kroppsvekt spiller også inn. Jo tyngre du er, desto større må trugene være. Det samme gjelder om du skal gå med oppakning. Det finnes også truger for barn.

 

Truger til trening

Dette kalles treningstruger eller løpstruger og er ment for treningsformål, det vil si løpe- joggetur på snøen. Disse er mindre enn vanlige truger både i bredde og lengde. Treningstruger har vanligvis en størrelse på 20” til 25”. Du kan bruke disse også på vanlige turer om det ikke er veldig mye løs snø. Men du kan ikke bruke allroundtruger som treningstruger.

 

Allroundtruge

Moderne og solide truger av god kvalitet tåler en støyt og gjør det mulig og oppleve naturen på en ny måte.

Disse brukes som gå-truger og har en størrelse som gir bedre bæreevne. Mange går også med oppakning (og eventuelt med våpen på jakt), noe som stiller enda større krav til bæreevne. For bruk på jakt kreves ekstra god bærevne. Truger til topptur må i tillegg ha ekstra godt grep på isete underlag. Størrelsen du skal velge avhenger av din vekt. Her er anbefalte størrelser.
Vekt til 50 kg: 20 – 25”
Vekt 51 – 70 kg: 25”
Vekt 70 – 100 kg: 30”
Vekt over 100 kg: 35”
Du må også ta med underlaget du skal gå på når du velger størrelse. Går du i hovedsak på hard snø kan du velge en litt mindre størrelse. Skal turen gå i dyp løs snø bør du velge en noe større truge.

 

Plassering av foten

Hvor foten er plassert på trugen har også betydning. Er foten plassert midt på gir dette best egenskaper i forhold til bæreevne. Plasseres foten lengre frem blir bæreevnen redusert men du har bedre styring på trugen. Noen modeller leveres med hæl-løft. Dette gir bedre stabilitet og mer presis manøvrering, noe som er en fordel i bratt og ulendt terreng og gjerne med tung oppakning. Du får også modeller med istagger.

 

Hva koster truger?

De rimeligste trugene har en pris på 3-500 kroner. Disse holder til korte turer for eksempel rundt på hyttetomta eller på hardt underlag. Skal du gå på lengre turer bør du velge mer solide og større modeller, disse har gjerne en pris på fra kr 1200-1300 og oppover. For ekstreme forhold og toppturer i krevende terreng kreves enda mer og prisen havner fort over 2000 kroner.

Er du nybegynner og ikke har planer om spesiell bruk av trugen anbefales det å velge en allround-truge av god kvalitet.

Et tips er å bruke trugene med staver. Det gir både bedre fremkommelighet og treningseffekt.

Se populær truge fra Atlas.

SB

 

You may also like...