Jaktklær – Hvordan velge riktig? (Kjøpeguide)

Hvilke som er de riktige klær for jakt avhenger selvfølgelig av mange faktorer. Vær, vind og temperatur spiller en viktig rolle. Det samme gjør typen jakt. Skal du går mye, eller blir man mest sittende stille? Det er personlig, noen er mer frossenpinner enn andre.

Bytt og juster underveis

Det smarteste er å legge opp til justering av klærne underveis etter hvert som behovene endrer seg. Å kle seg i flere lag gjør det enkelt og ta plagg av og på og på den måten tilpasse seg. Under gange i tungt ulendt terreng trenger du lettere klær enn om du skal sitte stille å vente i lang tid. Husk også å ta med godt med bytte, særlig undertøy og sokker.

 

Undertøy i ull

Undertøy for den som skal på jakt bør vær i ull. Ull er et materiale med fantastiske egenskaper, det puster godt, absorberer svette og fukt og har holder på varmen selv og det er vått. Velger du undertøy i merinoull fra kjente produsenter slipper du kløing og du kan stole på materialets egenskaper. Det er smart å undertrøyen være a den lange typen så slipper du et glippe i korsryggen når du bøyer deg.

 

Mellomlag i ull eller fleece

Også mellomlaget kan gjerne være i ull, det fungerer fint selv om plagget blir vått. Det finnes flere gode alternativ for mellomlagsklær. Fleece og ulike tekniske klær fungerer fint, de transporterer vekk fukt, ofte bedre enn ull, og isolerer godt. Problemet oppstår om plagget blir vått. Da vil det meste unntatt ull miste den isolerende egenskapen som holder på varmen. Ull anbefales derfor også som mellomlag.

Slik finner du de rette jaktstøvlene.

 

Ytterste lag må tåle vann og vind

Her stilles det store krav og ull er ikke lenger aktuelt.

Jaktdress fra Härkila.

Yttertøyet må være vindtett og helst tåle fukt. For bruk i jakt er det også et moment at klærne er lydløse og ikke gnikker og rasler når du beveger deg. Her er det litt avgjørende hvordan jakt du skal bruke klærne i. Er det varmt i været holder det kanskje med en skjorte som puster, eller en fleece- genser eller jakke. Er det kaldt i været må du ha ytterklær som isolerer.

 

Jaktdress er populært

Erfarne jegere bruker jaktdress som hovedplagg. Jakt i Norge foregår som regel i høstvær med lave temperaturer og gjerne litt vind og fukt. Da er det greit med solide klær som har lommer og funksjoner tilpasset jakten.

 

Jaktklær som ikke lager støy

Skal du jakte på skogsdyr som skogsfugl, elg og hjort er det viktig med klær som ikke lager støy. Et støysvakt materiale som ofte brukes i denne type klær er en type myk mikrofiber. Da slipper du at stoffet lager støy når du beveger deg og kommer borti trør og busker. Under laget med mikrofiber har enkelte modeller Gore-Tex for å sikre mot vann.
Problemet med ytterklær som har et mykt materiale (støysvakt) ytterst er at dette samler fukt. Det vanntette laget under mikrofiberen hindrer at du blir våt, men plagget kan bli tungt og litt ubehagelig å bevege seg i.

 

Jaktklær for tøffere forhold

Går jakten i fjellet stilles det større krav til klærne sammenlignet med jakt i lavere terreng og skog. Kravene er større til slitestyrke og beskyttelse mot vær og vind. Kravet om at stoffet ikke skal lage støy er også mindre.

Stoffene er hardere og glattere og det er ikke problem med fuktlagring i stoffet. Siden yterstoffet er tynnere vil det også ha bedre pustegenskaper, men også ha mindre isolerende effekt. Derfor blir det viktig å velge riktig mellomlag slik at du hele tiden er tilpasset de forholdene og det tempoet du beveger deg i.
Utvalget av jaktdresser er stort og det finnes mange modeller som ligger mellom de to ytterpunktene vi har diskutert i denne artikkelen. Målet var å gi et bilde av spennet i utvalget av denne type klær.

Beskytt hørselen under jakten, se guide.

 

Velg riktig fottøy

Valg av fottøy for jakt avhenger hvor jakten går osv. Men det er ett par ting som er viktig uansett. Jaktstøvlene, fjellstøvlene, må tåle vann. Uansett hvor du er vil du befinne deg i et terreng med mye fukt, ikke minst årstidene jakten pågår tatt i betrakting. Fjellstøvler som tåler vann har enten en membran som stopper vannet. Velger du lærstøvler ligger membranen under skinnet. Alternativet uten membran krever at du selv sørger for god impregnering av støvlene. I tillegg er det viktig at sålen har god gripeevne, også når den er våt.

Det er «livsfarlig» og gå i terrenget med «glatte» sko, sørlig når det er vått. Ferdes du i ulendt terreng, og det er jo som regel tilfellet på jakt, er det en stor fordel om fjellstøvlene, eller jaktstøvlene, er høye slik at de dekker hele ankelen. Da får du bedre stabilitet og tråkker ikke så lett over.

Sture Bjørseth

 

You may also like...