Fjellsko dame: Hvilken type skal du velge? (Kjøpeguide)

Det er ikke alltid lett å velge fjellsko. Utvalget er stort, det er flere viktige element du må vurdere i tillegg til at prisen prisen spiller en viktig rolle.

Som med alt turutstyr blir det første spørsmålet under hvilke forhold og i hvilket terreng du skal bruke fjellskoene, hvilke turer skal du gå? Jo brattere og mer ulendt terreng, desto mer kreves det av skoene. Skoens vekt har betydning på lange turer og materialene støvelen er laget av bestemmer slitestyrke og komfort.

Ta deg tid til å prøve skoen skikkelig, gå litt rundt i butikken og kjenn om den passer. Det skal være plass til at tærne kan bevege seg og skoen skal sitte godt på foten.

Fjellsko eller tursko?

En kraftig fjellsko egner seg for variert terreng med gange på stier og i terrenget. Går du i tillegg med sekk er det viktig med en stødig fjellsko. Fjellstøvler gir bedre støtte og beskyttelse til foten, blant annet en tykkere såle som beskytter mot skarpe kanter i terrenget. En lang tur i ulendt terreng med mye skarpe steiner kan være tøft for foten. Går turen på vei/kjerrevei eller i lett terreng holder det med enklere tursko som også er lettere. Tursko er som regel lavere og har mindre ankelstøtte.

 

Velg riktig størrelse

Det viktigste med en fjellsko er at den passer til din fot. Gjør den ikke det vil turgåingen bli et mareritt. Skoen skal ikke være for stor eller for liten.

Når du prøver skoen kjenner du umiddelbart om den ligger godt på foten og at det ikke er trangt hverken i lengde eller bredde. En måte å teste dette på er å stikke fingeren ned bak hælen når foten er helt fremme i skoen. Det skal være plass til en finger, ikke flere. Er det ikke plass er skoen for trang.

Det er også viktig at skoen/lesten har riktig bredde. Dett er ikke alltid så lett å kjenne med èn gang når du prøver, så vær oppmerksom på dette. Er lesten bare litt for smal vil du merke det godt på lengre turer.

Snøringen er også viktig. Du må snøre skoen skikkelig for å kjenne at den strammer riktig rundt foten. Høy rist og kraftige ankler kan medføre at snøringen ikke blir optimal og medføre at kanter i stoffet presser foten og det er ubehagelig.

Du må alltid prøve skoene grundig. I butikken er dette enkelt, kjøper du på nettet må du prøve skoen skikkelig hjemme før du bruker den ute. De fleste nettbutikker har en byttemulighet (sjekk dette før du bestiller).

Ta med deg tursokkene når du prøver skoen.

Se også vår kjøpsanbefalinger for gummistøvler og joggesko.

 

Lær eller syntetisk?

De mest brukte materialene i fjellsko er syntetiske tekstiler og lær. Enkelt modeller er laget kun av syntetiske materialer, mange kombinerer syntetisk og lær.

 

Lær

Det er mange fordeler med å bruke lær i fjellsko. Lær er mer slitesterkt, det former seg bedre etter foten og skoen vil etter hvert være ”spesialtilpasset” foten. Vedlikeholdet er enkelt, du smører inn læret med fett eller annen impregnering. I tillegg er lær vanntett. Bakdelen er at lær er et tyngre materiale enn syntetiske stoffer samt at lærer er mer utsatt for skader. I moderne fjellsko brukes tynnere lær for å spare vekt. Noen modeller har reversert lær, det vil si at baksiden av læret vender ut og gir en mer ru overflate. Dette gjør skoen mer slitesterk.

 

Syntetisk materiale

Syntetiske materialer er lettere i tillegg til at de puster bedre, det er flere muligheter til å lage stoffer med spesielle egenskaper. Skoene er mykere og oppleves mer behagelig og trenger heller ikke å gåes inn. Bakdelen er at stoffet er vanskelig å holde rent, det samler seg skitt i porene. De former seg heller ikke etter foten.

I butikken vil du se at mange fjellsko er laget av en kombinasjon av lær og syntetiske materialer. Dette er ofte en god løsning hvor man utnytter begge materialenes styrker.

 

God membran er viktig

Membran er et avansert stoff som legges under skoens ytterdel, både for lær og syntetiske stoffer. Denne har som oppgave å sørge for at skoen puster godt og holder vann og fuktighet ute. Membran er først og fremst viktig under fuktige forhold. Skal skoen brukes i varme og tørre områder kan det være klokt at skoen ikke har membran siden denne reduserer skoens pusteegenskaper.

Skal membranen fungere godt i hele skoens levetid er det viktig at ytterstoffet impregneres og stelles slik at membranen ikke blir overbelastet. Med tiden vil ytterdelen, om det ikke behandles riktig, miste evnen til å holde vannet ute og dermed overbelaste membranen. Denne vil tiltrekke seg fukt og på sikt fungere dårlig.

 

Sålen

Sålen har en fundamental funksjon på en fjellsko og er helt avgjørende for en behagelig og trygg tur. Sålens stivhet og tykkelse er det første du skal se på. En stiv såle gir bedre stabilitet og beskyttelse av fotsålen i ulendt terreng. Spisse steiner og kanter er veldig ubehagelige og med en for myk såle vil dette bli smertefullt, spesielt på lengre turer. Stive såler gir mindre følelse med underlaget du går på. Noen velger en litt mindre stiv for å unngå dette. Dette blir en individuell vurdering, men man anbefaler at nybegynnere starter med en stiv såle på turer i tøft terreng.

Veier du litt og kanskje skal bære en tyngre sekk bør du velge en såle som er stiv. Er du av den lette typen og ikke skal ut med tung oppakning trenger du ikke en like stiv såle.

Du sjekker stivheten ved å bøye sålen. En stiv såle skal gi mye motstand og er tung å bøye.

Mykere såler passer for turer på sti og vei og i lettere terreng. Særlig på kort og raske turer er det ofte greit med en lettere sko med myk såle.

En annen faktor for å vurdere en såle er vridningsstivheten. Denne sjekker du ved å vri sålen på langs. En vridningsstiv såle gir bedre stabilitet og trygghet i ulendt terreng.

 

Yttersålen

Dette er veldig viktig, spesielt om du ferdes mye i fuktig vær på stein og glatt underlag. En hard gummiblanding som ikke gir tilstrekkelig friksjon blir fort glatt og farlig under slike forhold. Dette er fort gjort å glemme når man prøver skoene i butikken. Men av egen erfaring vet jeg at glatte sko er direkte farlig på våte steiner.

Det er også viktig med et grovt mønster for godt feste, ikke minst når det er mye små sten og underlag med mye kanter og sprekker. Fjellsko laget for norske forhold (for eksempel Viking og Salomon ) har ofte såler som egner seg i vått klima.

Men flere merker lager sko som er ment brukt i tørt klima og prioriterer heller hardere såler og bedre slitestyrke enn mykere versjoner som har noe mindre slitestyrke.

 

Ankelstøtte er viktig i tøft terreng

Går du i terreng hvor foten utsettes for mye vridning i ulike retninger er det viktig med god ankelstøtte. Dette gir en tryggere gange og reduserer risikoen for å vri ankelen / tråkke over. Sko med god ankelstøtte er høyere sitter tett rundt ankelen. Bakdelen med god ankelstøtte er at det hindrer fotens bevegelse under gange, og det kan føles litt stivt å gå med.

Det er derfor klokt å ikke velge mer ankelstøtte enn du trenger. Jaktstøvler er som regel veldig høye og stive for å gi maksimal ankelstøtte. Dette passer for jakt hvor man går i veldig ulendt terreng.

I lettere terreng og på sti og vei trenger du ikke mye ankelstøtte og da fungerer det bedre med en lav og lett sko.

 

Hva koster fjellsko?

Du får slitesterke og komfortable fjellsko til mellom kr 1.000 og 1.500. Kraftigere modeller, særlig i lær, koster fort rundt 2.000 kroner og oppover mot 3000.

Skal du bruke skoene i lettere terreng kan tursko fungere like greit.

SB

 

You may also like...