Hvilke problemer kan oppstå i et akvarium?

Det er mye som kan skje oppi et akvarium. Du kan få sykdom, algeproblemer, ukontrollert sneglevekst og fiskedød.

Alger

Dette er et veldig vanlig problem. Kan komme av for mye lys, for mye mating eller at de rett og slett trives for godt. Å skaffe seg algespiser kan være en løsning, evt flere enn en. Du kan også prøve å redusere lysmengden pr døgn.

Står akvariet i sola, bør det flyttes til et ikke fullt så solrikt sted. Er du veldig plaget med alger, finnes det midler som kan drepe alger. Gå innom dyrebutikken og hør hvilket middel de har inne.

 

Snegler

Selv om du kanskje har innvistert i en eplesnegl, så kan det komme ukontrollert vekst av snegler som feks følger med planter. Disse er ofte veldig små og det er mangen av dem. Du kan gå til anskaffelse av en sneglespisende fisk, men disse er ofte aggressive og napper på mindre fisk. Derfor anbefaler jeg heller å kjøpe en sneglespisende snegle, altså en kannibal.

 

Sykdom

En eller annen gang vil det komme sykdom i akvariet. Som oftest skjer dette i oppstarten av nytt akvarie. Den vanligste sykdommen er prikkesyke, dvs hvite prikker på fisken. Den spres veldig fort og kan drepe fisken. Men den kan også behandles. Det finnes egne “medisiner” for ulike sykdommer.

Det viktigste er å få starta behandling med en gang du oppdager noen symptomer. På de fleste dyrebutikker har de “medisin” mot de fleste vanligste sykdommer.

Velg riktig fòr til fiskene

 

Fiskedød

Av og til vil du finne døde fisker i akvariet. Noen ganger er det alderdom, andre ganger sykdom og noen ganger vet man ikke. Men dør flere fisker rett etterhverandre så må en finne ut hva som er galt.

Er det ikke noen tydelige symptomer på sykdom eller sulting, så er det mest sannsynlig vannverdiene det er noe galt med.

Ta en ph test og nitritt test. Får du utslag på noen av disse, så bytt ut 1/3 av vannet. Tilsett friskt vann tilsatt aquasafe. Ta en ny test etter en liten stund. Er det fremdeles utslag så kan du kjøpe et middel som enten hever eller reduserer PH verdien samt et middel som reduserer nitritt-verdien.

Er det nitritt verdien som er høy, må du også se hvordan pumpa jobber. Er den dårlig, kan det også være årsaken til høye verdier.

Anbefalt utstyr til akvarium.

 

You may also like...