Tips til deg som skal anskaffe katt
Før man skaffer seg en katt er det viktig å stille seg selv noen spørsmål og tenke nøye etter hva man ønsker seg av katteholdet. Katten har blitt sett på som et dyr som klarer seg selv, men dette er ikke riktig.
Dersom du velger å skaffe deg en katt, påtar du deg ansvaret for et levende vesen som trenger regelmessig mat, vann, kos og lek. En katt kan gi deg både utgifter og bekymringer, men også mye glede.
Det er store individuelle forskjeller mellom katter og mellom de ulike katterasene. Noen katter er rolige og trenger ikke så mye aktivitet, andre er aktive og krever mye oppmerksomhet.
En katt kan bli over 15 år, og man må også ta med dette i vurderingen før man skaffer seg en katt.
Innekatt eller utekatt?
Det beste for en katt er at den har mulighet til selv å bestemme når den vil være ute og når den vil være inne. Dersom du bor nær en trafikkert vei bør du vurdere å la katten din bli innekatt med muligheter for uteliv på en godt sikret veranda eller en sikret løpegård i tilknytning til huset.
Skal man ha en innekatt og man er en del borte på dagtid bør man vurdere å skaffe to eller flere katter, slik at de kan holde hverandre med selskap når du er hjemmefra. Vaksinér og ID-merk katten din før du lar den være ute.
Hva med katten i ferien?
Dersom du skal reise bort, blir syk eller av annen grunn ikke kan ta deg av katten din for en periode, trenger du noen som kan passe den. Den beste løsningen er å la katten bo hjemme med daglig tilsyn av noen som du og katten din kan stole på. Du kan også plassere katten på et kattepensjonat.
Dersom du kan ha katten din med til feriestedet bør du frakte den i transportbur eller holde den i bånd/sele for å hindre at den rømmer. Skal dere kjøre bil bør katten på forhånd ha blitt vant til bilkjøring ved korte bilturer. Katten bør holdes innendørs eller i bånd/sele i minimum to uker første gang den er på feriestedet.
Det er mulig å ta med katten på ferie utenlands, men det krever forberedelser. Regler inn- og utførsel av katt finner du på Mattilsynets nettsider.
Allergi mot katter?
Årlig omplasseres eller avlives en stor mengde katter fordi eier eller familiemedlem har utviklet katteallergi. Mye av dette kunne vært unngått hvis man hadde tatt en allergitest før man anskaffet katten.
Det finnes i dag hjelpemidler for den som har blitt allergisk mot katten sin. Kontakt lege og/eller veterinær.
Katt i borettslag og sameier
Etter loven er det i utgangspunktet tillatt med kjæledyr i borettslag/sameier, men noen borettslag/sameier er ikke klar over dette. Sjekk i borettslagets vedtekter og husordensregler om reglene for kattehold.
Kontakt Norsk Huskattforening dersom du trenger hjelp for å få ha katt i borettslag og sameier.
Hvor får du tak i en katt?
Et stort antall katter er hjemløse på grunn av at det fødes flere katter enn det finnes ansvarsfulle katteeiere. Det er mange fordeler ved å få en omplasseringskatt. Det beste er gleden over å gi en katt en ny sjanse til et godt liv.
Dersom du skaffer katt gjennom et omplasseringssenter, kan de frivillige ved senteret gi deg opplysninger om kattens mentalitet, eller væremåte, slik at du får en katt som passer din personlighet og livsstil.
Din lokale Dyrebeskyttelsesforening kan hjelpe deg med å få en passende katt/ kattunge. Du finner oversikten over lokalforeninger på Dyrebeskyttelsen Norges nettsider.
Rasekatter fås kjøpt hos registrerte oppdrettere. De kan treffes på katteutstillinger eller ved å kontakte en rasekattorganisasjon som f.eks. Norske Rasekattklubbers Riksforbund. I motsetning til en huskatt koster en rasekatt som regel flere tusen kroner, men til gjengjeld er det lettere å forutse den voksne kattens utseende og mentalitet når du skaffer deg en kattunge.
Kattunger skal ikke leveres før de er tidligst 12 uker gamle. Frem til denne alderen trenger de å være sammen med mor og søsken for å utvikle seg normalt.