Alpin skibinding: Hvordan velge riktig? (Kjøpeguide)

Bindinger av god kvalitet som er riktig innstilt er fundamentalt både for kjøringen og sikkerheten. Bindingene er bevegelige i mange retninger og skal løse ut når de skal. Det er viktig å bli kjent med innstillingsmulighetene, styrken på fjær og toleranse for feiljusteringer. En binding som løser ut for tidlig er like farlig som en som løser ut for sent.

Det hele dreier seg om valg av riktig styrke på fjær, riktig innstillinger i forhold til snøforhold og framtrykk i kaldt og varmt vær. Husk også at støvlene krymper 1-2 mm i sterk kulde. Stiller du inn bindingene i et varmt rom må du ta hensyn til disse små millimetrene.

Hvordan velger du riktig binding?

Vekten du skal ta utgangspunkt i er din egen med støvler og skiklær pluss 30kg. Dette er en tommelfingerregel for vanlig kjøring. Kjører du hardt på slalomski og er sterk må du ta hensyn til det både ved valg av binding og innstilling av denne. Vekten er altså ikke det eneste du skal ta hensyn til. En sterk kjører som setter store krefter i skien vil trenge en betydelig strammere binding enn ved vanlig kjøring.

Se også våre kjøpeguider for alpinhjelm og alpinstaver.

 

Valg av plate

Mange av dagens ski blir levert med plate for bindingen som er tilpasset skien. Disse er som regel veldig bra. Men dersom skien kommer uten plate er det viktig å velge en plate som fungerer bra sammen med skien Dette gjelder blant annet for twintipski.. Platen skal ikke stive av skien for mye, men samtidig gi skien en roligere bevegelse på snøen. Velg gjerne en plate som er glidende i for og bakkant. Noen plater kan låses framme og bak for å gjøre skien stivere.

SB

 

You may also like...