Jaktstøvler – Hvordan velge riktig? (Kjøpeguide)

Feil jaktstøvler, enten i forhold til størrelse eller funksjon, kan legge en demper på hele jaktopplevelsen. Jaktturer går også gjerne over flere timer og kanskje døgn og at du har en støvel som passer deg og din bruk er desto viktigere. Her er noen tips når du skal kjøpe nye jaktstøvler.

Jaktstøvelen må passe

Du må prøve begge støvlene i et par, ikke bare den ene. Bruk sokker tilsvarende de du skal bruke på tur når du prøver. Et tegn på at støvelen er for stor er at helen glipper når du går. Kjenn nøye etter om det er trangt for deler av foten når du går.

 

Hvilken høyde på skaftet?

Jakt foregår som regel i varierende og ulendt terreng. Dette stiller ekstra krav til høyden på skaftet. Et høyt skaft sørger for større stabilitet og mindre risiko for skader. Du blir også mindre sliten, det koster mye krefter å gå med ustabile sko i utfordrende terreng. En skafthøyde på 26 til 28 cm er vanlig og fungerer for de aller fleste. Det finnes også støvler med høyere skaft, men de er kun aktuelle om du virkelig har behov for det. Husk at høyere sko også betyr høyere vekt.

 

Sålen er viktig

Sålen er avgjørende for en jaktstøvels funksjon. For det første skal den bidra til stabilitet både i forhold til rullebevegelsen og sålens vridning. En stiv ståle er viktig på ujevnt og krevende underlag samt om du skal bære tung sekk. En litt mykere såle egner seg til enklere terreng.

Sålen skal ha god friksjon på vått og glatt underlag. Mykere såler griper bedre men kan også slites fortere. Det er viktig at du sjekker de modellene du er interessert i. En glatt såle er både farlig og irriterende å gå med.

Velg også rett type jaktklær, se guide.

 

Innerfor eller ikke?

Går turen i kaldt vær og kanskje i snø og kulde trenger du jaktstøvler med isolering/innerfor. Uten innerfor blir det fort kaldt om du er ute lenge. Jaktturer i fint og mildt høstvær stiller ikke like store krav til at støvlene er varme og du trenger ikke innerfor. Den beste løsning er kanskje å ha to par, ett med og ett uten innerfor.

 

Praktiske funksjoner

Det ligger ofte i detaljene, også for jaktstøvler. Jaktstøvler må tåle tøff behandling og det stilles derfor store krav til både snørefunksjonen med hemper og snøre. Det finnes flere typer hemper og kvalitet og styrke kan variere. Det er ikke så lett å vurdere styrken på hempene, men holder du deg til kjente merker burde du være trygg. Toppmodellene har høy kvalitet hele veien og er laget for tøff bruk.

Ikke vær altfor sparsom når du skal kjøpe jaktstøvler. Vær sikker på at du velger en støvel som passer din bruk og fot. Jaktstøvlene skal være dine gode venner når i time etter time, du skal derfor ikke la noen hundrelapper ødelegge jaktturen.

 

Gå inn støvlene

Kjøp støvlene noen uker før du skal bruke de slik at du rekker å gå de inn skikkelig. De skal formes etter din fot og det tar litt tid. Ta noen turer i nærområdet og gjerne ett par lengre turer slik at du er sikker på at de er tilpasset. Det er kjedelig om du plages av vonde føtter og gnagsår når du er ute på en fantastisk opplevelse som jakt er.

Ta vare på hørselen, velg riktig hørselvern.

SB