Felleski eller Smøreski? (Hva fungerer best?)

Felleski er den nye typen smørefrie langrennski. De tidligste modellene av smørefrie ski hadde et mønster i sålen som gav feste i motbakkene og som gav god gli fremover. Disse er nå avløst av en ny teknologi som går ut på legge et fiberstoff under skien, dette kalles en skifeller, og derav navnet felleski. Du slipper å smøre, du har et godt feste under de fleste forhold og bra gli nedover. Langrennski med feller fungerer veldig bra for de fleste og har derfor også tatt markedet for langrennski med storm.

Hvilke er fordelene med felleski?

De fleste velger felleski for å slippe å smøre skiene. Smører du skiene på den tradisjonelle måten risikerer du innimellom dårlig glid eller dårlig feste når du bommer på valget av smurningen. Siden de aller fleste av ikke har tilgang til smørebuss sparer det oss for mye arbeid å investere i ett par felleski. Felleskiene fungerer ikke optimalt under absolutt alle forhold, blant annet er festet på nysnø og løssnø ikke optimalt. Ivrige skigåere veksler mellom felleski og tradisjonelle smøreski.

 

Er felleski bedre enn vanlig smøreski?

En perfekt smørt ski av vanlig type er raskere og har bedre festeegenskaper enn en felleski. Har du derfor kunnskap om og tid og plass til å smøre ski er vil smøreski være det beste valget. Men, ønsker du å spare tid og krefter og unngå smøring og samtidig ha ski som er bortimot perfekt er felleski uten tvil et godt valg. Det er utrolig greit å ha skiene klare for en tur uten heft og mas med smøring.

Glidesonene må du fortsatt preparere på vanlig måte med glidevoks. Glidvoks finnes i ulike varianter for ulikt føre, slik du er vant med (grønn, blå, fiolett, rød og gul).

Velg riktig type staver i riktig lengde.

 

Hvordan fungerer felleski?

Det finnes flere typer feller (feller kalles også felleinnsats), mange produsenter har sin egen variant.

Fischer er en ledende produsent av felleski.

Noen feller er lange, noen korte (kortfell), noen dekker hele mens andre dekker en mindre del av skien. Det er ikke påvist store forskjeller i egenskapene hos de ulike typene. Felles for alle er at de er plassert i smøresonen. Materialene som brukes i fellene er nylon eller mohair, eller en kombinasjon av disse. Fellene er lagd av nylon, mohair eller en miks av disse to fibrene.

Mohairfiber er glatte og tynne ullfiber som er svært slitesterke og derfor har de rette egenskapene for bruk under ski.

Se komplett kjøpeguide for langrennsko.

 

Hvordan velge riktig felleski?

Når du skal kjøpe felleski er det viktig at du velger riktig type i forhold til din vekt og bruk samt din lengde. Felleski skal ha samme lengde som vanlige langrennski. Dette er viktig fordi du i ettertid ikke kan justere fellenes plassering for å kompensere slik du kan når du smører vanlige ski. Du har en mulighet til å justere skienes egenskaper og feste i etterkant ved å justere bindingene (om du har justerbare bindinger). Går du betydelig opp eller ned i vekt kan det bli viktig å kunne justere festet.

 

Hvor slitesterke er skifellen?

Materialene som brukes i skifellene er slitesterke og har lang levetid. Det anslåes at de holder 130 til 180 mil. Etter hvert vil fellene slites, hår og fiber faller av og egenskapene blir dårligere. Heldigvis er det en enkel sak og bytte fellene. De ulike produsentene har hver sin løsning, men stort sett er dette veldig greit og gjør selv, eller du kan stikke innom der du kjøpte skiene. Velger du å skifte selv må du være sikker på at de fellene du kjøper er riktig i forhold til skimodell og lengde.

 

Hvordan vedlikeholde felleski

Fellene fylles etter hvert opp av skitt og lort fra skiløypene, glidevoks osv. Dette fjerner du enkelt med et rensemiddel laget for dette. Etter rensingen skal du sette inn fellene med glidemiddel som også impregnerer. Swix har et stoff som heter Skin Care. Dette er viktig for hindre dannelse av is, at fellene drar inn vann i fibrene og for å beholde egenskapene.

Hva som er den beste felleski er ikke så lett å si. Fischer og Madshus har satset mye på å utvikle dette konseptet og har gjort det meget bra i flere best i test undersøkelser.

 

Når fungerer felleski best?

Disse kommer virkelig til sin rett når det er vanskelig å treffe med smøringen, for eksempel når føret og forhold varierer. Jo våtere fører er desto større er fordelene.

 

Når er det ikke en fordel med felleski?

Går skituren i mange kuldegrader og vært er tørt er det som regel enkelt å smøre vanlige ski og felleskiene gir derfor litt dårligere glid i sammenligningen. Det finnes også racingmodeller av felleski som er tilpasset dette føret og som har dertil gode egenskaper.

Du kjøper ikke felleski for å gå fortere enn godt smurte vanlige langrennski, du kjøper de i hovedsak fordi de er så enkle i bruk.

 

Twin Skin Pro – Felleski fra Fischer

Twin Skin Pro er en serie langrennsski fra Fischer som har scoret høyt i mange tester, blant annet utført av tyske XC-Ski.de og av Dagbladet. Egenskapene som spesielt fremheves er en god kombinasjon av enkel manøvrering og stabilitet. I tillegg er skien lett og festet i motbakkene er i toppsjiktet. I den tyske testen brukes ord som «Kinderleicht beherrschbarer Ski”, det sier sitt. XC-Ski har gitt Fischer Twin Skin Pro fem av fem mulige stjerner.

Effektive feller
Fellene er plassert i to «striper» med mellomrom. Denne løsningen gir godt feste og gli samt god stabilitet i fart. Fellen er av Mohair (70%) og er satt inn med Teflon for optimal glid samt for å unngå at fellene iser. Andelen Mohair (ullfiber) på 70% gjør fellen mer slitesterk, 100% ullfiber ville ikke hatt lang varighet. Fischer får mye skryt for fellene.

Oppsummert er dette en ski med høy ytelse som samtidig er lett å hanskes med. Testene konkluderer med at prisen målt opp mot ytelse gjør dette til et godt kjøp.


Fischer Twin Skin Carbon IFP

Denne modellene av felleski er laget for konkurransebruk. Skien er veldig lett, krevende og stiller krav til styrke og teknikk for å kunne utnytte potensialet for stor fart og godt feste. Har du de rette forutsetningene vil denne skien gi deg mye glede. Fischer Twin Skin Carbon IFP er testet av tyske XC-Ski.de med samme gode resultat som søstermodellen Twin Skin Pro, det vil si fem av fem mulige stjerner.

Todelte feller
To lange feller ligger parallelt med mellomrom. Fischer får mye skryt for dette systemet som klarer å hente frem svært gode egenskaper i skien. Blandingen med ullfiber (Mohair) og syntetiske materialer gir meget god slitestyrke, noe som er et stort poeng for den som bruker skien mye. For å unngå ising inneholder fellene eflon som gjør at snø og is preller av og ikke fester seg, noe som kan være et problem med felleski.

IFP er betegnelsen på feste til bindingene hvor de festes i en plate. Fordelen er at du slipper å bruke skruer. I praksis er det en fordel om du flytter bindingene ofte for å prioritere mellom optimal gli eller optimalt feste.

 

You may also like...