Knebeskyttere – Hvilken type skal du velge?

Ja, knebeskyttere er viktig for den som har knesmerter, men overdreven og feil bruk kan være skadelig.

Fordelene med knebeskyttere

Knebeskyttere stabiliserer og støtter kneet. Har du en defekt i eller rundt kneet vil bedre støtte som oftest hjelpe mot lette og moderate smerter. Belaster du kneet, for eksempel i forbindelse med idrett, vil knebeskytterne redusere risikoen for mer smerte og problemer. Har du alvorlige og varige kneproblemer vil knebeskyttere kunne bli en del av hverdagen. Effekten varierer fra tilfelle til tilfelle, kneproblemer kan være komplekse.

Beskyttelse er også viktig i forbindelse med rehabilitering og oppbygging etter skader.

 

Optimal bruk under idrettsutøvelse

Har du smerter i kneet og velger å bruke knebeskyttere bør du ta disse på før du varmer opp. Knebeskyttere «varmer» kneet og forbedrer blodsirkulasjonen. Dette får kneet til å fungere bedre og derfor skal de på så tidlig som mulig før belastningen/utøvelsen starter. Når du er ferdig tar du av beskyttelsen.

 

Hvilke begrensninger har knebeskyttere?

Dette er en form for passiv støtte som hjelper gjennom at kneet blir mindre belastet.

Knebeskyttere brukes mye i forbindelse med sport.

Problemet er at også området rundt kneet får mindre belastning og blir på en måte vant til støtten. Det kan igjen føre til en svakere utvikling av støttemuskulatur og funksjonen i kneet, noe som kan medføre en forverring av problemene. Stabiliteten kan bli redusert og det igjen kan øke sannsynligheten for skade.

Du skal derfor ikke overdrive bruken av knebeskyttere.

 

Her er de vanligste typer knebeskyttere:

Varmende og stabiliserende beskyttelse

Knebeskyttere av neopren skal hjelpe kneet til å fungere bedre. Neopren er et syntetisk gummimateriale som både gir støtte og er varmeisolerende (brukes også i dykkerdrakter). Varmen gjør at kneet og sirkulasjonen fungerer bedre, i tillegg gir det støtte til en riktigere knebevegelse.

Beskytte mot slag

Er det høy risiko for kneet kan bli utsatt for slag under utøvelse av en sport eller aktivitet er det viktig å beskytte kneet slik at du unngår skader og problemer. Et typisk eksempel er håndballspillere. Gjentatte slag mot kneet kan gi varige skader.

Patella-beskyttere

Dette er knebeskyttere som brukes ved smerte foran på kneet, rett under kneskålen. Dette er typiske smerter som kommer av en belastningsskade og er et kjent fenomen blant unge idrettsutøvere

Skinner – ortoser

Ved større kneskader kan det være behov for ekstra kraftig støtte og beskyttelse. Da er det vanlig med ortoser, det vil si kraftige skinner som plasseres på og rundt kneet. Dette er avanserte og komplekse løsninger som involverer helsepersonell, ofte kiropraktorer og fysioterapeuter.

SB

 

You may also like...