Fjellski: Hvilken type skal du velge? (Kjøpeguide)

Fjellski er laget for ferdsel i variert terreng og under mer krevende forhold, gjerne utenfor løypene. Her er en oversikt over de ulike typene fjellski og hva som skiller de fra hverandre pluss flere tips til deg som skal velge nye fjellski.

Klassiske fjellski – medium bredde

Dette er en allround fjellski som både passer i skisporet og utenfor løypen i løs snø. Den har en medium bredde som gjør den stabil og den fungerer godt i dyp snø.

De fleste modellene har innsving slik at den er lettere å manøvrere enn bredere typer fjellski. Konstruksjonen er laget for stor belastning og turer med oppakning og for å tåle tøff behandling. Stålkanter og tilstrekkelig spenn gjør dette til en lettkjørt og allsidig ski.

 

Smale fjellski

Disse er bredere enn vanlige langrennski og passer derfor både i skisporet og utenfor. Bæreevnen er mindre enn de klassiske fjellskiene og de egner seg derfor ikke i dyp løs snø. Denne skien kommer til sin rett utenfor løypene når underlaget er hardere. Stålkanter og innsving gir deg bedre kontroll og bæreevne enn du ville hatt med vanlige langrennski.

 

Brede fjellski

Fjellski gir deg større fleksibilitet og mulighet til flotte naturopplevelser, også utenfor sporet.

Dette er ski som er laget for tøffere turer utenfor løypene. Skiene har meget god bæreevne er kraftige nok til å takle stor belastning. Skal du ut på ekspedisjon med tung oppakning er dette skien du skal velge. Jegere bruker brede fjellski for jakt på vinteren. Til tross for bredden er skiene laget for å kunne svinge og er lettere å styre enn man skulle tro, blant annet er de mykere enn de lettere typene fjellski. Bæreevnen i dyp og løs snø er meget bra og du kommer deg lett opp og ned fra fjelltoppene. På grunn av lite spenn er det ikke gunstig og smøre denne type ski og skifell er løsningen for godt grep i oppoverbakkene.

 

Hvilken lengde skal du velge?

Lengden på fjellski blir et kompromiss mellom din vekt, dine ferdigheter, hvordan du skal bruke de og bredden på skien.

 

Hva betyr vekten?

Jo lettere du er desto kortere ski bør du velge. Stivheten i skien øker med lengden og er skien for lang vil du ikke få nok trykk på skien med dårligere feste som resultat. Det vil lønne seg å måle spennet opp mot vekten din og ta det med betraktingen når du skal bestemme lengde.

 

Under hvilke forhold skal du bruke skiene?

Skal du gå lange turer i flatt terreng vil en lengre ski være gunstig. Dette gir bedre stabilitet og du er ikke like utsatt for ujevnheter i snøen og terrenget. Går turen i skog og krevende terreng trenger du ski det er lettere å manøvrere og da vil kortere ski være et riktig valg. Dette gjelder også for nedoverkjøring i bratt terreng. Kortere ski har naturligvis mindre bæreevne, men dette kan kompenseres ved å velge ski med større bredde slik at du får tilstrekkelig bæreflate. Bredere ski har også som regel bedre innsving og er lette å manøvrere.
En person som har gått mye på ski og har mye erfaring kan og vil velge en noe lengre ski enn en nybegynner.

Hva er riktig stavlengde?

 

Hvor lange ski?

En tommelfingerregel for valg av lengde på fjellski er en skilengde på 10-20 cm mer enn din egen lengde. Brede fjellski +10cm, klassiske fjellski +15 cm og smale fjellski +20 cm.
Er du av den tyngre type kan du legge på 5-10 cm. Skal du kjøre i ulendt terreng og trenger lett manøvrerbare ski kan du gå litt ned på lengden, 5-10 cm.

Lengden er et kompromiss mellom flere faktorer og som nybegynner vil du nok gruble litt på hvilken lengde du skal velge. Når du har skaffet deg mer erfaring vil du utvikle en bestemt mening om hvilken lengde på skiene du foretrekker.

Se også guide til kjøp av langrennsko.

SB

 

You may also like...