Ta vare på soveposen, vedlikehold og vask er viktig

Soveposen kan du vaske som hvilket som helst annet tekstilprodukt, men det er en del ting du skal være oppmerksom på.

Bruk riktig vaskemiddel

Bruk et vaskemiddel som er laget for vask av sovepose. Det finnes egne vaskemiddel for dun. Årsaken til dette er risikoen for at du ikke får skylt ut alt vaskemiddelet fra posens fyll. Fyllet er «godt gjemt» inne i posen og ikke så lett å skylle. Derfor skal bruke det riktige vaskemiddelet for dette.

Ikke bruk skyllemiddel! Det ødelegger egenskapene i materialene.

 

Hvilken temperatur skal soveposen vaskes på?

Du må alltid se på posens vaskeinstruks når det gjelder hvordan den skal vaskes. Det vanlige er 40 grader for dunposer. Poser med syntetisk innhold kan ofte vaskes på 60 grader, men sjekk dette først. Pass på at alle glidelåser er lukket.

Skyll posen 3-4 ganger slik at du fjerner alle rester etter vaskemiddel. Det anbefales også at du kjører den i sentrifugen på lav hastighet.

 

Ikke vask for ofte

En sovepose er mer sårbar enn for eksempel et laken. Det er mange sømmer og detaljer som kan ta skade ved hyppig vask. Posen har også egenskaper som kan skades, blant annet isoleringen. Prøv derfor å vaske posen så sjelden som mulig. Søler du på trekket tørker du det av med èn gang slik at det ikke setter seg fast. Både under og etter turen skal sørge for å tørke posen skikkelig slik at den er 100% tørr før du pakker den ned. En fuktig sovepose lager lukt med èn gang. Dette gjelder både for dunposer og syntetiske poser.

Bruker du posen svært mye kan du vurdere å bruke en lakenpose inne i posen, eller også et trekk utenpå. Det er lettere å vaske og skåner posen.

 

Tørk posen helst i en tørketrommel

Har du muligheten bør du tørke posen i en tørketrommel. Spesielt om det dreier seg om en dunpose. Årsaken er ut det er gunstig med bevegelser for tørking av dunet. Posen kastes rundt omkring inne i trommelen og dette sikrer at dunet ikke klebrer seg sammen. Om du i tillegg legger ett par tennisballer eller lignende inne i trommelen for du en luftig pose som resultat.

Still tørketrommelen på lav varme. Etter tørkingen sjekker du om det finnes klumper inne i posen, og «masserer» disse slik at all dunen flyr fritt.

Heng soveposen til lufting i to dager etter trommelen.

Se også komplett guide til soveposekjøp.

 

Stapp posen sammen, ikke rull den

For å sikre at innholdet i dunposen ikke klumper seg sammen skal du stappe posen ned i trekket når du pakker den sammen.

En sovepose i dun skal stappes ned transportposen, ikke rulles. Da slipper du at dunen klumper seg

Dette gir en bedre fordeling av dunet. Ruller du posen sammen risikerer du at innholdet klumper seg og samler seg i deler av posen. Konsekvensen blir at når du åpner posen igjen må du bruke tid på å fordele innholdet, noe som utrolig kjedelig og unødvendig.

Les kommentar på populær modell for sommerhalvåret fra Bergans.

 

Hvordan skal du lagre soveposen?

Først og fremt må den være 100% tørr og godt luftet. Istedenfor å stappe den ned i et trangt trekk kan du legge den i en større pose av tøy. Der har den mer luft rundt seg og lagringen fungerer bedre. Enkelte modeller levers med slike lagringsposer, alternativ bør du investere i en.

I stedet for pakksekken, bruk en stor og luftig tøypose når du skal lagre soveposen over tid.

Hvilke krav stilles til en sovepose for vinterbruk?

Sture Bjørseth

 

You may also like...