Er egen sovepose til barn nødvendig?

Er du ute etter sovepose til barn finner du fort ut at utvalget er stort og mange av de kjente merkene har egne modeller for barn. Her er noen tips før du kjøper ny barnesovepose.

Hvorfor sovepose til barn?

Tar du med barna på overnattingstur ute er det viktig at også de har utstyret i orden skal turen bli en suksess og friste til gjentagelse. Noe av det viktigste er soveposen, det er viktig at barn har en sovepose som er tilpasset dem.

En sovepose som er laget for et barn er kortere og smalere enn en voksenmodell.

Det betyr at posen isolerer bedre og derfor er varmere. En for stor pose inneholder for mye luft og blir kald. I tillegg er posen mindre, tar mindre plass og er derfor lettere og enklere å bære.

 

Hvor lenge trenger barnet en barnsovepose?

Fagfolk anbefaler å bruke en barnesovepose til barnet er 150-160 langt. De største barnesoveposene har en liggelengde opp mot 170 cm. Deretter kan man gå over til en modell beregnet for kvinner.

 

Hvor varm skal posen være?

Bergans Kids Comfort 150 er en allsidig sovepose for barn. Lett å bære og har god isolering.

Dette bestemmes av under hvilke forhold posen skal anvendes. Det er ikke vanlig å oppgi temperaturgrensene/ kuldegrense som brukes på voksenposer for barneposer. Siden barn oppfatter kulde på en annen måte, de minste sier kanskje ikke i fra om det blir kaldt, er det viktig at du som voksen forsikrer deg om at barnet har det varmt i posen. Du kan justere med klær, for eksempel ullundertøy.

Mange produsenter indikerer utetemperaturen en barnesovepose er beregnet for. Det anbefales at denne ligger 4-5 grader over tilsvarende voksenpose (Turistforeningen). Det betyr at du skal velge en litt varmere pose for barna enn for deg selv.

Les også: Tips til deg som tar med barna på telttur.

 

Hva med komforten?

De fleste soveposer for barn fra anerkjente produsenter er gode og sove i og ha god komfort. De er ofte ikke like komfortable som tilsvarende poser for voksne. Dette skyldes at det gjerne brukes litt andre materialer, posen har ikke like tykke vegger osv.

Barnemodeller konkurrerer oftere på pris og sparingen kan gå utover komforten.
Flere barnemodeller har utstyr og finesser som du finner på voksenmodeller. I hvilken grad dette har noe for seg blir opp til den enkelte å vurdere, men barn har som regel ikke noe behov for ekstrautstyr og du trenger ikke bruke ekstra penger på dette

 

Kan du vaske soveposen?

Det er et større behov for å vaske en barnepose enn en voksenpose. Det blir gjerne litt søl med barna og det er viktig at posen kan vaskes. Velg derfor en pose som kan vaskes, helst på 60 grader.

Steller du godt med soveposen varer den lenger.

 

Hva koster en sovepose for barn?

Dette varierer veldig ut ifra hvilket merke du velger og hvilke egenskaper posen har. Prisspennet ligger mellom 5-600 og 2.000 kroner. Jo lettere posen er i forhold til varmeegenskapene desto høyere er prisen, akkurat som for voksenmodeller.

En billig sovepose kan holde utmerket på sommeren i varmt vær, men er ofte lite egnet til litt kaldere forhold. Ekstrautstyr og funksjoner koster mer, for eksempel om posen kan justeres i lengden. Fordelen med justerbar lengde er at barnet kan bruke posen i flere år i motsetning til en modell med fast lengde.

Trenger du mer informasjon? Her er det viktigste når du skal kjøpe ny sovepose.

Bruk litt tid på å se litt nærmere på de ulike modellene.

Sture Bjørseth

 

You may also like...