Hvordan få god glid og feste på Langrennski?
Er det noe som er fundamentalt viktig for en vellykket skitur er det god glid og viktigst av alt, godt feste. Bakglatte ski har vel de fleste sine erfaringer med og vi går ikke nærmere inn på hvor håpløst det er.
Her er noen tips til hvordan du smører langrennskiene for god glid og godt feste.
Hvordan får du god glid på langrennski?
Moderne ski er laget av kunstmaterialer som har overlegene egenskaper sammenlignet tidligere skityper. Materialet er hardt og glatt og absorberer ikke vann. Dette er i seg selv nok til å få ganske god glid på skiene, men med noen enkle grep kan du sørge for enda bedre glid.
Når du smører langrennski er det viktig å forholde seg til at sålen på skiene har to soner, en festesone i midten som skal gi kraft når den trykkes ned av foten, og en glidesone foran og bak på skien som skal sørge for glid.
Her er det viktig å skille på ski for vanlig tur og ski for konkurranse. For den vanlige turgåer holder det å legge på en blå glider. Den gir god glid under alle forhold. For konkurranseski må det mer innsats til for å optimalisere gliden. Her bestemmer utetemperaturen og snøtype hvilken type glider som er optimal. Glidervoksen smeltes på skien og «jobbes» inn i sålen.
Deretter fjernes den overflødige voksen av med en skrape. Dra skrapen bakover på skien. Etter dette børster du sålen i lengderetningen med en fin børste i stål som er laget for dette formålet.
Det som ødelegger gliden er smurning som sprer seg fra festesonen og bakover. Jo mykere glidevoks du bruker desto mer skitt og lort vil voksen trekke til seg. Klister er det verste.
Ligger det mye skitt i voksen må du rengjøre sålen og legge på ny glider. Bruker du hard voks (blå) og ikke går i forurensede løyper trenger du ikke rengjøre og legge på ny voks ofte.
Har du tid og interesse og ønsker optimal glid kan du sørge for at skiene har struktur i sålen også etter en tids bruk. Nye ski har struktur i sålen, men denne vil etter hvert slites. Legging av struktur krever spesialmaskiner.
Hvor lange skal langrennski være?
Hvor får du godt feste på langrennski?
Det finnes ikke noe verre enn ski med dårlig feste.
Det finnes etter hvert gode smørefrie ski hvor du slipper bryderi med smismøring. Har du ikke smørefrie ski, sverger til smøreski eller går konkurranser må du lære deg smøringens kunst.
Festesmurning skal legges i smøresonen (ca 60 centimeter fra hælen og fremover). Det er viktig at festevoksen ikke kommer over i glidesonen.
Her er noen tips:
Utgangspunktet er snøen du skal gå på. Hvor kald er den, hvilken type snø pluss hvor gammel eller ny er den?
Nysnø og minusgrader
Her bruker du vanlig festevoks av den variant som er tilpasset temperaturen, dvs den klassiske fargeinndelingen blå, lilla, grønn rød osv. I gamle dager var det enkelt, det fantes bare 5-6 typer voks. Tar du en titt på Swix sine nettsider i dag finnes det et nærmest ubegrenset tilbud av ulike varianter.
Nysnø og plussgrader
Dette er typisk kram snø som knirker når du går på den. Her blir du nødt å legge på klister. Klister finnes i flere varianter, avhengig av temperatur og snøtype.
Se også våre guider til kjøp av langrennsko og langrennstaver.
SB