Gummibåt: Hvilken type skal du velge? (Kjøpeguide)
Gummibåt er en praktisk farkost som gir deg flotte opplevelser på sjøen både med og uten påhengsmotor. Noen bruker den som slepejolle på en større båt, andre som ekstra båt på hytten, andre tar den med seg på henger og bruker den der det passer og man har lyst.
Det finnes flere typer gummibåt, alle til sin bruk og med sine styrker og svakheter.
Den klassiske gummibåt
Dette er den enkleste varianten. Den finnes i mange størrelser.
Oppblåsbare gummibåter er lett og transportere og enkle og håndtere. Større modeller tar mer plass og er litt tyngre å hanskes med. Sjødyktigheten avhenger av størrelse og konstruksjon, mindre gummibåter egner seg best i strandsonen, ikke minst som leketøy for barn. Større varianter takler en solid motor, er stødig og har gode farts- og sjøegenskaper. Det finnes også mye båtutstyr til de største modellene.
Full fart med Rib gummibåt
Dette er en litt kraftigere variant med pontonger og et fast skrog i aluminium eller plast. Disse er også lette og har mer solide egenskaper på sjøen.
V-bunn eller flat bunn?
Hvilken bunn båten har er avgjørende for bruksområdet. Flat bunn finner du på de enklere gummibåtene. Disse har plater i bunnen som stiver opp båten. Sjøegenskapene er ikke all verden, den ligger oppå vannet og har ikke noe skjær som stabiliserer i fart. På den andre siden er disse rimelige og veldig praktisk i bruk. Liten plass tar de også.
V-bunn gir en helt annen stabilitet på sjøen og anbefales for den skal lenger av gårde. Båten har en oppblåsbar høytrykksbunn som er stiv og solid. Dette skaper et V-formet skrog som gir god stabilitet. Skal du slepe gummibåten etter en større båt bør du velge båt med V-formet skrog. En båt med flat bunn vil ligge og hoppe på vannet og medføre masse trøbbel, den kan velte i sterk sjø, den rykker konstant i båten som trekker osv.
Hvilke materialer brukes i gummibåter?
PVC
Enkle gummibåter er laget i pcv (ikke gummi). Pvc er et sterkt og rimelig materiale som tåler mye.
Hypalon
Neste trinn er syntetisk gummi (Hypalon) som er blandet med neopren. Dette er et betydelig sterkere materiale og brukes på gummibåter som skal anvendes under mer krevende forhold enn de man har i strandsonen. Prisen er også betydelig høyere. Akterenden er som regel laget i plywood med et lag med armert plast over for å beskytte mot fukt.
Gjør som mange nordmenn, prøv kajakkpadling.
Større sikkerhet med flere luftkammer
Gummibåter holder seg flytende på grunn av luft og skulle den luften slippe ut er det ikke mye flyteevne igjen. En gummibåt som skal brukes utenfor strandsonen bør derfor ha flere luftkammer. Skulle det gå hull på ett har du flere igjen som holder deg flytende. Hvor mange separate luftkammer båten har bestemmes av lengden. Antall kammer ligger på mellom 3 og 6 ( båter opp til 4 meter har to eller tre kammer.).
Tips! Billig gummibåt av den enkleste typen finner du blant annet på Biltema og Europris.
SB