Skalljakke: Hvilken type skal du velge? (Kjøpeguide)
Skalljakke er et smart plagg med gode og allsidige bruksegenskaper. Utvalget av jakker er stort og det er en del ting du bør ta hensyn til når du skal velge skalljakke.
Er bruken først og fremst spaserturer uten store anstrengelser og ikke krevende værforhold holder det med enklere modeller til en lavere pris. Er bruken forbundet med høy fysisk aktivitet og utfordrende vær, vind og regn stilles det helt andre og strengere krav til jakken.
Tre alternativ for lag, 2, 2,5 og 3
Skalljakker deles inn i tre kategorier utifra hvor mange lag jakken har. Den enkleste har 2 lag som er laminert sammen, dvs en membran og et ytre stoff. Under dette ligger et fòr som virker isolerende. En 2,5 lags jakke er uten fòr, men har en membran som på innsiden er overflatebehandlet. En fordel med 2,5 lags jakken er at den er enkel å pakke, tar mindre plass og veier lite. En 3 lags jakke er an 2,5 lagsjakke som i tillegg er foret.
Hva med vannsøylen?
Dette er et begrep du møter med en gang. Vannsøyle er et tall på hvor vanntett et stoff er.
Dette måles i hvilket vanntrykk stoffet tåler før vannet trenger i gjennom. Vannsøyle oppgis i millimeter og angir fra hvilken høyde en søyle/stråle med vann kan rettes mot stoffet uten at vannet trenger i gjennom. Tåler stoffet en vannstråle fra 7 meter (7000 mm) er vannsøylen 7000.
Opp til 5.000 holder for korte opphold ute i lett nedbør. En vannsøyle på over 3000 regnes som vanntett, men ser man på det som skrives av brukere i ulike forum på internett er minimum vannsøyle på vanntette plagg 5.000.
10000 regnes for å være svært vanntett og er du ute i kraftig regn må vannsøylen være minimum dette for å holde deg tørr.
15000 er minimum for lengre opphold ute med kraftig nedbør og krevende bruk (for eksempel at du sitter på regntøyet, det krever mye av stoffet i forhold til vanntetthet).
20000 og oppover blir ofte foretrukket av aktive friluftsfolk som skal ut på tur i kraftig regn.
Den øvre grense for vannsøyle for regntøy ligger på rundt 30.000
Gode pusteegenskaper
Pusteegenskapene sier noe om hvor mye fukt stoffet slipper igjennom. Dette måles i hvor mange gram vanndamp som slipper gjennom en kvadratmeter stoff i løpet 24 timer. Dette angis slik: g/m2 – 24T. Jo høyere verdi desto bedre puster stoffet. Dette måles i forskningslaboratorier og produsentene er nøye med å angi dette på plaggene.
Det er en del diskusjon rundt i hvilken grad disse målingene er 100% riktige og sammenlignbare. Det er flere faktorer som spiller inn, blant annet hvilken luftfuktighet plagget befinner seg i under testen.
Det vil være variasjoner, men målingene er uansett såpass nøyaktige at du kan bruke disse i vurderingen når du skal velge et regnplagg.
Gode pusteegenskaper er viktig for god komfort og for regntøy er det like viktig å få fuktigheten ut som å holde regnet ute. Høy fysisk aktivitet og klær som puster dårlig vil gjøre deg fuktig og klam. Men, uansett hvor godt stoffet poster vil du ikke unngå en viss fuktighet ved fysisk aktivitet. Velg ullundertøy for å holde eg varm selv når huden er våt.
Ventilasjonsåpninger i plagget, som regel under armene, som kan åpnes/lukkes ved hjelp av glidelås er en smart måte å transportere ut fuktighet på. Regner det kraftig kan du ikke åpne disse luftemulighetene, men erfaringsmessig vil det være pauser i regnværet samt at du innimellom ikke er eksponert for regn når du er på farten ute. Disse øyeblikkene kan du utnytte ved å åpne opp og lufte.
Durable Water Repellent
De fleste skalljakker er impregnert med DWR (Durable Water Repellent). Dette gjør at vannet preller av jakken og legger seg ikke i ytterstoffet. DWR har ikke så mye med vanntettheten å gjøre, men er et viktig bidrag til å holde jakken lett samt at stoffets pusteevne fungerer optimalt.
Problemet er at denne impregneringen slites etter hvert, du bør derfor være nøye med å impregnere på nytt innimellom, al avhengig av bruk.
Velg riktig jakke med hette for din bruk
Hettens størrelse og funksjon må være tilpasset bruken. Enkel bruk krever ikke spesielle hettefunksjoner, men er forholdene tøffe er det en fordel at hetten kan snøres nesten helt igjen får å gi maksimal beskyttelse. Videre er det en fordel om hetten kan snøres slik at den holder seg oppe og ikke sklir ned i ansiktet.
Det er også praktisk at hetten har en liten beskyttende skjerm. Skal du i tillegg ha plass til en hjelm må forsikre deg om at det er plass til denne før du kjøper jakke.
Hver jakke har sine spesialiteter og du bør ta deg god tid når du prøver jakken og ikke bare se om den passer. Er lommene store nok, er plassert slik du foretrekker? Husk at mange lommer kan redusere jakkens pusteegenskaper i tillegg til høyere vekt.
Skal jakken være lang og gi god beskyttelse mot regn og vind, spesielt bakfra, eller er det beste en kortere jakke? Lette jakker i tynne materialer slites ofte mer enn jakker i kraftigere materialer osv.
Glidelåsen er ofte det svake punktet
Glidelåser er et svalt punkt på regntøy og det er viktig at disse er av en type som holder regnet ute. Det helper ikke med kostbart og pustende materialer og glidelåsene ikke er på samme nivå. Du bør derfor forsikre deg om av glidelåsene er vanntette. På plagg av godt merke og med høy vannsøyle vil det alltid være vanntette glidelåser.
For ekstra sikkerhet er det en fordel med en klaff over glidelåsene. Selv vanntette glidelåser blir slitt og miste noe av de vanntette egenskapene og skulle glidelåsen bli ødelagt har du klaffen som en ”backup” løsning.
Priser?
Prisspennet er stort, men en god jakke fra et godt merke koster rundt kr 2.500 – 3.500,-. Teknisk avanserte jakker med høy vannsøyle, godt pustende materialer, mange praktiske detaljer og litt ekstra flott design koster fort over kr 5.000,-.
SB