Ullundertøy: De viktigste fordeler og bakdeler (Kjøpeguide)
Ullundertøy, enten det er trøyer, truser eller strømpebukser, skal være behagelig å ha på og være tilpasset bruken og de forholdene de skal fungere under. Utvalget er stort både for menn og kvinner og det er mange flotte modeller å velge i.
Gode pusteegenskaper
Som med det meste av sports- og friluftsplagg er pusteegenskapene noe av det viktigste. Blir du varm og ikke får transportert bort svetten blir du fort kald i tillegg til at det er ubehagelig å gå rundt med vått undertøy.
Dette er spesielt viktig ved start og stopp aktiviteter hvor du lett blir avkjølt, spesielt utendørs i kjølig vær. En skal også være oppmerksom på at å fryse i underlivet kan medføre sykdom og plager i ettertid, blant annet blærekatarr.
Ullundertøy er gull
Ull er et allsidig og naturlig materiale som egner seg godt som undertøy for sport- og friluftsliv. Merinoull er den type som brukes mest i ullundertøy. En av grunnene er at merinoull ikke klør. Velger du riktig tykkelse på ullplagget vil du være godt rustet for all slags vær og forhold. Spesielt om vinteren har ull overlegne egenskaper som både holder deg tørr og varm. De beste kjøpene gjør du ved å kjøpe ullundertøy sett.
Fukt transporteres bort fra kroppen og skulle plagget bli vått vil du allikevel holde varmen, ull isolerer godt. Du kan bruke ull både til intensiv trening og rolige aktiviteter hvor du ikke svetter. Ull har en kjølende effekt og kan være et godt valg også på varme sommerdager.
Norge har flere produsenter av ullundertøy for aktiv bruk av høy kvalitet blant annet Devold, Janus og Kari Traa for å nevne noen.
Hvilke fordeler har ull?
Absorberer fukt
Ull trekker til seg fukt slik at huden holder seg tørr. Fuktigheten fordamper naturlig etter hvert. Syntetiske stoffer tørker hurtigere, men ull varmer godt selv om det er vått.
Lukter ikke
Det er et naturlig materiale som har den fordelen at det lukter mindre svette enn syntetiske stoffer. Grunnen til dette er bakterier som finnes naturlig i ull og som hindrer lukt. Personer med stor fysisk aktivitet kjenner godt til problemene med stinkende undertøy. Det er faktisk vond lukt som er vanskelig å fjerne som er hovedgrunnen til at folk kaster og kjøper nytt undertøy.
Trenger lite vask
Ull tar ikke til skitt og lort på samme måte som kunstige stoffer. Du trenger derfor ikke vaske ullundertøy ofte. Det viktigste er å lufte plagget skikkelig etter bruk slik at det er helt tørt når du bretter det sammen og legger det i skapet.
Velg riktig klær for turer i vått vær.
Hva med bakdelene?
Dårlig slitstyrke
Ullstoff er et naturlig materiale og har ikke samme slitestyrke som plagg i kunststoffer. Områder som belastes mye, for eksempel knær, skuldre og albuer vil bli slitt. For å gi ull klær større slitestyrke tilsettes en liten andel kunstfiber. Produsenter av kvalitetsplagg har lykkes med dette uten å redusere de gode egenskapene ull har.
Tåler ikke høy vasketemperatur
Vasketemperaturen er på 30 grader. Temperaturer over dette fører til at plagget krymper å bli ødelagt. Er ullklærne veldig skitne vil den lave vasketemperaturen kunne være et problem.
Hvorfor skal du velge skalljakke?
Hvor tykk ull skal du velge?
Tykkelsen på ullundertøy angis i antall gram pr kvadratmeter (g/kvm). De tynneste ullplaggene har en tykkelse på 120-130 g/kvm og egner seg godt til høyintensiv aktivitet. De tykkeste over 300 g/kvm er varme og egner seg best til roligere aktiviteter i kaldt vær. Allround ullundertøy ligger gjerne på rundt 200 g/kvm.
En god løsning er å ha 2-3 ulltrøyer med ulike tykkelser som du kan kombinere alt etter forholdene. Ull egner seg godt til å fungere i flere lag.
Det er viktig at ull ikke presses sammen, da presses luften ut av stoffet og det isolerer dårligere. Det er det høye innholdet luft som gir de unike egenskapene i forhold til isolering.
SB