Hvordan velge en god teltplass

Det viktigste er at du finner en flott plass hvor du virkelig kan nyte turen, en plass hvor du kan ha en fin kveld, kanskje rundt et bål, og neste dag våkne opp til et fantastisk landskap. Men, det er også en del praktiske ting du bør tenke på når du velger teltplass.

Hvor står solen om morgenen?

Når du velger teltplass er det smart å velge en plass som ligger i skyggen om morgenen. På sommeren står solen opp lenge før du våkner og teltet rekker å bli skikkelig varmt og gjerne også fuktig i løpet av kort tid. Det er ikke kjekt å våkne et varmt og klamt telt. En fjellvegg eller trær gir god skygge. Er terrenget åpent kan du sette opp en lett duk som beskyttelse, den vil fange opp mye av varmen. Husk at den enden av teltet som vender mot solen blir varmest. Solen står opp i øst.

 

Insekter og mygg

På sommeren er ofte mygg, knott og andre insekter et problem. Disse trives best i fuktige områder med myr, ved bekker og elver med rolig vannføring samt hvor det er lite vind. Det lønner seg derfor å velge en plass hvor terrenget er tørt og hvor det er mer bevegelse i luften, gjerne litt høyt.

Se tips til deg som har planer om å kjøpe nytt telt.

 

Vind og storm

Vind kan skape problemer og selv om det er vindstille når du slår opp teltet kan det snu seg raskt i løpet av natten.

Er det risiko for vind gjelder det å bruke terrenget og søke ly og beskyttelse når du velger teltplass.

Du bør unngå topper og høyder som er spesielt utsatt. I trange formasjoner og daler vil vinden ofte forsterkes. På vinterstid må du unngå steder hvor snøen fokker seg, for eksempel ved trær. Vindretning og vindstyrke er også viktig å ta hensyn til. Dette har også betydning i forhold til telttypen du bruker.

Enkelte telt er mer følsom for vindretning enn andre, for eksempel tunneltelt hvor det er viktig at vinden treffer kortsiden av teltet slik at vindfanget blir minst mulig.

 

Pass på bekker og vannføring

På våren foregår det mye issmelting i fjellet og dette kan forårsake store endringer i vannføringen i bakker og elver på kort tid. I løpet av natten kan en bekk eller elv vokse betydelig i størrelse. Det samme kan skje ved kraftig regn, erfarne turfolk vet hvor raskt dette kan skje.

Tenk på dette når du velger teltplass og hold litt avstand, spesielt om du har med barn. Legg deg gjerne litt opp i terrenget.

 

Tåke og fukt

I kjølig vær, gjerne på høsten, blir det fort tåke og dis over vann, spesielt på natten og morgenen. Unngå derfor teltplasser helt nede ved vannet. Det er jo ofte på slike steder de flotte teltplassene er så det blir opp til deg å prioritere.

 

Fare for snøskred

Du må være absolutt sikker på at teltplassen du velger ikke er utsatt for skredfare. Skredfaren er størst på vinteren, men du skal også være forsiktig utover våren når sol og regn kan forårsake skred (blant annet sørpeskred som også kan forekommer i relativt flatt terreng). Det må ikke være bratte heng ovenfor teltplassen, og husk at om det går et ras vil omfanget ofte bli større enn man tenker seg, det er utrolig hvor langt et ras kan nå. Legg derfor inn gode marginer.

God tur!

Og husk å ikke glemme noe, her er en populær pakkeliste.

SB

 

You may also like...