Regntøy: Hvilken type skal du velge? (Kjøpeguide)

Utvalget av regntøy er stort og du har mye å velge i. Det viktigste som skiller de ulike typene er hvor tette de er (hvor mye vann de tåler), hvor mye de puster og hva de koster.

Det sm avgjør er under hvilke forhold og i hvilke situasjoner du skal bruke regntøyet. Skal du kun oppholde deg ute uten stor fysisk aktivitet trenger du ikke nødvendigvis kostbart regntøy som er laget i godt pustende materialer og for høy aktivitet.

Skal du derimot bruke regntøyet i fysisk krevende situasjoner og kanskje under tøffe forhold bør du velge modeller som er laget for dette. Prisen blir også fort et tema. Regndresser får du fra kr 500 til 10.000.

Hvilke egenskaper er viktig å vurdere når du skal velge regntøy?

Hvor stor vannsøyle trenger du?

Dette er et begrep du møter med en gang. Vannsøyle er et tall på hvor vanntett et produkt er.

Dette måles i hvilket vanntrykk stoffet tåler før vannet trenger i gjennom. Vannsøyle oppgis i millimeter og angir fra hvilken høyde en søyle/stråle med vann kan rettes mot stoffet uten at vannet trenger i gjennom. Tåler stoffet en vannstråle fra 7 meter (7000 mm) er vannsøylen 7000.

Opp til 5.000 holder for korte opphold ute i lett nedbør. En vannsøyle på over 3000 regnes som vanntett i følge tester, men ser man på det som skrives av brukere i ulike forum på internett er minimum vannsøyle på vanntette plagg 5.000.

10000 regnes for å være svært vanntett og er du ute i kraftig regn må vannsøylen være minimum dette for å holde deg tørr.
15000 er minimum for lengre opphold ute med kraftig nedbør og krevende bruk (for eksempel at du sitter på regntøyet, det krever mye av stoffet i forhold til vanntetthet).
20000 og oppover blir ofte foretrukket av aktive friluftsfolk som skal ut på tur i kraftig regn.
Den øvre grense for vannsøyle for regntøy ligger på rundt 30.000

Hvorfor skal du velge undertøy i ull?

 

Pusteegenskaper – fukttransport

Regnjakke – Helly Hansen Loke

Pusteegenskapene sier noe om hvor mye fukt stoffet slipper igjennom. Dette måles i hvor mange gram vanndamp som slipper gjennom en kvadratmeter stoff i løpet 24 timer. Dette angis slik: g/m2 – 24T. Jo høyere verdi desto bedre puster stoffet. Dette måles i forskningslaboratorier og produsentene er nøye med å angi dette på plaggene.

Det er en del diskusjon rundt i hvilken grad disse målingene er 100% riktige og sammenlignbare. Det er flere faktorer som spiller inn, blant annet hvilken luftfuktighet plagget befinner seg i under testen.

Det vil være variasjoner, men målingene er uansett såpass nøyaktige at du kan bruke disse i vurderingen når du skal velge et regnplagg.

Gode pusteegenskaper er viktig for god komfort og for regntøy er det like viktig å få fuktigheten ut som å holde regnet ute. Høy fysisk aktivitet og klær som puster dårlig vil gjøre deg fuktig og klam. Men, uansett hvor godt stoffet poster vil du ikke unngå en viss fuktighet ved fysisk aktivitet.

Ventilasjonsåpninger i plagget, som regel under armene, som kan åpnes/lukkes ved hjelp av glidelås er en smart måte å transportere ut fuktighet på. Regner det kraftig kan du ikke åpne disse luftemulighetene, men erfaringsmessig vil det være pauser i regnværet samt at du innimellom ikke er eksponert for regn når du er på farten ute. Disse øyeblikkene kan du utnytte ved å åpne opp og lufte.

 

Riktig type glidelås

Glidelåser er et svalt punkt på regntøy og det er viktig at disse er av en type som holder regnet ute. Det helper ikke med kostbart og pustende materialer og glidelåsene ikke er på samme nivå. Du bør derfor forsikre deg om av glidelåsene er vanntette. På plagg av godt merke og med høy vannsøyle vil det alltid være vanntette glidelåser. For ekstra sikkerhet er det en fordel med en klaff over glidelåsene. Selv vanntette glidelåser blir slitt og miste noe av de vanntette egenskapene og skulle glidelåsen bli ødelagt har du klaffen som en ”backup” løsning.

 

Teipede sømmer

Et annet svakt punkt er sømmene. På regntøy bør de være teipet for å holde vannet ut.

 

Hvert merke sitt konsept

Når du skal ta regntøy fra ulike produsenter i nærmere øyesyn vil du fort se at den enkelte har egne materialer / membraner som profileres som unike løsninger og med et eget merkenavn. Membran er en et eget lag stoff med spesielle egenskaper. I praksis er disse konseptene temmelig like, men variasjonene kan være aktuelle for den virkelig bevisste kunde.

GoreTex er en egen teknologi som brukes av mange produsenter. Dette er et materiale som har meget gode egenskaper både for ventilering og å holde vannet ute.

Helly Hansen markedsfører sitt unike konsept som Helly-Tech, Stormberg har ProreTex. Skalljakke (eller Softshell) er også et alternativ i fuktig vær.

 

Hva koster regntøy?

Her er det store variasjoner, alt etter hvilket merke og egenskaper du er på jakt etter. De rimeligste modellen, som også har lav vannsøyle, koster 6-800 kroner for ett sett. Et regnsett med høy vannsøyle og gode pusteegenskaper koster fra rundt kr 2.500,- og oppover.

 

Velg riktig størrelse

Ikke kjøp for liten størrelse. Regntøy skal være litt romslig for å fungere optimalt. Det er derfor bedre at du velger en størrelse for mye enn en for lite. Legg igjen forfengeligheten hjemme.

 

Konklusjon

Det er noen viktige ting du må vurdere når du skal velge regntøy. Hva du skal bruke det er avgjørende. Hvis du har mulighet økonomisk bør du ikke være altfor gjerrig når du velger. Er du mye på farten ute og under krevende forhold vil noen hundrelapper ekstra kunne være en god investering.

HB

 

You may also like...