Bæremeis: Hvilken type skal du velge? (Kjøpeguide)

Småbarn er ingen hindring for fjellsport, friluftsliv og turer i skog og mark og på fjell. Med en robust bæremeis i riktig størrelse tar dere med de små på tur. Barna elsker å leke og være i naturen og med det riktige utstyret blir dette flotte familieopplevelser. Heller ikke fjellsport er umulig med barn på ryggen, det gjelder bare å tilpasse seg utfordringene. Er turen lang er det en fordel med en modell med plass til mat og drikke, sitteunderlag, litt skifte osv. På korte turer holder det med mindre og enklere modeller. Noen anerkjente produsenter av bæremeis er Bergans, Emmaljunga, Osprey, Sherpani, Deuter og Norrøna.

Trives barn i bæremeis?

Bærer man barnet er det også mulig å komme seg skikkelig ut terrenget og oppsøke flotte steder et stykke unna.

Man kan også motivere barna til å gå, men det er begrenset hvor langt en 2-3-4 åring orker å gå. Barna synes det veldig kjekt å sitte høyt oppe med god utsikt. Dette er også en fin anledning til å kommunisere med barnet, hvor ofte sitter et barn så stille i en lengre periode. I tillegg kan dere snakke om og dele naturopplevelsen.

Skulle barnet bli trøtt går det fint og sove i bæremeisen. Det er jo også en fordel at barnet er utvilt når dere kommer frem til bestemmelsesstedet.

 

Valg av bæremeis – finn en som passer deg og din bruk

Stødig og sikker bæremeis fra Deuter.

Jo lenger du skal på tur desto bedre bæremeis bør anskaffe. Det er viktig at barnet sitter trygt og godt, samtidig som den som bærer ikke blir belastet unødvendig. Kroppsholdningen skal være rett og oppreist uten at du trenger å foreta unødvendige bevegelser for å holde balansen og kompensere for skjevheter og problemer som følge av at bæremeisen har feil størrelse, er av dårlig kvalitet eller ikke passer til din kropp.

 

Effektiv trim for deg

En last på 10 – 15 kg gir deg litt ekstra mosjon. Er barnet mye i bevegelse må du også yte litt ekstra for å justere og holde balansen. Det er forskjell på å bære en last som beveger seg enn en som ikke gjør det. Selve meisen veier som regel 3-4 kilo.

 

Hvilken alder passer for bæremeis?

Grunnregelen er at barnet kan settes i en bæremeis når det selv klarer å sitte oppreist på en stødig måte, det vil si mellom 6 og 12 måneder eller veier 7-8 kilo. Her er det store forskjeller fra barn til barn. Det du skal passe på er hvor lenge barnet kan sitte i bæremeisen, det bør ikke være lenger enn barnet selv kan sitte oppreist. De minste blir fort sliten i ryggen og sitter de sammenkrøket i lengre tid er det veldig uheldig. Når barnet er blitt ca 4 år eller veier over 18 kg slutter de fleste med bæremeis. Men, de kraftigste bæremeisene tåler en vekt på opp mot 30 kilo, så når du slutter blir opp til om barnet vil eller om du orker å bære.

 

Test bæresystemet slik at det passer deg

Du må alltid prøve meisen før du kjøper, og aller helst med barnet i. Sjekk om lengden er riktig og om justeringsmulighetene er tilstrekkelige til at den sitter som den skal og er stødig og komfortabel. Særlig skulderstropper og polstring av skulderpartiet har stor betydning for komforten. Enkelte har doble lag med skumgummi. Belastningen på skuldrene blir stor og en bæremeis som ikke passer blir et mareritt på lengre turer. Justeringsmulighetene varierer veldig fra modell til modell.

Tips til deg som skal kjøpe ny ryggsekk.

 

Hoftebeltet er viktig

Hoftebeltet skal avlaste skuldrene og må sitte godt rundt hoftepartiet. Det er meningen at en betydelig del av vekten skal legges på hoftene og det er viktig at dette er komfortabelt å ha på. Det må også kunne justeres stramt slik at den nødvendige stabiliteten oppnås.

 

Barna skal også sitte godt

Det er fort gjort å glemme at også barna skal ha det komfortabelt på turen. Bæremeisen skal ha en myk og fast sitteplate med god polstring og i et stoff som ikke er glatt. Det skal være mulig å justere mellom sitte- og liggestilling. For at barnet skal kunne hvile hodet eller under søvn er det viktig med støtteputer til hodet. Pass også på at barnet ikke kan få hodet mellom stropper og puter/meis.

Ta deg tid til å lage mat på tur. Gassbrenner fungerer bra i plussgrader.

 

Praktisk ekstrautstyr

Dette varierer fra modell til modell og det anbefales å bruke litt tid på å studere nærmere hvilke muligheter som finnes, det kan lønne seg.

Her er noe av ekstrautstyret vi har sett er tilgjengelig, selvfølgelig avhengig av merke og modell:

  • Regntrekk mot regn og vind
  • Solskjerm/tak som kan justeres
  • Håndtak for å holde bæremeisen stødig når barnet skal tas inn eller ut.
  • Lommer, små og store, sidelommer med og uten glidelås.
  • Enkelte har et medfølgende speil slik at du kan følge med barnet.
  • Fotstøtte slik at barna letter kan reise seg opp i meisen, for å se bedre eller strekke litt på bena.
  • Sikkerhetssele for å feste barnet til den som bærer.

 

Hva koster en bæremeis?

Prisene ligger fra kr 1.000 til over kr 3.000 for de største og kraftigste med ekstrautstyr og ekstra finesser.

 

Tips til turen

I kjølig vær blir barnet fort kaldt av å sitte stille i lengre tid. Være derfor nøye med å sjekke om barnet fryser. Vær spesielt oppmerksom på føttene.
Motiver barnet til å gå på egne ben innimellom, spesielt når barnet har lyst, ikke ha det for travelt. Dette gir både bedre blodsirkulasjon og litt variasjon. Dine skuldre vil også trenge en pause innimellom.

Vær aktiv sammen barnet. Snakk,tøyse og tulle, fortell hva dere ser og lag noen historier. Ikke glem sikkerhetsutstyret.

God tur!

SB

 

You may also like...